Sølvvann

Sølv har vært brukt medisinsk i lang tid for sin antibakterielle effekt, men forskningen fraråder inntak av sølvvann på grunn av risikoen for alvorlige bivirkninger.
Image
Bilde av vann som helles i et glass
Foto: Colourbox.com

Sølvvann (kolloidalt sølv, colloidal silver) er kjent brukt mot en lang rekke helseproblemer, og hevdes også å kunne erstatte vaksiner. Det foreligger ikke solid vitenskapelig dokumentasjon som støtter dette. Våre kilder fraråder alle å bruke sølvvann, fordi risikoen for forgiftning og alvorlige bivirkninger stor.

Sølvvann er destillert vann som er tilsatt mikroskopiske partikler av grunnstoffet sølv (Ag). Råstoffet har kjent antibakteriell effekt mot visse bakterier, ved at sølvpartiklene binder seg til og ødelegger proteiner. Forskningen viser ikke samme effekten av sølvvann.

I juni 2020 inneholdt kildene våre ingen oppsummeringer av forskning på sølvvann i den form det tilbys i dag. I slike tilfeller er det etter våre kriterier ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å avgjøre om det har effekt eller ikke. Samtidig betyr dette at eventuelle påstander om effekt ikke har solid vitenskapelig støtte.

Natural Medicines opplyser at både innvortes bruk (inntak gjennom nesen eller munnen, injeksjon, intravenøst etc) og utvortes bruk (øyedråper, smurt på huden, etc) kan medføre tungmetallforgiftning, nevrologiske plager og skade på indre organer som lever, nyre og milt, samt muskler og hjerne

Eksponering over lang tid eller i høye doser medfører at sølvet lagres i hud og slimhinner. Dette medfører argyri (Store norske leksikon); en tilstand som vises ved at huden blir gråblå. Dette er ikke reversibelt. Bruk av sølvvann/ kolloidalt sølv knyttes også til synstap (argyrose), epilepsi-lignende anfall, blodmangel (anemi) og lavt antall hvite blodceller (leukopeni). Sølvvann kan hindre kroppen i å ta opp jod. Forskerne mistenker også at sølvvann kan skade benmargen og medvirke til utviklingen av benmargskreft.

På bakgrunn av dette fraråder kilden alle å bruke sølvvann. De trekker spesielt frem gravide, siden unormal utvikling av ører, ansikt og hals hos babyer har blitt knyttet til økte sølvnivåer hos gravide. 

Kilden råder i tillegg ammende å være på den sikre siden og ikke bruke sølvvann, fordi man ikke har nok kunnskaper til å kunne si noe om trygghet for kvinner som ammer og barna som ammes. LactMed inneholdt på søketidspunktet ikke informasjon om sølvvann.

Egenproduksjon av sølvvann med såkalt "sølvvann-generator" utgjør ifølge forskerne en ekstra helserisiko, fordi det er vanskelig å kontrollere mengden av sølvpartikler i det ferdige produktet.

Generelle forsiktighetsregler

Sølv har vært brukt medisinsk i lang tid. Det har blitt brukt både forebyggende og for å kurere sykdom. I gamle tider brukte de rike sølvtøy til oppbevaring og servering av mat for å hindre bakterievekst. Amerikanske nybyggere la ofte en sølvmynt i melkespannet for å utsette bakterieveksten og forlenge melkens holdbarhet.

Frem til 2. verdenskrig var i bruk innen allmennmedisinen i USA, men bruken avtok i takt med at antibiotika ble tatt i bruk mot bakterieinfeksjoner. 

Sølvvann har blitt brukt både innvortes og utvortes. Blant annet hevdes det å kunne bedre sårheling, styrke immunforsvaret, forebygge forkjølelse og influensa, samt virke mot nesetetthet, bekjempe lungebetennelse, øyebetennelse, kreft og HIV/AIDS. Det er ikke dokumentert noen helseeffekt på noen av disse bruksområdene.

Etter våre kunnskaper tilbys sølvvann som kosttilskudd i flytende form. Dette drikkes, påføres hud og slimhinner eller gis intravenøst. Det selges hovedsakelig via Internett, som ferdig drikke på plastflasker. På internett reklameres det også for egne “sølvvanngeneratorer” for egenproduksjon av sølvvann.

Andre navn

Andre norske navn: kolloidalt sølv, ionisert kolloidalt sølv
Engelske navn: Colloidal Silver Protein, Ionic Silver, Nanosilver, Native Silver, Silver Alginate, Silver Protein, Tetrasilver Tetroxide

Flere av kildene fører til eksterne nettsider: 

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: