Selleri

Image
Selleri og sellerijuice i et glass på en benk
Illustrasjon: Syda Productions, Mostphotos.com

Selleri er en grønnsak som vanligvis spises rå, varmebehandles eller presses til juice. Den har opp gjennom tiden blitt brukt for mange ulike helseformål. I nyere tid har særlig selleri-juice blitt markedsført som virksomt mot en rekke helseproblemer, både i å kurere og forebygge en rekke sykdommer og plager.

Selleri inneholder fenolsyrer, flavoner, flavonoler og antioksidanter. Blant innholdet finner man stoffer som kan redusere innholdet av glukose i blodet og blodlipider, påvirke blodtrykket og fertiliteten. Det er også funnet stoffer med soppdrepende og betennelsesdempende egenskaper.

Forekomsten av virksomme stoffer gjør at man kan kalle selleri "sunt". Men, slikt kan generelt ikke brukes som argument for å hevde effekt mot spesifikke helseproblemer.

Innledende forskning på selleri i kostholdet gir signaler om mulig positiv effekt ved høyt blodtrykk, mot hjerte- og karsykdom, gulsott, leversykdom, urinveisinfeksjon, gikt og revmatiske lidelser, men forskningen gir foreløpig intet grunnlag for anbefalinger om terapeutisk bruk (for eksempel hvor mye som må inntas, hvor langvarig effekten er eller hvem som kan ha særlig nytte av å spise/ drikke det).

Ved søk i våre kilder etter oppsummert forskning på helseeffekt av selleri i mai 2020 fant vi det følgende:

Fertilitet

Kooti med flere gikk i 2017 gjennom 16 studier på om selleri kan forbedre mannlig fertilitet. De fant at de fleste studiene rapporterte om økning i graviditeter. Forfatterne mente at slike effekter kan forklares av at selleri kan motvirke stoffer som man vet hemmer eller ødelegger spermdannelsen. De konkluderte med at selleri kan se ut til å ha gunstig effekt på sædkvaliteten, men at mer forskning på dette med mere presise forskningsspørsmål og forutbestemte forhold er nødvendig før man kan si det sikrere.

Ifølge Natural Medicines ser oralt inntak ut til å være godt tolerert. De regner det som mest trolig trygt for de fleste å innta selleri i moderate mengder.

Ved allergi

Allergiske reaksjoner på selleri ser imidlertid ut til å være vanlig. Dersom du reagerer allergisk på bjørkepollen, hassel, or, salix eller burot, er det også sannsynlig at du reagerer på selleri.

Kjente allergiske reaksjoner spenner fra forbigående kløe/ hudutslett til alvorlig, anafylaktisk sjokk. Allergenet og risikoen for slike reaksjoner forsvinner ikke ved juicing eller varmebehandling (koking/steking) av råvaren, slik det gjør hos en del andre grønnsaker. 

Ved blødersykdom/ blødningsforstyrrelser

Forskerne er bekymret for at høyt, langvarig inntak av selleri kan øke risikoen for blødning. Personer med blødersykdom/ blødningsforstyrrelser rådes derfor inntil man vet mer til å være generelt forsiktig med selleri, og til å ikke bruke det i medisinske mengder. 

Ved høyt eller lavt blodtrykk

Forskningen tyder så langt på at høyt inntak av selleri kan senke blodtrykket. Både personer som bruker medisiner mot høyt blodtrykk, og personer med lavt blodtrykk rådes derfor til å være forsiktige med selleri fordi dette kan føre til at blodtrykket blir farlig lavt.

Ved nyreproblemer

På bakgrunn av rapporter om betennelser hos personer med nyreproblemer, mistenker forskerne også at selleri kan forårsake og forverre betennelsestilstander. Personer med nyreproblemer rådes derfor til å være varsom med selleri.

Ved planlagt operasjon

Personer som vet at de skal opereres, bør på grunn av risikoen for økt blødning av selleri, stoppe inntaket minst 2 uker før det planlagte inngrepet. Det fins rapporter som uttrykker bekymring for at høy bruk av selleri også kan påvirke effekten av anestesi og andre vanlige medikamenter som brukes under og etter operasjon. 

Graviditet og amming

Kooti med flere fant i sin oppsummering fra 2017 grunn til å melde om at langvarig, høyt inntak av selleri hos menn kan se ut til å redusere befruktningsevnen deres (dette tiltross for at det brukes for å forbedre fertiliteten) og således vanskeliggjøre graviditet.

Natural Medicines vurderer det som muligens utrygt for gravide å innta selleriolje eller -frø brukes oralt i større mengder; fordi dette kan ha livmorstimulerende eller abortfremkallende effekter. Derfor råder de gravide til å ikke bruke selleri på denne måten.

Natural Medicines vurderer grunnlaget for å si noe om sikkerhet for ammende og barn som ammes som ikke tilstrekkelig. I slike tilfeller råder de denne gruppen til å være på den sikre siden ved å la være å bruke det, inntil mer er kjent. Lactmed inneholdt på søketidspunktet ikke informasjon om selleri.

Generelle forsiktighetsregler

Selleri (eller stangselleri som den også blir kalt) er en grønnsak som vokser over jorden. Den er svært kalorifattig, og full av kostfiber. Den har en kraftig lukt, og sprø og fast konsistens. Knollen til selleri kalles sellerirot, og brukes også i mat. Effekter og risikoer ved bruk av selleri og sellerirot er de samme.

Selleri anses som å være en god kilde til gunstige stoffer så som kostfiber, kalium, folsyre, mangan, vitamin A, vitamin B6, kalsium, vitamin B1, B2, magnesium, fosfor og jern. 

Selleri har opp gjennom tiden vært brukt som et «universalmiddel» med mange kjente bruksområder: Oralt har det vært inntatt som behandling av revmatoid artritt (RA), gikt, hysteria, nervøsitet, dysmenoré, nedsatt glukosetoleranse (prediabetes), hodepine, vekttap/ underernæring, mot tap av matlyst, ved urinveisinfeksjoner (UTI) og utmattelse/ fatigue. Selleri har også vært brukt som beroligende, vanndrivende, fordøyelsesmiddel, menstruasjonsstimulerende, mot tarmgass (antiflatulent) og som afrodisiakum. Det har også vært brukt også som middel for å redusere amming og for å regulere avføringen hos barn som ammes. Utvortes har selleriolje blitt smurt på huden som et middel mot insekter. 

I nyere tid har særlig selleri-juice blitt markedsført som nyttig mot en rekke helseproblemer, både i å kurere og forebygge en rekke sykdommer og plager - fra kreft, Alzheimers, høyt blodtrykk, diabetes, galle- og nyrestein, leversykdommer, hjerteproblemer, til leddproblemer og betennelsestilstander.

Andre navn

Latinsk navn: Apium graveolens. 

Familie: Apiaceae.

Flere av kildene fører til eksterne nettsider: 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: