Selleri | NAFKAM

Selleri

Image
Selleri og sellerijuice med påstander om effekt

Selleri er en grønnsak som vanligvis spises rå, varmebehandles eller presses til juice. På nettet fins det en del teorier om at selleri er virksom mot en rekke sykdommer og plager. Det har også blitt gitt ut bøker som hevder at sellerijuice skal være virksomt mot en rekke helseproblemer.


Inntak av selleri/ sellerijuice påstås å kunne kurere og forebygge en rekke sykdommer og plager. Det hevdes blant annet at selleri kan hjelpe mot kreft, Alzheimers, høyt blodtrykk, diabetes, galle- og nyrestein, leversykdommer, hjerteproblemer, leddproblemer, betennelser, menstruasjonssmerter og fordøyelsesproblemer.
 

Virker det?

Forskning viser at moderat inntak av selleri som mat kan redusere innhold av glukose i blodet og blodlipider, samt jevne ut blodtrykket. Selleri har også soppdrepende og betennelsesdempende egenskaper. Det er mulig at selleri kan hjelpe ved hjerte- og karsykdom, gulsott, leversykdommer, urinveisinfeksjon, gikt og revmatiske lidelser. Det er imidlertid ikke spesifisert hvor mye som må inntas, hvor langvarig effekten er og hvem som kan ha nytte av å spise/ drikke dette.

Forskere har også funnet ut at et kapselprodukt bestående av selleri, safran og anis muligens har virkning mot menstruasjonssmerter. Det er imidlertid uklart hvorvidt den opplevde bedringen kunne skyldes selleri, safran eller anis – eller en kombinasjon av to eller tre. 

Det har i tillegg blitt gjennomført en pilotstudie som viser at enzymbehandlet selleriekstrakt kan redusere overvekt hos mus som er matet med fettrik mat. Dette kan imidlertid ikke automatisk overføres til å gjelde for mennesker. 

Det trengs mer og bedre forskning før vi kan si noe mer om effekten av selleri som behandling mot konkrete sykdommer og plager. 
 

Er det trygt?

Selleri er en grønnsak som de fleste trygt kan spise i moderate mengder dersom du vet at du ikke får allergiske reaksjoner på dette.

Dersom du reagerer allergisk på bjørkepollen, hassel, or, salix eller burot, er det sannsynlig at du også reagerer på selleri. En burotallergiker med overfølsomhet for selleri tåler som regel verken fersk eller kokt selleri, i motsetning til en bjørkepollenallergiker som ofte tåler den kokte varianten. Selleri kan gi sterke reaksjoner hos noen. Allergenet og risikoen for slike reaksjoner forsvinner ikke ved juicing eller varmebehandling (koking/steking) av sellerien, slik det kan gjøre hos en del andre grønnsaker. 

Forskerne er bekymret for at høyt, langvarig inntak av selleri kan øke risikoen for blødninger. Personer med blødersykdom/ blødningsforstyrrelser rådes derfor til å være generelt forsiktig med selleri, og til å ikke bruke det i medisinske mengder. 

Personer som vet at de skal opereres, bør på grunn av blødningsrisikoen stoppe inntaket av selleri minst 2 uker før det planlagte inngrepet. Det fins rapporter som uttrykker en viss bekymring for at høy bruk av selleri kan påvirke effekten av anestesi og andre vanlige medisiner som brukes under og etter operasjon. 

Forskningen tyder så langt på at høyt inntak av selleri senker blodtrykket. Personer med lavt blodtrykk rådes derfor til å være forsiktige med selleri fordi det teoretisk kan føre til at blodtrykket faller for mye.

På bakgrunn av rapporter om betennelser hos personer med nyreproblemer, mistenker forskerne at selleri kan forårsake og forverre betennelsestilstander. Personer med nyreproblemer rådes derfor til å være varsom med selleri.

Gravide og ammende rådes av før-var prinsippet til å ikke innta selleri i større mengder, fordi man ikke vet nok til å kunne si om barnet kan påvirkes negativt av dette. 
 

Bakgrunn

Selleri (eller stangselleri som den også blir kalt) er en grønnsak som vokser over jorden. Den er svært kalorifattig, og full av kostfiber. Den har en kraftig lukt, og sprø og fast konsistens. Knollen til selleri kalles sellerirot, og brukes også i mat. Effekter og risikoer ved bruk av selleri og sellerirot er de samme.

Selleri er en god kilde til stoffer som kostfiber, kalium, folsyre, mangan, vitamin A, vitamin B6, kalsium, vitamin B1, B2, magnesium, fosfor og jern. Hvis man ikke er så glad i å spise frukt og grønt, eller har problemer med å tygge, kan juicing av selleri til flytende form være en enklere måte å få i seg noen av disse stoffene på. Les mer i vår artikkel om juicing

Selleri har opp gjennom tiden vært brukt som et «universalmiddel» med mange bruksområder: fra å skullle hjelpe ved revmatisme, gikt, nervøsitet/ hysteria, dysmenoré, nedsatt glukosetoleranse (prediabetes), hodepine, til ved vekttap/ underernæring/ dårlig matlyst og fatigue/ utmattelse. Det har også vært brukt som beroligende middel, vanndrivende, antiseptisk, fordøyelse- og menstruasjonsstimulerende middel samt som afrodisiakum. Det er gjort forskning på mange av disse helseplagene/ sykdommene, men oppsummert sier forskerne at dokumentasjonen for å kunne si noe om effekt eller ikke, er for svak.

Forskningen som hittil er gjort på selleri som behandling og forebygging av høyt blodtrykk, er pr. februar 2020 under oppsummering i The Cochrane Library, men rapporten er ikke klar. 

Det har også vært brukt som insektsmiddel:  Noen studier antyder at gel med selleri smurt på huden kan holde myggen unna i noen timer.

Latinsk navn: Apium graveolens. 
 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: