Peppermynte | NAFKAM

Peppermynte

Peppermynte (både urt og olje) er ikke klassifisert som legemiddel, og omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.
Image
Bilde av peppermynteplante

Peppermynte (Peppermint, Mentha X Piperita L.) har lange tradisjoner som medisinplante, med mange kjente bruksområder, -måter og -hensikter.

Selv om peppermynte regnes som trygt å bruke i de mengder man vanligvis bruker i mat, og som mulig effektiv ved enkelte lidelser, er det flere som bør utvise forsiktighet i bruk..

Virker det?

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på oppsummeringer fra Natural Medicines.

Teoriene om hvordan peppermynte kan ha effekt er flere, og avhenger tildels av hvilken form peppermynten brukes i:

 • Oralt inntatt (som tabletter, olje el. annet), har man funnet at peppermynte inneholder stoffer som ser ut til å redusere kramper i fordøyelseskanalen.
 • Når olje/ krem/ salve av peppermynte smøres på huden, har man funnet at temperaturen endres. Slik temperaturendring kan forklare lindring av smerte under huden.
 • Når peppermynteolje og andre eteriske oljer innåndes, er det ulike forklaringer av hvordan det skal kunne ha gunstig effekt (se kap. "Virker det" i artikkelen om Aromaterapi).
 • Den 6. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskningen på bruk av peppermynte ved ulike tilstander:
HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Fordøyelsesbesvær (dyspepsi)

Irritabel tarm-syndrom (IBS)

Kramper i tykktarmen ved klyster

Kramper og smerter ved endoskopi

Migrene

Smerter og sprukket hud ved amming

Spenningshodepine

Kvalme etter operasjon

Magebesvær etter operasjon

 

 

Det er gjort noen oppsummeringer av forskningen på peppermynte, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder peppermynte brukt ved:
Dårlig ånde, hetetokter ved brystkreft, hukommelse, skriveferdigheter og sorteringsevne (kognitive funksjoner), kløe i hodebunnen (pruritus), smerter ved helvetesild (postherpetisk nevralgi), plakk på tennene, spiserørskramper, stress og tuberkulose (forsterkning av medisinsk behandling).

Er det trygt?

Peppermynte regnes som trygt å bruke i de mengder man vanligvis bruker i mat. Likevel er det noen bruksmåter som bør unngås, og noen grupper som bør utvise forsiktighet ved medisinsk bruk av denne urten.

Unngå bruk

Personer med diaré eller manglende utskillelse av saltsyre i magesekken bør unngå å bruke peppermynteolje i kapselform.

Gravide og ammende bør også unngå å bruke peppermynte medisinsk, fordi man vet for lite om sikkerheten for disse gruppene.

Også personer med kjent allergi for peppermynte eller andre planter i leppeblomstfamilien, bør unngå å bruke peppermynte.

Man bør generelt unngå å smøre peppermynteolje i ansiktet og på brystpartiet hos barn.

Drøft bruk med lege

Personer som bruker medisiner, andre urter eller kosttilskudd bør drøfte eventuell medisinsk bruk av peppermynte med lege på forhånd.

Bivirkninger

Drikker man peppermynteolje, kan dette forårsake halsbrann, kvalme, oppkast, allergiske reaksjoner, rødme og hodepine. Slik bruk har også vært assosiert med brennende munn-syndrom og kronisk munnsår.

Oralt inntak av peppermynte- og karveolje knyttes til en brennende følelse under brystbenet, raping, halsbrann, kvalme, oppkast og diaré.

Høyt inntak av godteri som inneholder peppermynteolje har vært knyttet til betennelser i munnhulen (stomatitt).

Inntak av kapsler med peppermynteolje kan føre til anal svie hos personer med tilstander der transporttiden gjennom tarmen er redusert.

Påsmøring av peppermynteolje på huden kan forårsake hudirritasjon og kontakteksem.

* Vi gjør særlig oppmerksom på at vår kilde fraråder all bruk av peppermynteolje i ansiktet eller på brystet på spedbarn og småbarn. De advarer spesielt mot bruk rundt nesen. Dette fordi mentol har bestanddeler som kan gi apnéspasme i strupehodet og bronkiene, akutt pustebesvær med cyanose, eller respirasjonsstans dersom den anvendes direkte på disse områdene.

Interaksjoner

Peppermynte kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.  Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

 • Snakk med legen om bruk av alternativ behandling
 • Ikke bruk produkter som urter og kosttilskudd ukritisk
 • Som bruker av alternativ behandling har du et svakere rettsvern enn ved bruk av offentlige helsetjenester
Bakgrunn

Peppermynteplanten blir 50-80 cm høy og har en utpreget mintlukt. Peppermynte er en hybrid mellom to arter: vassmynte (Mentha aquatica) og grønnmynte (Mentha spicata).

Det dyrkes litt peppermynte i Norge, men dyrking er vanligere i andre europeiske land så som Storbritannia, Tyskland og Frankrike. USA er den største leverandøren av peppermynteolje i verden.

Peppermynte (både urt og olje) er ikke klassifisert som legemiddel, og omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Navnet ’peppermynte’ kommer fra det latinske piper som betyr pepper, og Mintha som ifølge gresk eller romersk mytologi var ei hulder som forvandlet seg til en plante. Peppermynte har i lang tid vært en viktig krydder-, duft- og medisinplante, og er første gang nevnt i medisinsk litteratur i det 17. århundre. Peppermynte har tradisjonelt vært brukt ved mange av de samme plagene som den brukes ved i dag.

Latinske navn: Mentha X Piperita L.
Engelske navn: Peppermint
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Slektsnavn: Mentha

Kilder
 • Hoppe, Elisabeth (1998): Dyrking og bruk av urter. Oslo. Orion.
 • Høiland, Klaus og Inger Nordal (1983): Kinabark og Kjerringrokksystematisk botanikk med vekt på medisinplanter. Oslo. Univ.forlaget.
 • Nylenna, Magne og Hege Røyert (2006): Store medisinske leksikon. Oslo, Kunnskapsforlaget.
 • Øyri, Audun og Bjørg Øyri (2007): Norsk medisinsk ordbok. Oslo.Samlaget
 • EMA
 • MedlinePlus
 • Natural Medicines: PEPPERMINT
 • NCCAM
 • nhi.no: peppermynteolje
 • Urtelisten

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: