Pelargoniumrot

Det finnes flere hundre forskjellige arter og krysninger av planten pelargonium, men det er først og fremst roten fra pelargonium sidoides som brukes medisinsk.
Image
Bilde av pelargoniumplante
Foto: Colourbox.com

Pelargoniumrot (Pelargonium sidoidesUmckaloabo) er mest kjent brukt ved luftveisplager.

Oppsummert forskning viser at den kan se ut til å ha effekt ved bronkitt og halsbetennelse. Pelargoniumrot regnes generelt som trygt å bruke.

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på Natural Medicines.

Forskere tror at noen stoffer i pelargoniumrot enten dreper bakterier, eller hindrer dem fra å feste seg til overflater i kroppen. Andre av stoffene i urten, antar man kan stimulere immunforsvaret.

I januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på pelargoniumrot brukt ved ulike tilstander:

Har muligens effekt ved bronkitt og halsbetennelse (tonsillofaryngitt).

et er gjort noen oppsummeringer av forskningen på pelargoniumrot, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder pelargoniumrot brukt ved:
Bihulebetennelse (sinusitt) og forkjølelse.

Medisinsk bruk av pelargoniumrot regnes generelt som trygt. Likevel er det noen bruksmåter som bør unngås, og noen grupper som bør utvise forsiktighet ved medisinsk bruk.

Hvem bør unngå bruk?

Gravide og ammende bør unngå å bruke pelargoniumrot, fordi man vet for lite om sikkerheten for disse gruppene.

Ifølge vår kilde bør personer som er allergiske mot pelargoniumrot, enkelte av innholdsstoffene i pelargoniumrot, eller andre medlemmer av storkenebbfamilien, unngå å bruke pelargoniumrot.

Drøft bruk med lege

Barn og personer med autoimmun sykdom, som for eksempel multippel sklerose ((MS) lenke til Store medisinske leksikon)systemisk lupus erythematosus ((SLE) lenke til Norsk Helseinformatikk), og leddgikt (lenke til Norsk Helseinformatikk) bør drøfte eventuell bruk med sin lege på forhånd.

Bivirkninger

Pelargoniumrot kan gi bivirkninger i form av urolig mage, små økninger i kroppstemperaturen og pulsen, samt allergiske reaksjoner.

Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Interaksjoner

Pelargoniumrot kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler, lenke til Helsenorge) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

Det finnes flere hundre forskjellige arter og krysninger av planten pelargonium, men det er først og fremst roten fra pelargonium sidoides som brukes medisinsk.

Denne planten har mørk lilla til svartaktige kronblader. Den vokser vilt i Sør-Afrika, men dyrkes også mange steder rundt om i verden. I Norge omsettes den som kosttilskudd.

Pelargoniumrot har vært brukt i sør-afrikansk folkemedisin i lang tid. Rundt 1900 ble pelargoniumrot markedsført som en kur mot tuberkulose, kjent som “Stevens’ Cure”. Da antibiotika ble utviklet på midten av 1900-tallet, ble denne kuren etter hvert borte.

Andre norske navn: Pelargonium, geranium (omstridt)
Engelsk navn: Pelargonium, pelargonium root, south african geranium, Umckaloabo
Latinske navn: Pelargonium sidoides, Pelargonium sidoides DC
Familienavn: Geraniaceae (storkenebbfamilien) 
Slektsnavn: Pelargonium

Flere av kildene fører til eksterne nettsider:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: