Musikkterapi ved kreft

Musikkterapi er i enkelte land en etablert yrkesprofesjon innen helsevesenet, hvor man bruker musikk for å imøtekomme fysiske, emosjonelle, kognitive og sosiale behov.

Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskningen på Musikkterapi ved kreft. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Metodene som benyttes inkluderer å spille instrumenter, vokal og instrumental improvisasjon, sang, komponering/sangskriving, musikkledet visualisering, og musikklytting. Musikkterapi er forskjellig fra 'musikkmedisin', som er definert som å lytte til forhåndsinnspilt musikk, og som tilbys av medisinsk personale.

Det har vært antydet at musikkterapi kan fremme trivsel, stresshåndtering, smertelindring, følelsesmessige uttrykk, øke minnet, bedre kommunikasjon og fremme fysisk rehabilitering

Evidens fra åtte kunnskapsoppsummeringer publisert siden 2016, og åtte påfølgende randomiserte kontrollerte studier (RCT) antyder at musikkterapi kan være en nyttig støttende intervensjon blant ulike kreftpopulasjoner.

Resultater fra de nylige (og strengt gjennomførte) kunnskapsoppsummeringene antyder at:

  • Smerte: Musikkterapi og lytting til musikk ser ut til å ha moderat til stor effekt på personer med kreft, sammenlignet med standard skolemedisinsk behandling, inkludert under aktiv kreftbehandling (cellegiftbehandling, strålebehandling, kateterplassering), men ikke ved operasjon.
  • Kvalme og oppkast forårsaket av cellegift: Evidensen er begrenset og motstridende for musikkterapi.
  • Andre fysiologiske mål: Musikkintervensjon kan ha små effekter på blodtrykk, puls og åndedrett.
  • Angst og depresjon: Musikkterapi og musikkmedisin har begge moderat til stor effekt på angst og moderat effekt på depresjon, sammenlignet med standard skolemedisinsk behandling, inkludert under aktiv kreftbehandling, men ikke ved operasjon.
  • Humør: Musikkintervensjon ved aktiv kreftbehandling kan forbedre humøret.
  • Utmattelse: Musikkintervensjon har en liten til moderat effekt, men ikke under aktiv kreftbehandling.
  • Livskvalitet: Musikkterapi har liten, men signifikante effekter sammenlignet med standard skolemedisinsk behandling, men det gjelder ikke musikkmedisin.

Det er betydelig variasjon mellom studiene når det kommer til hvilken type musikkintervensjon og dose som har blitt brukt og det er derfor ikke mulig å generalisere resultatene.

Det er ikke registrert noen risikofaktorer ved musikkterapi, men noen pasienter bør utvise forsiktighet

Informasjon om originaldokumentet:

Ava Lorenc, Joke Bradt, CAM Cancer Consortium. Music therapy [online document], June 2020

Fully updated and revised by Ava Lorenc in June 2020.
Fully updated and revised by Joke Bradt in May 2017.
Fully updated and revised by Helen Cooke in December 2014. 
Summary first published in January 2013, authored by Helen Cooke.

Mulig risiko ved bruk av musikkterapi ved kreft

Bivirkninger: Ingen registrerte bivirkninger utover at det poengteres at utøvere bør sørge for at pasientens musikklytting ikke overstiger den anbefalte daglige dosen for støy.

Kontraindikasjon: Ingen registrerte kontraindikasjoner, men noen forskere gir råd om at musikkterapi ikke er anbefalt for akutt syke og/eller følelsesmessig skjøre pasienter, spesielt ikke pasienter med alvorlig og livstruende kreft. Grunnen er den emosjonelle påvirkningen musikkterapi kan ha.

Interaksjoner: Ingen registrerte interaksjoner

Annet/vær ekstra obs på: Det er viktig å vurdere den potensielle negative effekten ved bruk av hodetelefoner under musikkterapibehandling, da det kan hemme kommunikasjonen mellom pasient og terapeut og gjennom det muligens øke angsten hos pasienter.

Les også:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: