Massasje ved kreft

Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskningen på massasje brukt for kreftrelaterte plager. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Klassisk/svensk massasje innebærer fysisk manipulering av muskler og bløtvev. Utøverne mener at massasje kan ha flere positive effekter i behandlingen av personer med kreft, inkludert psykologiske forbedringer (f.eks. reduksjon av angst og depresjon), eller lindring av fysiske symptomer forbundet med kreft (f.eks. reduksjon av kvalme, og styrking av immunsystemet). Massasje har også blitt promotert for å forbedre den generelle livskvaliteten.

Dokumentasjon fra 13 systematiske oversikter (hvorav åtte inkluderte meta-analyser) er tilgjengelig på ulike utfall i støttende og palliativ behandling av kreft. Dette inkluderer en Cochrane-gjennomgang av effekter ved brystkreft, fem oppsummeringer av effektforskningen på smerte, èn på kreftrelatert tretthet, to på  brystkreftrelaterte symptomer, og resten på en rekke fysiske og psykiske problemer som mange kreftpasienter ofte møter.

Metodene som ble brukt i disse oversiktene var forskjellige: noen begrenset studier i henhold til språk; forskjellige kriterier ble brukt for å vurdere kvalitet eller risiko for skjevhet, og definisjonen av massasje varierte. Noen inkluderte også intervensjoner som soneterapi. Dokumentasjonens styrke preges ytterligere av studienes ofte subjektive og selvrapporterte karakter av utfallene, og fordi adekvat blinding ikke var mulig å bruke.

  • Kreftsmerter: dokumentasjon av svært lav kvalitet støtter bruk av massasje for lindring av kortvarige smerter. Dokumentasjonen for langvarig smerte er for heterogen til å trekke sikre konklusjoner fra, på grunn av variasjonene i typene av massasje som var undersøkt, og behandlingene disse ble vurdert mot.
  • Tretthet: dokumentasjonen for massasje mot kreftrelatert tretthet er blandet og sprikende: Noe forskning rapporterer positive resultater, og annen rapporterer ingen signifikante forskjeller.
  • Kvalme og oppkast: få kliniske forsøk har blitt gjort, og de samlede resultatene bekrefter ingen fordel av å bruke massasje mot kvalme og oppkast.
  • Angst: mens noen forsøk har rapportert positive resultater, er disse i små antall og enten lav kvalitet eller med høy risiko for skjevhet. Totalt sett vurderes nettofordelen å være liten.
  • Depresjon og lavt humør: Forbedret depresjon er rapportert for ulike massasjeintervensjoner, men ikke konsistent i alle studier. Forbedring ser ut til å være avhengig av deltakernes motivasjon, samt å være kortvarig.
  • Livskvalitet: positive effekter er funnet for massasje kombinert med eteriske oljer (aromaterapimassasje) , men ikke for massasje alene. Svært få studier har imidlertid vurdert disse effektene for kun massasje.
  • Andre utfall: effekten av massasje på langsiktige symptomer ved brystkreft og en rekke andre utfall, men bevisene er ikke tilstrekkelige for noen sikre konklusjoner.

Samlet sett foreligger det noe dokumentasjon på at klassisk/svensk massasje gitt som en symptomatisk behandling har fordeler for kreftpasienter, og generelt regnes som trygg. Det er dog ikke mulig å trekke sikre konklusjoner, på grunn av blandet metodisk kvalitet på den tilgjengelige forskning som er utført.  Kontraindikasjoner ved kreft inkluderer sterk, kraftig massasje hos pasienter som lider av hemoragiske lidelser, lavt antall blodplater og blodfortynnende medisiner.

Informasjon om originaldokumentet:

Karen Pilkington, CAM Cancer Consortium. Massage (Classical/Swedish) [online document], February 15th, 2021.
Fully revised and updated in December 2020 by Karen Pilkington.
Fully updated and revised in September 2016 by Helen Cooke. 
Updated and revised in December 2013 by Helen Cooke.
Summary updated in January 2012 by Helen Cooke.
Summary first published in October 2010, authored by Helen Seers.

Mulig risiko ved bruk av massasje ved kreft

Bivirkninger: En Cochrane-gjennomgang fra 2016 fant ingen studier som rapporterte uønskede hendelser ved massasje med eller uten aromaterapi (Shin 2016). Ernst (2003) oppsummerte den eksisterende dokumentasjonen om uønskede effekter av massasjeterapi. De fleste slike oppsto ved bruk av eksotiske (ikke-svenske) massasjeteknikker og er derfor ikke aktuelle for denne oppsummeringen. Selv om massasje ikke anses som risikofritt, er alvorlige bivirkninger sjeldne. Noen mindre muskel- og skjelettplager oppleves av en liten andel av pasientene (Natural Medicines 2021).

En bekymring som har blitt reist, er relatert til teorien om at massasje av steder med svulster kan indusere spredningen av kreftceller og utvikling av metastaser. Det er per dags dato ingen bevis for at terapeutiske massasjeintervensjoner kan ha slike effekter (Corbin 2005), men direkte press på svulster frarådes vanligvis i massasjepraksis.

Kontraindikasjoner: Retningslinjer for klinisk utøvelse av massasje på brystkreftpasienter anbefaler at utøvere unngår å massere spesifikke sårbare områder av kroppen, inkludert åpne sår, blåmerker, områder med hudnedbrytning, blodpropp i en vene, steder med svulst, områder i nærheten av medisinsk utstyr som brukes, eller sensitiv hud etter strålebehandling (Greenlee 2017). Retningslinjene advarer også om at dyp massasje hos pasienter med benmetastase kan medføre risiko for brudd.

Interaksjoner: Interaksjoner i form av allergiske reaksjoner kan oppstå ved bruk ulike essensielle oljer og/ eller andre lubriserende midler (Natural Medicines, 2021).

Les også:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: