Makrobiotikk

Et typisk makrobiotisk kosthold består hovedsakelig av korn, kornprodukter, grønnsaker, belgfrukter, og sjøgrønnsaker. Nøtter, frø, frukt og fisk kan innimellom legges til i kosten.
Image
Bilde av grønnsaker og skåler med korn, ris og frø
Foto: Colourbox.com
  • Makrobiotikk er et kostholdsprogram som har sin opprinnelse i japanske og kinesiske tradisjoner. Det brukes ved mange ulike helseplager.
  • Ut fra våre kriterier foreligger det ikke solid vitenskapelig dekning for å hevde at makrobiotikk virker slik det promoteres.
  • Det foreligger ingen dokumentasjon om sikkerheten ved makrobiotikk i kildene våre.
Virker det?

I mars 2015 inneholdt kildene våre ingen oppsummeringer om makrobiotikk. Det betyr at det etter våre kriterier ikke finnes solid vitenskapelig dekning for å hevde at slik behandling virker.

Er det trygt?

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Makrobiotikk er både en livsfilosofi og en kostholdsretning, som har sin opprinnelse i japanske og kinesiske tradisjoner. Et makrobiotisk kosthold baserer seg på teorien om yin og yang, som handler om å oppnå balanse mellom det rolige, fredelige, kreative og det aktive og energiske.

I metoden deles klientenes personligheter og ulike matsorter inn i yin og yang: Personer som ifølge teorien er "utpreget yin", bør spise mer yang-mat - og omvendt. Utøverne mener at dette bidrar til balanse mellom yin og yang. De mener også at klientens kostholdsbehov vil variere etter klima, årstid, kjønn, personlighet, aktivitet, og helsetilstand.

Behandlingsformen knyttes til det utøverne kaller den enkelte klients grunnstamme i kostholdet. Ifølge teorien er dette havre, rug, bygg og hvete i Europa, i Midtøsten hirse, i Østen ris mens den i Amerika er mais. Makrobiotisk diett er helt eller delvis fri for alkohol, kaffe, te, melkeprodukter, sukker, sjokolade, raffinert mel, kjøtt og egg.

Metoden ble introdusert i Vesten som en streng diett i 1950-årene, av japaneren George Oshawa. I dag holdes det gjerne kurs i metoden, hvor utøvere/ kursholderme foreslår metoden som ved mange ulike helseplager og sykdommer.

Kilder
  • Bruset S. og Poleszynski D. (1995): Alternativ medisinsk leksikon. Det Beste, Oslo.
  • NOU 1998:21 Alternativ medisin, Makrobiotikk

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: