Gurkemeie | NAFKAM

Gurkemeie

Gurkemeie kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd.

Gurkemeie er kjent brukt ved en lang rekke helseproblemer. Selv om gurkemeie anses som trygt i de mengder man vanligvis bruker i mat, og muligens har effekt ved enkelte helseproblemer, er det flere grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Virker det?

Gurkemeie inneholder kurkumin og andre stoffer som muligens kan virke betennelsesdempende. Forskerne har derfor en teori om at gurkemeie kan være til nytte i behandling av helseproblemer som innebærer betennelser.

23.01.2017 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på gurkemeie ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Høyt kolesterol (hyperlipidemi)

Kløe (pruritus)

Slitasjegikt (osteoartrose)

Magesår  

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på gurkemeie, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder gurkemeie brukt ved:

Alzheimers, Crohns sykdom, diabetes, depresjon, fordøyelsesplager (dyspepsi), hjerteinfarkt, Irritabel tarm-syndrom (IBS), kreft, leddgikt (reumatoid artritt), lichen planus (hudlidelse), magekatarr, mukositt (betennelse i munnen etter stråleterapi), nyresykdom (lupus-nefritt), tannkjøttbetennelse (gingivitt), tilfriskning etter operasjon, tuberkulose, tykktarmsbetennelse (ulcerøs kolitt) og fremre uveitt (øyesykdom). 

Er det trygt?

Medisinsk bruk av gurkemeie regnes som trolig trygt, så lenge du ikke bruker mer enn de mengder som vanligvis brukes i mat. Urten regnes også som trolig trygg å smøre på huden.

Det regnes som muligens trygt å bruke gurkemeie som klystér eller som munnskyllemiddel i korte perioder.

Gurkemeie gir vanligvis ikke noen bivirkninger, men enkelte kan oppleve urolig mage, kvalme, svimmelhet eller diaré ved bruk av urten.

Det finnes én rapport om at en person som inntok store mengder gurkemeie fikk farlig høy hjerterytme. Det er imidlertid usikkert om dette skyldtes bruken av gurkemeie. Forskerne sier derfor at inntil man vet mer, bør man unngå bruke gurkemeie i store mengder. 

Særlige forsiktighetsregler og advarsler

Gravide og ammende: Det regnes som trolig trygt for gravide og ammende å bruke gurkemeie i de mengder som vanligvis brukes i mat.

Forskerne advarer imidlertid disse gruppene mot å bruke gurkemeie i medisinske doser. Når det gjelder gravide, advarer forskerne mot slik bruk fordi dette muligens kan stimulere menstruasjon og livmoren, og dermed utgjøre en fare for graviditeten. Forskerne advarer ammende mot medisinsk bruk fordi det ikke finnes nok forskning til å si om det er trygt eller ikke.

Personer som har problemer med galleblæren, blødersykdom, diabetes, gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), en hormonsensitiv sykdom, infertilitet og jernmangel, bør drøfte bruk av gurkemeie med lege.

Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi slike produkter kan påvirke blødninger under operasjoner.

Gurkemeie kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Gurkemeie er en urt. Det er jordstenglene til urten som brukes medisinsk og som krydder. I dag er gurkemeie blant annet kjent brukt mot betennelser, artritt, mageproblemer, hudproblemer, problemer med galleblæren, kreft og andre sykdommer.  

Man vet at gurkemeie inneholder stoffet curcumin, som ifølge nyere forskning ser ut til å virke på «alt». Dette er imidlertid når man forsker på celler i laboratoriet. Man ser imidlertid ikke de samme effektene av curcumin i menneskekroppen.

Andre norske navn: Gurkemeje, kurkuma, indisk safran
Latinsk navn: Curcuma longa Linn.
Engelske navn: Turmeric, turmeric root, Indian saffron
Familie: Ingefærfamilien (Zingiberaceae)
Slektsnavn: Curcuma. Navnet kommer fra det arabiske «kourkoum» som betyr safran og viser til gurkemeiens safranlignende farge.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: