Innledende forskning på celler i laboratoriet har skapt interesse for gurkemeie og da særlig virkestoffet kurkumin, men disse effektene har ikke latt seg gjenskape i menneskekroppen.
En av forklaringene på dette er at gurkemeie har lav biotilgjengelighet - det tas ikke lett opp i kroppen. En strategi med å øke inntaket eller å ta større doser frarådes derfor, samt fordi store doser kan være skadelig.
Menneskekroppen klarer altså ikke å gjøre seg nytte av disse stoffene, og mesteparten forsvinner raskt ut igjen. Mange forskere påpeker også at siden kurkumin og gurkemeie tas opp og skilles ut så raskt i kroppen, er det vanskelig å studere eventuell virkning over tid.
Ved søk i våre kilder i november 2020 fant vi følgende om kurkumin og gurkemeie:
Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
Det er gjort flere nylige oppsummeringer av forskningen på gurkemeie ved Ulcerøs kolitt (lenke til Helsenorge) og Crohns sykdom (lenke til Helsenorge). Forskernes konklusjoner spriker, fra at det i noen tilfeller kan ha en mulig effekt dersom det brukes sammen med standard skolemedisinsk behandling, til at det i andre tilfeller ikke ser ut til å ha noen effekt. Forskningen gir foreløpig ikke grunnlag for å avgjøre om gurkemeie kan være en effektiv tilleggsbehandling eller ikke, og forskerne sier derfor at det må flere studier til før dette eventuelt kan anbefales ved slike sykdommer.
Hudproblemer
Forskningen som er gjort kan vise til mulig effekt av gurkemeie på noen hudlidelser, men forskerne oppfordrer til flere studier for å eventuelt kunne bekrefte slike funn. De mener også det må mer dermatologisk forskning til på produkter med kurkumin, for å kunne forstå forskjellen mellom å innta stoffet oralt og å smøre det på huden. I en oppsummering fra 2018 av forskning på gurkemeie ved psoriasis, påpeker forskerne at man heller ikke er sikker på om gurkemeie har høy nok biotilgjengelighet til å kunne gi effekt når det smøres på kroppen.
Oral submukøs fibrose
Konklusjonen i en kunnskapsoppsummering fra 2020 er at forskningen som er gjort, ikke gir tilstrekkelig grunnlag til å avgjøre om gurkemeie har en effekt på oral submukøs fibrose (forstyrrelse i munnslimhinnen).
Oral lichen planus
Forskningen gir ikke nok grunnlag for å si om ekstrakter av kurkumin har effekt på oral lichen planus, en hudsykdom som også kan forekomme i munnhulen (lenke til Norsk Helseinformatikk). En av to oppsummeringer som ble gjort på dette i 2019 konkluderer med en viss effekt dersom gurkemeie brukes sammen med standard skolemedisinsk behandling (kortikosteroider), men legger til at man ikke vet nok om hvilke doser som bør gis, hvor ofte og så videre. I den andre oppsummeringen konkluderte forskerne med at studiene de undersøkte generelt hadde for dårlig kvalitet til at de kan si noe om effekt eller ikke.
Blodsukker og glykemisk kontroll
En oppsummering fra 2018 av forskningen på fastende blodsukker hos personer med høyt blodsukker (dysglykemi) i 2018, konkluderte med en viss effekt av kurkumin brukt som tilleggsbehandling til skolemedisinsk behandling.
Fettprofilen i blodet (lipider)
Det er gjort 3 ulike kunnskapsoppsummeringer (to i 2019 og en i 2020) av forskningen på kurkumin/gurkemeie brukt for å påvirke fettprofilen i blodet. Alle 3 konkluderer med at det er mulig at kurkumin/gurkemeie kan ha gunstig effekt, men at det kreves flere studier av bedre kvalitet før dette eventuelt kan anbefales som behandling til mennesker. Forskerne påpeker at man fortsatt ikke helt vet hvordan effekten er, og hvilke doser som må gis for å oppnå effekt.
Blodtrykk
Forskningen som er gjort på kurkumin/ gurkemeie mot høyt blodtrykk er vurdert i to oppsummeringer (begge fra 2019). Begge fant både studier som viste effekt og studier som ikke viste effekt. Oppsummert sier forskerne at grunnlaget spriker for mye til å konkludere, og at det trengs mer og bedre forskning på mennesker før man kan si noe sikkert.
Trening og fysisk prestasjon
Det er pr 2020 gjort to oppsummeringer av forskningen på tilskudd med kurkumin ved trening. Begge viser til positive funn i studiene og vurderer det til at dette kan ha en viss effekt på prestasjonsevne, men forskerne mener resultatene må tolkes forsiktig fordi det ikke er klart hvilke mengder som gir effekt. Forskerne påpeker at man ikke bør innta konsentrert kurkumin.
Oksidativt stress
Forskningen på kurkumin mot oksidativt stress er i en oppsummering fra 2018 vurdert til å gi uklare resultater. Noen studier av dette har vist effekt, men man vet ikke på hvilke mennesker eller hvilke doser som må til. Forskerne konkluderte derfor at det må gjøres mer og bedre forskning før man kan si noe om det virker eller ikke.
Ikke-alkoholisk fettlever
Det er gjort flere oppsummeringer av forskningen på gurkemeie/kurkumin ved ikke-alkoholisk fettlever. Funnene i studiene er tildels motstridende, og siden studiene er gjort på ulike prosesser i kroppen og er derfor vanskelige å sammenligne:
En oppsummering fra 2020 fant visse kortsiktige effekter på visse biokjemiske prosesser i kroppen, men dette var ikke studier som kan brukes til å si noe om behandling av mennesker med denne sykdommen.
I en oppsummering fra 2019 av forskning spesifikt på vektreduksjon hos denne pasientgruppen, fant forskerne ingen effekt på kroppsvekt, BMI eller omkrets. De understreker at det fortsatt er kontroversielt å si at gurkemeie/ kurkumin kan påvirke vekt generelt. En annen oppsummering (også fra 2020) på de samme helseparametrene, konkluderte med at forskningen viste beskjedne funn av effekt fra kurkuminekstrakter på BMI for denne gruppen. De påpekte at resultatene bør tolkes med forsiktighet. En oppsummering fra 2019 av forskningen på kurkumin ved slike problemer fant at gurkemeie/ kurkumin kan ha en viss gunstig effekt på leverenzymer, men ikke nok til at de vil slå det fast eller anbefale bruk.
Forfatterne av en annen oppsummering (2020) fant mulige positive effekter av kurkumin - ikke gurkemeie, bare av ekstraktet - generelt for personer med ikke-alkoholisk fettlever, men avslutter sin oppsummering av forskningen med at det er for tidlig å slå dette fast.
Til tross for tildels mye forskning og mange kunnskapsoppsummeringer vet forskerne altså ikke nok om kurkumin eller gurkemeie har effekt av betydning på ikke-alkoholisk fettlever; hovedsakelig fordi forskningsresultatene er motstridende.
Vektreduksjon
For vektreduksjon fant forskerne bak en oppsummering fra 2018 at det til tross for lavere midjeomkrets, ikke så ut til å bidra til lavere vekt eller lavere BMI. De mener det må mer forskning til før kurkumintilskudd kan anbefales som en god og effektiv hjelp ved vektnedgang generelt.
Kognitiv ytelse
Ifølge en oppsummering fra 2019 viser forskningen motstridende resultater når det gjelder effekten av kurkumin for høyere/ forbedret kognitiv ytelse.
Depresjon
Forskningsstatus for kurkumin/ gurkemeie brukt mot depresjon er uklar. Man vet ikke om kurkumin har en positiv effekt på depresjon eller ikke, er budskapet i to kunnskapsoppsummeringer fra 2019 og 2017. Forskerne anbefaler flere studier for å finne ut av dette.
Lav nevrotrofisk faktor
Forskningen som er gjort på kurkumin ved lav nevrotrofisk faktor, viser noen positive effekter når det brukes i tillegg til standard behandling over kort tid ved noen sykdommer. I en oppsummering av forskningen på dette fra 2019, mener forskerne det fortsatt mangler mye kunnskap før kurkumin eventuelt kan eller bør anbefales som standard tilleggsbehandling.
Kroniske inflammatoriske sykdommer
Gurkemeie/ kurkumin ser ifølge en oppsummering fra 2019 ikke ut til å ha effekt på proteinet CR( (lenke til Store medisinkse leksikon) eller andre biomarkører for betennelse. Selv om studiene de undersøkte kunne vise til noen positive resultater ved visse kroniske inflammatoriske sykdommer, kunne forskerne ikke konkludere med at bruk av kurkumin/gurkemeie er nyttig.
En annen oppsummering (fra 2013) konkluderte også med at det ikke så ut til at kurkumin/gurkemeie hadde noen påvirkning av betydning på inflammatoriske tilstander.
Irritabel tarm syndrom (IBS)
Ifølge den nyeste oppsummeringen av forkningen på dette (fra 2012) ser det ikke ut til at gurkemeie har noen effekt på symptomer hos pasienter med IBS.
IBD
Forskningen på kurkumintilskudd for reduksjon av symptomer og inflammatoriske hendelser hos personer med IBD ble oppsummert i 2016. Denne viste en viss effekt, men ifølge forskerne mangler fortsatt en del forskning for å kunne konkludere med at dette har effekt.
Muskel- og skjeletthelse
I en oppsummering fra 2016 av forskning på kurkumin mot muskelsvinn og for bedre muskelskjeletthelse, konkluderte forskerne med at de ikke kan si om dette har effekt eller ikke. De utdyper dette med at det ikke finnes gode nok studier på mennesker til å kunne avgjøre dette spørsmålet.
En nyere oppsummering fra 2017 tok for seg forskningen på kurkumin mot muskel- og skjelettsmerter. Også her fant forskerne at studiene som de fant ikke ga dem tilstrekkelig grunnlag til å si noe om effekt.
Gikt
Forskerne bak en oppsummering fra 2017 konkluderte med at forskningen som var gjort, ikke ga dem grunnlag til å kunne støtte kurkumin (eller andre urtemedisiner) som trygg og effektiv behandling for gikt.
Dette var noe ulikt konklusjonen i en oppsummering fra året før, hvor forskerne konkluderte med at kurkumin så ut til å kunne ha effekt på leddgikt, og at det derfor burde forskes mer på kurkumin/gurkemeie og gikt.
Metabolsk syndrom
I en oppsummering fra 2019 av forskningen på tilskudd av kurkumin ved metabolsk syndrom, fant forskerne at studiene viste en viss effekt blant annet på vekt, men at det behøves flere og bedre studier før de kan si dette sikkert.
Medisinsk bruk av gurkemeie regnes som trolig trygt, så lenge du ikke bruker mer enn de mengder som vanligvis brukes i mat. Urten regnes også som trolig trygg å smøre på huden.
Det regnes som muligens trygt å bruke gurkemeie som klystér eller som munnskyllemiddel i korte perioder.
Gurkemeie gir vanligvis ikke bivirkninger, men enkelte har rapportert om urolig mage, kvalme, svimmelhet eller diaré ved bruk av urten. Det finnes én rapport om at en person som inntok store mengder gurkemeie fikk farlig høy hjerterytme. Det er imidlertid usikkert om dette skyldtes bruken av gurkemeie. Forskerne sier derfor at inntil man vet mer, bør man unngå bruke gurkemeie i store mengder.
Gurkemeie kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.
Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.
For gravide og ammende
Det regnes som trygt for gravide å spise gurkemeie i mengder som vanligvis brukes i mat. Natural medicines fraråder bruk i høye doser, da det ser ut til å virke stimulerende på livmoren.
Det finnes lite dokumentasjon på sikkerheten til ammende og spedbarn ved bruk av gurkemeie. Derfor advarer Lactmed ammende mødre mot å bruke gurkemeie i større mengder enn som smakstilsetning i mat.
For barn
Våre kilder har ingen opplysninger om gurkemeie og større barn.
Øvrig
Ved galleblæresykdom, blødersykdom, diabetes, gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), hormonsensitiv sykdom, infertilitet eller jernmangel må bruk av gurkemeie drøftes på forhånd med lege.
Generelle forsiktighetsregler
- Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
- Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
- Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
- Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende omtaler. Les mer om våre forbehold og grenser for NAFKAMs virksomhet.
- Sjekk om din behandler står i Registeret for utøvere av alternativ behandling i Brønnøysundregistrene
Gurkemeie er en urt. Det er jordstenglene til urten som brukes medisinsk og som krydder. I dag er gurkemeie blant annet kjent brukt mot betennelser, artritt, mageproblemer, hudproblemer, problemer med galleblæren, kreft og andre sykdommer.
Man vet at gurkemeie inneholder stoffet kurkumin/ curcumin, som ifølge nyere forskning ser ut til å virke på «alt». Dette er imidlertid når man forsker på celler i laboratoriet - man ser kke de samme effektene av curcumin i menneskekroppen.
Andre norske navn: Gurkemeje, kurkuma, indisk safran
Latinsk navn: Curcuma longa Linn.
Engelske navn: Turmeric, turmeric root, Indian saffron
Familie: Ingefærfamilien (Zingiberaceae)
Slektsnavn: Curcuma. Navnet kommer fra det arabiske «kourkoum» som betyr safran og viser til gurkemeiens safranlignende farge.
Flere av lenkene under fører til eksterne sider hvor vi har hentet informasjon.
- Natural Medicines Professional Monograph on Turmeric (hentet 13.04.2023. Krever abonnement)
- Drugs and Lactation Database (Lactmed): Turmeric (hentet 13.04.2023)
- Baziar N, Parohan M. The effects of curcumin supplementation on body mass index, body weight, and waist circumference in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):464-474. doi: 10.1002/ptr.6542. Epub 2019 Dec 4. PMID: 3179971
- Chandan S, Mohan BP, Chandan OC, Ahmad R, Challa A, Tummala H, Singh S, Dhawan P, Ponnada S, Singh AB, Adler DG. Curcumin use in ulcerative colitis: is it ready for prime time? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Ann Gastroenterol. 2020 Jan-Feb;33(1):53-58. doi: 10.20524/aog.2019.0439. Epub 2019 Nov 29. PMID: 31892798; PMCID: PMC6928475.
- Coelho MR, Romi MD, Ferreira DMTP, Zaltman C, Soares-Mota M. The Use of Curcumin as a Complementary Therapy in Ulcerative Colitis: A Systematic Review of Randomized Controlled Clinical Trials. Nutrients. 2020 Jul 31;12(8):2296. doi: 10.3390/nu12082296. PMID: 32751776; PMCID: PMC7468803.
- Farhad Saeedi, Tahereh Farkhondeh, Babak Roshanravan, Alireza Amirabadizadeh, Milad Ashrafizadeh & Saeed Samarghandian (2020) Curcumin and blood lipid levels: an updated systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials, Archives of Physiology and Biochemistry, DOI: 10.1080/13813455.2020.1779309
- Fernández-Lázaro D, Mielgo-Ayuso J, Seco Calvo J, Córdova Martínez A, Caballero García A, Fernandez-Lazaro CI. Modulation of Exercise-Induced Muscle Damage, Inflammation, and Oxidative Markers by Curcumin Supplementation in a Physically Active Population: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Feb 15;12(2):501. doi: 10.3390/nu12020501. PMID: 32075287; PMCID: PMC7071279.
- Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
- Goulart RA, Barbalho SM, Lima VM, Souza GA, Matias JN, Araújo AC, Rubira CJ, Buchaim RL, Buchaim DV, Carvalho ACA, Guiguer ÉL. Effects of the Use of Curcumin on Ulcerative Colitis and Crohn's Disease: A Systematic Review. J Med Food. 2020 Nov 5. doi: 10.1089/jmf.2020.0129. Epub ahead of print. PMID: 33155879.
- Ingle E. Turmeric in the management of oral submucous fibrosis - A systematic review and meta-analysis. Int J Health Sci (Qassim). 2020 May-Jun;14(3):41-46. PMID: 32536848; PMCID: PMC7269620. – man vet ikke. Det behøves flere og bedre studier for å kunne si noe spesifikt om effekt.
- Mata IRD, Mata SRD, Menezes RCR, Faccioli LS, Bandeira KK, Bosco SMD. Benefits of turmeric supplementation for skin health in chronic diseases: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020 Jul 27:1-15. doi: 10.1080/10408398.2020.1798353. Epub ahead of print. PMID: 32713186.
- Suhett LG, de Miranda Monteiro Santos R, Silveira BKS, Leal ACG, de Brito ADM, de Novaes JF, Lucia CMD. Effects of curcumin supplementation on sport and physical exercise: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020 Apr 13:1-13. doi: 10.1080/10408398.2020.1749025. Epub ahead of print. PMID: 32282223.
- Zheng, T., Wang, X., Chen, Z., He, A., Zheng, Z., and Liu, G. (2020) Efficacy of adjuvant curcumin therapy in ulcerative colitis: A meta‐analysis of randomized controlled trials. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 35: 722– 729. https://doi-org.mime.uit.no/10.1111/jgh.14911
- Azhdari M, Karandish M, Mansoori A. Metabolic benefits of curcumin supplementation in patients with metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 May;33(5):1289-1301. doi: 10.1002/ptr.6323. Epub 2019 Apr 2. PMID: 30941814.
- Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
- Goodarzi R, Sabzian K, Shishehbor F, Mansoori A. Does turmeric/curcumin supplementation improve serum alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase levels in patients with nonalcoholic fatty liver disease? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 Mar;33(3):561-570. doi: 10.1002/ptr.6270. Epub 2019 Jan 17. PMID: 30653773.
- Hadi A, Pourmasoumi M, Ghaedi E, Sahebkar A. The effect of Curcumin/Turmeric on blood pressure modulation: A systematic review and meta-analysis. Pharmacol Res. 2019 Dec;150:104505. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104505. Epub 2019 Oct 21. PMID: 31647981.
- Jafarirad S, Mansoori A, Adineh A, Panahi Y, Hadi A, Goodarzi R. Does Turmeric/curcumin Supplementation Change Anthropometric Indices in Patients with Non-alcoholic Fatty Liver Disease? A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Clin Nutr Res. 2019 Jul 11;8(3):196-208. doi: 10.7762/cnr.2019.8.3.196. PMID: 31384598; PMCID: PMC6675961.
- Lv KJ, Chen TC, Wang GH, Yao YN, Yao H. Clinical safety and efficacy of curcumin use for oral lichen planus: a systematic review. J Dermatolog Treat. 2019 Sep;30(6):605-611. doi: 10.1080/09546634.2018.1543849. Epub 2018 Nov 28. PMID: 30388912.
- Mansour-Ghanaei F, Pourmasoumi M, Hadi A, Joukar F. Efficacy of curcumin/turmeric on liver enzymes in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review of randomized controlled trials. Integr Med Res. 2019 Mar;8(1):57-61. doi: 10.1016/j.imr.2018.07.004. Epub 2018 Jul 27. PMID: 30949432; PMCID: PMC6428926.
- Simental-Mendía LE, Pirro M, Gotto AM Jr, Banach M, Atkin SL, Majeed M, Sahebkar A. Lipid-modifying activity of curcuminoids: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(7):1178-1187. doi: 10.1080/10408398.2017.1396201. Epub 2017 Nov 29. PMID: 29185808.
- Sarraf P, Parohan M, Javanbakht MH, Ranji-Burachaloo S, Djalali M. Short-term curcumin supplementation enhances serum brain-derived neurotrophic factor in adult men and women: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Res. 2019 Sep;69:1-8. doi: 10.1016/j.nutres.2019.05.001. Epub 2019 May 9. PMID: 31279955.
- Voulgaropoulou SD, van Amelsvoort TAMJ, Prickaerts J, Vingerhoets C. The effect of curcumin on cognition in Alzheimer's disease and healthy aging: A systematic review of pre-clinical and clinical studies. Brain Res. 2019 Dec 15;1725:146476. doi: 10.1016/j.brainres.2019.146476. Epub 2019 Sep 24. PMID: 31560864.
- White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416
- White CM, Pasupuleti V, Roman YM, Li Y, Hernandez AV. Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104280. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104280. Epub 2019 May 20. PMID: 31121255.
- White CM, Chamberlin K, Eisenberg E. Curcumin, a turmeric extract, for oral lichen planus: A systematic review. Oral Dis. 2019 Apr;25(3):720-725. doi: 10.1111/odi.13034. Epub 2019 Jan 25. PMID: 30614166
- Yuan F, Dong H, Gong J, Wang D, Hu M, Huang W, Fang K, Qin X, Qiu X, Yang X, Lu F. A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials on the Effects of Turmeric and Curcuminoids on Blood Lipids in Adults with Metabolic Diseases. Adv Nutr. 2019 Sep 1;10(5):791-802. doi: 10.1093/advances/nmz021. PMID: 31212316; PMCID: PMC6743846.
- Zuccotti E, Oliveri M, Girometta C, Ratto D, Di Iorio C, Occhinegro A, Rossi P. Nutritional strategies for psoriasis: current scientific evidence in clinical trials. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2018 Dec;22(23):8537-8551. doi: 10.26355/eurrev_201812_16554. PMID: 30556896.
- Driscoll K.S., Appathurai A., Jois M., Radcliffe J.E. Effects of herbs and spices on blood pressure: A systematic literature review of randomised controlled trials. J. Hypertens.. 2019;37(4):671-679. doi:10.1097/HJH.0000000000001952
- de Melo ISV, Dos Santos AF, Bueno NB. Curcumin or combined curcuminoids are effective in lowering the fasting blood glucose concentrations of individuals with dysglycemia: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2018 Feb;128:137-144. doi: 10.1016/j.phrs.2017.09.010. Epub 2017 Sep 18. PMID: 28928074
- Grammatikopoulou MG, Gkiouras K, Theodoridis X, Asteriou E, Forbes A, Bogdanos DP. Oral Adjuvant Curcumin Therapy for Attaining Clinical Remission in Ulcerative Colitis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2018 Nov 12;10(11):1737. doi: 10.3390/nu10111737. PMID: 30424514; PMCID: PMC6266508.
- Hariri M, Haghighatdoost F. Effect of Curcumin on Anthropometric Measures: A Systematic Review on Randomized Clinical Trials. J Am Coll Nutr. 2018 Mar-Apr;37(3):215-222. doi: 10.1080/07315724.2017.1392263. Epub 2018 Jan 9. PMID: 29313748.
- Iqbal U, Anwar H, Quadri AA. Use of Curcumin in Achieving Clinical and Endoscopic Remission in Ulcerative Colitis: A Systematic Review and Meta-analysis. Am J Med Sci. 2018 Oct;356(4):350-356. doi: 10.1016/j.amjms.2018.06.023. PMID: 30360803.
- Qin S, Huang L, Gong J, Shen S, Huang J, Tang Y, Ren H, Hu H. Meta-analysis of randomized controlled trials of 4 weeks or longer suggest that curcumin may afford some protection against oxidative stress. Nutr Res. 2018 Dec;60:1-12. doi: 10.1016/j.nutres.2018.08.003. Epub 2018 Sep 4. PMID: 30527253.
- Del Grossi Moura M, Lopes LC, Biavatti MW, Kennedy SA, de Oliveira E Silva MC, Silva MT, de Cássia Bergamaschi C. Oral herbal medicines marketed in Brazil for the treatment of osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2017 Nov;31(11):1676-1685. doi: 10.1002/ptr.5910. Epub 2017 Sep 5. PMID: 28872719.
- Gaffey A., Slater H., Porritt K., Campbell J.M. The effects of curcuminoids on musculoskeletal pain: A systematic review. JBI Database Syst. Rev. Implement. Rep.. 2017;15(2):486-516. doi:10.11124/JBISRIR-2016-003266.
- Lopresti AL. Curcumin for neuropsychiatric disorders: a review of in vitro, animal and human studies. J Psychopharmacol. 2017 Mar;31(3):287-302. doi: 10.1177/0269881116686883. Epub 2017 Jan 30. PMID: 28135888
- Schneider A, Hossain I, VanderMolen J, Nicol K. Comparison of remicade to curcumin for the treatment of Crohn's disease: A systematic review. Complement Ther Med. 2017 Aug;33:32-38. doi: 10.1016/j.ctim.2017.06.002. Epub 2017 Jun 20. PMID: 28735823.
- Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.
- Moole H., Settypalli S., Dharmapuri S., et al Systematic review and meta-analysis of randomized trials: Curcumin treatment for clinical remission induction in patients with mild to moderate ulcerative colitis. Am. J. Gastroenterol.. 2016;111(Supplement 1):S430. doi:10.1038/ajg.2016.360
- Rondanelli M., Miccono A., Peroni G., et al A systematic review on the effects of botanicals on skeletal muscle health in order to prevent sarcopenia. Evid.-Based Complement. Altern. Med.. 2016;2016:no pagination. doi:10.1155/2016/5970367
- Rossi R.E., Whyand T., Murray C.D., Hamilton M.I., Conte D., Caplin M.E. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27769076/. Eur. J. Gastroenterol. Hepatol.. 2016;28(12):1357-1364. doi:10.1097/MEG.0000000000000728
- Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.
- Di Lorenzo C, Dell'Agli M, Badea M, Dima L, Colombo E, Sangiovanni E, Restani P, Bosisio E. Plant food supplements with anti-inflammatory properties: a systematic review (II). Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(5):507-16. doi: 10.1080/10408398.2012.691916. PMID: 23391017.
- Rahimi R, Abdollahi M. Herbal medicines for the management of irritable bowel syndrome: a comprehensive review. World J Gastroenterol. 2012 Feb 21;18(7):589-600. doi: 10.3748/wjg.v18.i7.589. PMID: 22363129; PMCID: PMC3281215.
Les også
- Advarer mot ukritisk bruk av urtebaserte kosttilskudd
- Europeiske legemiddelverk samarbeider om urter
- Gurkemeie - fra krydder til medisin
- Hvordan vurdere informasjon
- Kosttilskudd og legemidler
- Veien til et stabilt blodsukker går gjennom magen
- Kvalitetssikring av våre artikler
- Les også vår artikkel om gurkemeie ved kreft på vår temaseksjon om alternativ kreftbehandling.