Ifølge NAFKAMs befolkningsundersøkelse for 2024 kan flere enn 80.000 nordmenn ha opplevd negative effekter ved alternativ behandling i fjor. Spesialist i allmennmedisin og NAFKAM-professor Arne Johan Norheim forteller at de er kjent med at pasienter med uønskede opplevelser ved bruk av alternativ behandling, har opplevd at slike er utfordrende å ta opp, både hos utøveren og hos egen lege.
- Et uavhengig bivirkningsregister vil være en systematisk erfaringsbase, som man fra andre og lignende områder vet kan bidra til å hjelpe pasienter til å ta informerte og kunnskapsbaserte helsevalg, sier han
To av tre støtter et bivirkningsregister
Dette var grunnen til at NAFKAM valgte å spørre deltakerne i årets Helsebarometer om: "Synes du at vi trenger et slikt register, slik vi har det for legemidler?" 67 prosent av respondentene støtter behovet for et bivirkningsregister der uønskede effekter ved bruk av alternativ behandling kan rapporteres.
- Dette vil kunne hjelpe brukerne med å ta mer informerte valg om behandling, sier Arne Johan videre.
Ville sannsynligvis rapportert dette, hvis det fantes et slikt register
Et annet spørsmål fra NAFKAM i årets Helsebarometer, var “Hvis man kunne rapportere uønskede effekter av alternativ behandling til et slikt register, og du som pasient opplevde slike reaksjoner, hvor sannsynlig ville det være at du meldte inn dette?”
Her viste respondentenes svar at 59 prosent sannsynligvis ville rapportert inn bivirkninger av alternativ behandling til et slikt register. I undersøkelsen økte interessen for å rapportere med alderen, og var høyest hos kvinner og personer som nylig har vært i kontakt med helsetjenester.
- Resultatene fra Helsebarometeret 2025 viser bred og økende støtte i befolkningen til et slikt bivirkningsregister, sier Arne Johan Norheim.