Akupunktur mot kvalme og oppkast ved kreft

Kunnskapsoppsummeringer har antydet at akupunktur muligens kan redusere noe av ubehaget ved kvalme og oppkast forårsaket av cellegift, men resultatene er for sprikende til at forskningen kan si noe entydig om eventuell effekt.

Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskning på akupunktur mot cellegiftbasert kvalme og oppkast ved kreft. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Akupunktur eller akupressurstimulering av akupunkturpunktet P6 (Pericardium 6) er en populær behandling mot kvalme og oppkast forårsaket av cellegift. Tradisjonell kinesisk medisin (TCM) hevder at slik kvalme og oppkast skyldes reversering av den såkalte energistrømmen «qi» i fordøyelsessystemet. Stimulering av P6 hevdes å føre til at qi flyter i "riktig" retning, det vil si nedover. Man tror den kvalmestillende effekten blir spredt ut i kroppen via opiatreseptorene i sentrale smertebaner.  

  • Stimulering av akupunkter: To systematiske oversikter, samt en oversikt rapporterte at stimulering av akupunkter (hovedsakelig P6) reduserte noen aspekter ved  kvalme og/eller oppkast assosiert med kjemoterapi, når det ble gitt i forbindelse med standard antiemetiske behandlinger. Påfølgende vurderinger (n=3) har rapportert lignende funn, men begrensningene i utformingen av disse vurderingene og i de opprinnelige studiene forhindrer sikre konklusjoner om effektivitet. På samme måte har RCT-er (n=11) publisert etter den siste gjennomgangen rapportert blandede funn, spesielt når testing er mot sham-akupunktur eller placebobehandling.
  • Andre former for akupunktur: Tre systematiske oversikter vurderte farmakopunktur, selvakupressur og auriculoterapi (øreakupunktur). Ingen av disse vurderingene gir solide bevis på effekt av akupunktur/akupressur. På samme måte har RCT-er (n=8) som bruker andre akupunkter enn P6 gitt blandede resultater.
  • Moxibustion: Blandede resultater er også rapportert i to systematiske oversikter.
  • Akupunktur/akupressur hos barn: Få studier er utført på barn, og disse er enten av utilstrekkelig størrelse eller rapporterte funn er motstridende.

Milde uønskede effekter, f.eks. smerte eller blødning på stikkstedet kan forventes i ca. 10 % av alle tilfellene, og alvorlige komplikasjoner som pneumotoraks og hepatitt ser ut til å være svært sjeldne.

Informasjon om originaldokumentet:

Karen Pilkington and the CAM Cancer Consortium. Acupuncture for chemotherapy-associated nausea and vomiting [online document]. March 9th, 2021.

Most recent update and revision in February 2021 by Karen Pilkington.
Fully revised and updated in July 2019 by Karen Pilkington. 
Fully revised and updated in March 2016 by Karen Pilkington. 
Fully revised and updated in August 2013 by Vinjar Fønnebø.
Fully revised and updated in February 2011 by Vinjar Fønnebø.
Fully revised and updated in June 2009 by Vinjar Fønnebø.
Summary first published in November 2005, authored by Vinjar Fønnebø.

Mulig risiko ved bruk av akupunktur mot kvalme og oppkast ved kreft

Bivirkninger: Hos ca. 8-10 % av alle pasienter forårsaker akupunktur milde, forbigående bivirkninger som smerte, hematom eller blødning ved nålingsstedet (White 1997, Witt 2009). De vanligste rapporterte problemene er lokale smerter (3,3 %), blåmerker (3,2 %), mindre blødninger (1,4 %) og ortostatiske problemer (0,5 %) (Melchart 2004). I tillegg er det i sjeldne tilfeller registrert komplikasjoner på grunn av vevstraumer, pneumothorax, hjertetamponade eller infeksjon (White 2004). Risikoen for kryssinfeksjon av blodbåren sykdom, spesielt hepatitt B, minimeres ved bruk av sterile engangsnåler og immunisering av akupunktører. Sjeldne tilfeller av dødsfall etter akupunkturbehandling er rapportert, selv om årsakssammenheng ikke ble bekreftet i mange av disse rapportene (Ernst 2010).

Det er rapportert om sikkerhetshendelser knyttet til akupunkturbehandlinger mottatt i helsevesenet (UK National Health Service) (Wheway 2012). De 325 hendelsene over en 3-årsperiode inkluderte tilbakeholdte nåler (31 %), svimmelhet (30 %), tap av bevissthet/reagerte ikke (19 %), fall (4 %), blåmerker eller sårhet på nålestedet (2 %), pneumothorax (1 %) og andre bivirkninger (12 %). Flertallet (95 %) av hendelsene ble kategorisert som lav eller ingen skade.

Kontraindikasjon: Faginstanser for akupunktur vurderer kontraindikasjoner noe ulikt, spesielt i forhold til graviditet (BAcC 2019, BMAS 2019). Blødningsavvik og antikoagulasjonsbehandling, ødem, epilepsi, graviditet og nålefobi er blant tilstandene som har blitt foreslått som relative eller i noen tilfeller absolutte kontraindikasjoner. Noen punkter anses som "forbudte" eller skal ikke brukes til akupunkturnåling

Interaksjoner: Ingen kjente, bortsett fra elektroakupunktur hvor den elektriske strømmen kan forstyrre pacemakere; og bør brukes med forsiktighet ved epilepsi (Filshie 1999).

Advarsler: Streng asepsis og bruk av sterile engangsnåler er obligatorisk for å unngå infeksjoner. Noen pasienter besvimer under akupunktur og bør derfor behandles liggende. Anbefalinger fra US National Cancer Institute's Conference on Acupuncture for Symptom Management in Oncology i 2017 indikerer at «onkologisk akupunktur» er et spesialområde for praksis (Zia 2017). Spesifikke bekymringer inkluderer høyere risiko for infeksjon og blødning på grunn av nøytropeni og trombocytopeni, samt mulighet for hemodynamisk ustabilitet på grunn av dehydrering og underernæring. Det ble foreslått at retningslinjer for klinisk praksis følges som tar hensyn til laboratorieverdier som absolutt antall nøytrofiler og blodplater.

Les også:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: