Om alternative behandlingsråd mot koronaviruset

Bilete
Collage of acupuncture needles, ginger, curcumin and blood test.
Collage made by NAFKAM.

Det florerer nå med behandlingsforslag, tilbud, forslag og råd mot koronaviruset på internett generelt og i sosiale medier spesielt. Med disse følger det ofte uttrykk som «eldgammel visdom», «godt skjult hemmelighet» og lignende.

Det sveitsiske Cochrane-kontoret har publisert en oversikt over status på forskningen på alternativ behandling mot covid-19. Oversikten viser i korte trekk at mange forskjellige typer alternative behandlinger er i bruk mot denne sykdommen, men at dokumentasjonen bak påstander om effekt ikke er tilstrekkelig til å støtte disse. Les mer hos Cochrane.

Det finnes ikke solid dokumentasjon fra forskning som viser at alternativ behandling av koronaviruset er trygt.

Hva bør du gjøre?

Den beste måten å ikke bli syk på, er å unngå å bli smittet. Følg helsemyndighetenes råd, og følg med på utviklingen i disse. God informasjon får du her:

Hygieneplakat fra Folkehelseinsituttet
Hygieneplakat fra Folkehelseinsituttet (FHI)

Følgende bør være ekstra forsiktige:

Personer i risikogrupper for koronaviruset: Disse bruker ofte medisiner. Urter, tilskudd og andre produkter kan hemme eller på andre måter endre effekten av viktige medisiner som man tar. Ikke bytt ut eller utsett nødvendig medisinsk behandling til fordel for alternativ behandling.

Gravide og ammende: Det fins generelt lite forskning som omfatter slike grupper. At det ikke er rapportert om bivirkninger eller risiko, er ikke det samme som at det ikke fins. Innholdet i helseprodukter som tas av den gravide/ ammende, kan overføres til fosteret/ babyen.

Generell forsiktighet

Et av NAFKAMs oppdrag fra Helsedirektoratet er å overvåke markedet for å avdekke  alternative behandlinger som kan true sikkerheten til pasienter i Norge. Selv om de aller fleste forslagene vi så langt har sett trolig medfører lav risiko for helseskade i seg selv, er det grunn til å påpeke følgende:

Naturlig er ikke alltid ufarlig

Produkter fra naturen presenteres og forstås ofte som harmløse. Noen vet vi kan gi milde og forbigående bivirkninger; andre kan hemme effekten av viktige medisiner man bruker - andre kan virke inn på medisinske prøver og gi feil resultater; mens andre er giftige og kan gi forverring av helsetilstanden og alvorlig helseskade - enten de er brukt alene eller samtidig med annen behandling.

Følg pakningsvedlegget

Noen av behandlingsforslagene vi har sett involverer at man tar høye doser (megadoser) av visse produkter. Mens det regnes som trygt å bruke kosttilskudd og næringsstoffer innenfor de oppgitte grenser og i tråd med pakningsvedlegget, kan alle produkter være giftige dersom dosene blir høye nok. 

Vær forsiktig med helseprodukter fra utlandet

Kosttilskudd og andre helseprodukter som man kjøper over disk i Norge, regnes generelt som trygge å bruke i tråd med anbefalingene i pakningsvedlegget, men man kan ikke forvente det samme hvis man kjøper slike produkter i/ fra utlandet: 

Stikkprøver har flere ganger vist forskjeller mellom det faktiske innhold og pakningsvedlegget både når det gjelder renhet, oppgitt styrke og faktisk innhold. Andre av behandlingsforslagene vi nå har sett, baserer seg på råstoffer og midler fra utrydningstruede dyr og planter. 

Dersom du tenker å behandle et konkret helseproblem med alternativ behandling, bør du alltid opplyse om det og drøfte det med legen din.

Sykdommen COVID-19 er i Norge definert som en allmennfarlig smittsom sykdom med meldeplikt. Lovverket på dette feltet  setter klare begrensinger for hvem som kan behandle allmennfarlig smittsom sykdom. Alternative behandlere har som regel ikke autorisasjon som helsepersonell.

Mer informasjon om tilbud, utøvelse og bruk av alternativ behandling etter Covid-19 utbruddet fins her.

Blant behandlingsrådene vi har blitt kjent med, gjør vi spesielt oppmerksom på følgende:

  • Klorvann: Klor har desinfiserende effekt, men det medfører kjent helserisiko å innta mer klor enn hva man vanligvis får i seg gjennom en dukkert i bassenget. Klorgass er giftig, og klor gjør skade på øyne og slimhinner. Det frarådes derfor å drikke klorvann som medisin, eller å spraye/ smøre det på ansikt og hender.
     
  • Sølvvann: Sølv kan medføre en rekke bivirkninger. Det hoper seg opp i kroppen, og kan forårsake argyri (permanent blå hud). Les mer om sølvvann her.
     
  • Alkohol: Alkohol må ha en volumprosent på over 60 for å virke desinfiserende. Risikobildet og bivirkningene ved alkohol er velkjente.
     
  • Cannabis/ CBD: Bortsett fra som reseptbelagt legemiddel, er dette underlagt og straffbart i henhold til narkotikalovgivningen. Les mer om cannabis her.
     
  • Bakepulver (Natron/ NaHCO3/ natriumbikarbonat): Innånding kan gi irritasjon i luftveiene; får du det i øynene etser det; inntak kan medføre kvalme, oppkast og generell slapphet. Store inntak kan gi alvorlig forgiftning.
     

Bredden i tilbudene vi har observert er stor, og favner både dietter, matvarer, urter, kosttilskudd, reseptfrie legemidler, vitaminer, mineraler, apparater, behandling fra terapeuter med mere. Lista ser ut til å vokse for hver dag:

alfa-liponsyre, alkaliske/ basiske dietter, andrographis («kan jang»), aromatiske/ essensielle oljerastragalus (mjelt), basilikum, betalt forbønn, biepollen (bee propolis), boswellia, bukkerhornkløver, c-vitamin, cannabis/ CBD, bakepulver (natron), chili, d-vitamin, detox/ renselse av mage og tarm, efedra/ ephedra, eplesider-eddik, essensielle fettsyrer, e-vitamin, fargebelg (Baptisia tinctoria), fennikkel, fermentert havre/ hvete, fermenterte soyabønner, grønn te, gurkemeie, hjortetrøst (Eupatorium perfoliatum), homeopatiske midler, honninghvitløk, hydrasinurt (hydrastis canadensis), hyllebær/ svarthyll (Sambucus nigra), ingefær, japansk kaprifol, jod, johannesurt, kamille, kanel, klorvann, kombucha, kongslys (mullein), lakrisrot, laktosereduserte/ -frie produkter, legestokkrose, lerk (Larix occidentalis), linolsyre (CLA), løvetann, magnesium, melkefrie dietter, munnbind/ masker med elektronisk rensefunksjon, oliven-blader, oregano, ozon-generatorer, pau d’arco (Lapacho), pelargoniumrot (Umckaloabo), peppermynte, pionrot (peon, Paeonia), probiotika (melkesyrebakterier), prunus mume (plommetreblomst), resonans-(lydbølge) terapi, rosmarin, rødalm, salvie, sesamolje, sink, sitron, solhatt (Echinacea), svartfrø (nigella sativa), søtmalurt (Artemisia annua), sølvvann, tannkrem og munnskyllevann med nano-sølvpartikler, unani-medisiner, urteblandingen Ban Lan Gen Chong Ji, UV-lys-bestråling, yoga, ølgjær (brewer’s yeast).

Tips oss dersom du kommer over alternative behandlinger markedsført som behandling mot koronavirus. 

Denne saken oppdateres etter hvert.

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: