Akupunkturpunkter

Akupunkturpunkter er et begrep for spesifikke punkter under hudoverflaten, som man ved sykdom og plager skal kunne bruke til å påvirke en indre livsenergi kalt qi.
Govva
Bilde som viser plasseringen av akupunkturpunkter
Akupunkturpunkter. Foto: Mostphotos.com

Begrepet akupunkturpunkt stammer opprinnelig fra tradisjonell kinesisk medisin (TKM), men det finnes også i teorigrunnlaget og helseforståelsen i mange alternative behandlingsformer utenfor TKM.

Ifølge TKM har mennesket en indre livsenergi kalt qi. Denne energien sirkulerer i kroppen gjennom kanaler kalt meridianer. Disse skal binde sammen huden, organene og kroppens deler i et komplekst nettverk og kretsløp. Ifølge læren har mennesket 365 identifiserbare punkter som er plasserte langs meridianene over hele kroppen.

Det er disse punktene som kalles akupunkturpunkter. I tillegg til de 365 «klassiske» eller hovedpunktene, skal det også finnes en rekke tilleggspunkter. Noen av disse er forhåndsdefinerte, mens andre identifiseres av utøveren; ved at pasienten reagerer med smerte ved trykk på ulike steder på kroppen.

Akupunkturpunktene sies å ha ulike energiinnhold og potensialer til å påvirke livsenergien qi. Dette skal avhenge av hvilken meridian og hvilke organer punktet er knyttet til, og hvor langt ut på kroppen punktene befinner seg. 

Noen akupunkturpunkter omtales som «kildepunkter», andre som «krysspunkter» eller «koblingspunkter». En slik forståelse gjør at utøverne mener å kunne bruke flere meridianer samtidig, ved å «koble» seg på andre akupunkturpunkter som ligger på andre meridianer og på den måten kunne «overføre» energi fra én meridian til en annen. Dette skal ifølge læren gi sterkere effekt av behandlingen.

Når livsenergien får strømme fritt gjennom meridianene og rundt i kroppen, er mennesket ifølge læren ved god helse. Dersom meridianene av ulike grunner blir blokkert, forstyrres energiflyten og balansen i kroppen. Dette er ifølge læren årsaken til symptomer på konkret sykdom eller generelt dårlig allmenntilstand. Du kan lese mer om dette i artikkelen om qi.

Utøvere som baserer seg på denne helseforståelsen sier ofte at deres rolle er å avdekke hvilke blokkeringer symptomene skyldes, og å hjelpe til med å fjerne disse slik at kroppen kommer i balanse igjen. Til dette er det utviklet og tilbys en rekke ulike teknikker, som for eksempel  akupunkturakupressurkinesiologitai chiqi gongkopping samt varianter av healing (reiki) og massasje (meridiandrenasje, meridianmassasje, tui na med flere).

Hvor viktig det er å påvirke «riktig» akupunkturpunkt, ser ut til å variere ut fra om utøveren er østlig eller vestlig medisinsk orientert. I TKM og østlig akupunktur er akupunkturpunktene og læren om bruken av dem svært viktig. For eksempel søker østlig orienterte akupunktører etter at nålebehandlingen skal gi pasienten en fysisk reaksjon som de kaller "De-qi", som de forklarer som en følelse av prikking, nummenhet eller tyngde. Denne følelsen tolker slike utøvere som et tegn på at nålen er «riktig» plassert og gir ønsket effekt.

I TKM forklares disse konseptene både som målbare fysiske størrelser, og som abstrakte eller teoretiske rammeverk hentet fra taoismen.

Virker det?

Det er gjort forskning som forsøker å vise at meridianene og qi finnes; at meridianene fungerer som kanaler med spesielt lav elektrisk motstand, og at qi er elektromagnetisk energi som strømmer mellom akupunkturpunktene. 

Oppsummert regner man ikke qi, akupunkturpunkter og meridianer som vitenskapelig påvist etter allment aksepterte vitenskapelige prinsipper og metoder. Mer om denne forskningen kan du lese i artikkelen vår om meridianer.

Terapier som bygger på disse konseptene kan likevel vise effekt i helseforskning. I noen tilfeller kan dette forklares ut fra et vestlig-medisinsk teorigrunnlag. For eksempel forklarer vestlig orienterte utøvere ofte behandlingen sin med utgangspunkt i kunnskaper fra fysiologien:

I stedet for å si at smerte, stivhet og nedsatt bevegelighet skyldes «ubalanse i qi» eller «blokkerte meridianer», vil vestlig orienterte utøvere ofte si at det skyldes nerver i klem; og forklare at behandlingen deres forsøker å påvirke nerver eller muskelknuter, i stedet for å «stimulere akupunkturpunkter». 

Slike utøvere vil forstå og forklare fysiske reaksjoner på akupunkturnålen som at nerven eller muskelen «slipper», i stedet for at «De-qi er oppnådd». Mer om dette kan du lese i den generelle artikkelen vår om fysikalske/ manuelle behandlingsformer.

Er det trygt?

Terapier som bygger på påvirkning av akupunkturpunktene er mange og forskjellige. Den direkte risikoen (for bivirkninger, interaksjoner med annen behandling med mere) varierer og fører for langt til å presentere her. Detaljer om sikkerhet og risiko ved de ulike aktuelle terapiene som er nevnt og lenket til over, finner du i "Er det trygt?"-kapitlene.

Indirekte risiko for forverring av helsetilstanden kan oppstå, dersom nærmere undersøkelse og nødvendig virksom behandling blir utsatt eller valgt bort. Utøvere av alternativ behandling trenger ikke ha dokumenterte medisinske kunnskaper, og kan dermed overse eller tolke symptomer feil, og kan slik medvirke til forsinket medisinsk undersøkelse og behandling.

Vurderer du alternativ behandling? Da bør du lese pasientveiledningen vår, med generelle forsiktighetsregler og tips til hvordan du kan ta mer informerte helsevalg.

Kilder

Other websites from NAFKAM: