Akupunktur er kjent brukt ved en rekke helseproblemer og -formål, særlig ved smerter, kvalme og dårlig blodgjennomstrømming. Om disse bruksområdene kan det sies følgende:
Smertelindring
Man vet at akupunktur i likhet med andre fysikalske behandlinger kan utløse mekanismer i kroppen som virker smertelindrende. Dette kan du lese mer om i artikkelen vår om fysikalske og manuelle behandlinger. Forskningsresultatene på effekt av akupunktur mot smerter varierer imidlertid en del, ut fra hva slags smerter det er (se Virker det-kapitlet under).
Kvalmestillende
Forskere tror at akupunktur kan stimulere frigivelsen av stoffer i kroppen med opioid (Store medisinske leksikon) virkning, og slik motvirke kvalme. Det er imidertid uklart hvordan akupunktur kan sette i gang dette. Også forskningsresultatene på effekt av akupunktur ved kvalme varierer en del (se under).
Bedre blodgjennomstrømning
Der akupunkturnåler settes, øker ofte blodgjennomstrømningen lokalt og området rundt nålen blir rødt. Dette skyldes at det frigis nevropeptider (Store medisinske leksikon). Hvilken rolle dette spiller for alle de forskjellige helseproblemene som akupunktur brukes ved, er derimot ikke klarlagt.
Selv om det finnes mulige forklaringer på hvorfor folk opplever effekt av akupunktur, varierer denne effekten ved ulike lidelser. Derfor må man se på effektforskningen på området slik vi har gjort nedenfor.
Det er gjort forholdsvis mye forskning på akupunktur, på mange ulike bruksområder/ helseproblemer. Her prioriterer vi å rapportere forskningsstatus for nåle-akupunktur, fordi dette er den vanligste formen for akupunktur i Norge. Lenker til egne artikler om visse andre former for akupunktur er listet mot slutten. Siste søk etter forskning på akupunktur var i februar 2023. Les gjerne også artikkelen vår om kildene vi bruker og hvordan vi jobber med forskningen i dette kapittelet.
Akne
Mansu med flere gikk i 2018 gjennom forskningen på akupunktur mot akne. Studiene som de undersøkte, viste at akupunktur hadde effekt på linje med standardbehandlingen antibiotika og retinoider (Store norske leksikon), og ga færre bivirkninger. På bakgrunn av dette konkluderte forfatterne med at akupunktur kan være et behandlingsalternativ for de som ikke tåler eller ønsker medisinsk behandling av akne.
Angst
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved angst. Ved søk i juni 2022 fant vi at "angst" i forskningen på akupunktur hovedsaklig var knyttet til spesifikke diagnoser. Vi fant ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved angst som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt ved angst eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved primær angstlidelse samt angst knyttet til andre plager, vil bli rapportert her senere.
Arr-heling
I 2020 var Evgeni Rozenfeld leder av et forskerteam som oppsummerte forskning på tørrnåling (dry needling) brukt ved arr. Forskerne konkluderte med at behandlingen påvirket arrheling gunstig; reduserte smerter og andre arr-relaterte symptomer. I oppsummeringen trakk forskerne likevel frem at det trengs flere studier av høy kvalitet for å forstå den underliggende mekanismen, samt for å bekrefte disse funnene.
Astma
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved astma. Ved søk i februar 2023 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved astma som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot astma eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved astma vil bli rapportert her senere.
Bihulebetennelse
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved bihulebetennelse. Ved søk i februar 2023 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved bihulebetennelse som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot bihulebetennelse eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved bihulebetennelse vil bli rapportert her senere.
Bronkitt
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved bronkitt. Ved søk i september 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved bronkitt som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot bronkitt eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved bronkitt vil bli rapportert her senere.
Depresjon
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved depresjon generelt, spesifikt også ved depresjon etter slag. Ved søk i juni 2022 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur for disse lidelsene so oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik behandling kan har effekt mot depresjon eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved depresjon vil bli rapportert her senere.
Eksem/hudutslett
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved eksem/hudutslett. Ved søk i oktober 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved eksem/utslett som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik behandling har effekt mot eksem/utslett eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) for slike lidelser vil vil bli rapportert her senere.
Elveblest (urtikaria)
I 2015 oppsummerte Chelsea og Sivamani forskningen på akupunktur mot elveblest. De konkluderte med at akupunktur med nåler har effekt ved behandling av pasienter med kronisk elveblest og på refraktær/terapiresistent elveblest (en variant der pasienter ikke responderer på standardbehandlingen). Konklusjonen deres var at akupunktur reduserte hyppigheten av og varigheten på utbrudd av elveblest, og at akupunktur ga færre vabler/ blemmer sammenlignet med inntak av allergitabletter. Forskerne påpekte at studiene hadde få deltakere, og oppfordret til at slike studier i framtiden dobbeltblindes for å gi sikrere forskningsresultater.
Forkjølelse
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved forkjølelse. Ved søk i september 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer av forskningen på dette som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik behandling har effekt eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved forkjølelse vil bli rapportert her senere.
Funksjonell dyspepsi
Et forskerteam ledet av Lan publiserte i 2014 en Cochrane-oppsummering av forskningen på klassisk nåleakupunktur ved funksjonell dyspepsi (Helse Bergen). De konkluderte med at akupunktur ikke virket bedre enn medisiner. I 2020 konkluderte Zhang og hans forskerteam imidlertid i sin oppsummering med at klassisk nåleakupunktur hadde bedre effekt enn medisiner mot symptomer på funksjonell dyspepsi, og kunne forbedre livskvaliteten til pasienter med denne sykdommen. Disse forskerne hadde ekskludert to av studiene som var inkludert i Cochrane-oppsummeringen. Dette kan forklare hvorfor de konkluderer annerledes enn Lan 2014.
I 2022 publiserte et tredje forskerteam, ledet av Huang, en gjennomgang av forskningsoppsummeringer på klassisk nåleakupunktur mot funksjonell dyspepsi. Forskningen de inkluderte, viste at klassisk nåleakupunktur virket bedre enn juksenåler, og like bra eller bedre enn medisiner.
Felles for disse tre oppsummeringene er at forskerne etterspurte mer og bedre forskning for å bekrefte resultatene.
Kwon og hans forskerteam publiserte i 2021 en oppsummering hvor de vurderte effekten av en kombinasjon av vestlig medisin og akupunktur som behandling av funksjonell dyspepsi. De konkluderte med at slik behandling forbedret symptomer bedre enn vestlig medisin alene. Men de la til at det trengs mer og bedre forskningen for å bekrefte resultatene.
Fødselsdepresjon
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved fødselsdepresjon. Ved søk i mai 2022 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om slik behandling som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om akupunktur har effekt mot fødselsdepresjon eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved fødselsdepresjon vil bli rapportert her senere.
Fødselssmerter
Forskningen på akupunktur og andre ikke-farmakologiske behandlinger for lindring av smerter under fødsel, ble i 2020 oppsummert av et forskerteam med Yinchi Hu i spissen. I sin nettverksmetaanalyse fant de at akupunktur viste effekt i å redusere smerter hos fødende kvinner som hadde hatt ukompliserte svangerskap. Forskerne mente likevel at det var nødvendig med mer forskning som bekrefter disse funnene, før man kan si dette sikkert.
Helvetesild
Ifølge norske utøvere brukes nåleakupunktur mye ved helvetesild. Ved søk i oktober 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om slik behandling som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot helvetesild eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved helvetesild vil bli rapportert her senere.
Humørsvingninger
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved humørsvingninger. Ved søk i januar 2023 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved slik form for humørsvingninger som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om akupunktur har effekt mot humørsvingninger eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved humørsvingninger vil bli rapportert her senere.
Influensa
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved influensa. Ved søk i september 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved influensa som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot influensa eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved influensa vil bli rapportert her senere.
Irritabel tarm
Et forskerteam ledet av Wu samlet i 2019 de oppsummeringene og nettverksmetaanalysene som var gjort på akupunktur og irritabel tarm, for å se hva forskningen sa om effekten av akupunktur sammenlignet med andre behandlinger. De fant at akupunktur forbedret symptomer på irritabel tarm bedre enn medisiner.
Det er i ettertid gjort flere nye oppsummeringer av forskningen på akupunktur og irritabel tarm. Den nyeste av disse er fra 2021, hvor et forskerteam ledet av Amsallem vurderte studier på ikke-farmakologiske behandlinger av irritabel tarm. Disse forskerne fant at akupunktur hadde bedre effekt på symptomer på irritabel tarm sammenlignet med standard medisinsk behandling.
I begge de nevnte oppsummeringene konkluderte forskerne med at det var begrensninger ved forskningen som var gjort, som man bør ta høyde for i videre forskning på feltet.
Karpaltunnelsyndrom
Et forskerteam ledet av Wu oppsummerte i 2020 forskningen på akupunktur som behandling av karpaltunnelsyndrom (Helsenorge). Forskerne konkluderte med at akupunktur hadde bedre effekt enn medisiner (ibuprofen og prednisolon). Men på grunn av manglende blinding i de fleste av studiene som er med i denne oppsummeringen, oppfordrer forskerne til forsiktig tolkning av resultatene.
Korsryggsmerter
Et forskerteam ledet av Yun-Xia Li oppsummerte i 2020 forskningen på akupunktur som behandling av uspesifikke korsryggsmerter. Forskerne trakk en forsiktig konklusjon om at akupunktur kan være effektivt ved uspesifikke korsryggsmerter, og et supplement i behandlingen av kroniske korsryggsmerter. Forbeholdet skyldtes begrensninger ved forskningen som var gjort så langt.
Kvalme og oppkast
-etter cellegift
På søketidspunktet fant vi ingen oppsummeringer som konkluderer tydelig om nåleakupunktur har effekt eller ikke mot kvalme og oppkast etter cellegift. Etter våre kriterier foreligger det ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å kunne si noe om akupunktur med nåler som penetrerer huden kan redusere kvalme og oppkast som skyldes cellegift.
Et forskerteam ledet av Mora gikk i 2022 gjennom forskningen på akupunktur mot kvalme og oppkast hos barn og unge som fikk cellegift som kreftbehandling. Basert på en meta-analyse der forskerne inkluderte to studier på nåleakupunktur, to studier på akupressur og én studie på laser-akupunktur, konkluderte de med at behandlingen reduserte antallet episoder og intensiteten av kvalme og oppkast forårsaket av cellegift. Men de la til at det trengs mer og bedre forskning for å bekrefte resultatene.
Ifølge CAM Cancers oppsummering om kvalme og oppkast etter cellegift fra 2021, som baserer seg på forskning på forskjellige former for stimulering av akupunkturpunkter (hovedsaklig akupunkturpunkt P6), kan slik behandling muligens ha effekt mot kvalme og oppkast etter cellegift når behandlingen gis sammen med standard behandling. CAM Cancer er imidlertid ikke tydelige på om dette også gjelder for bruk av akupunkturnåler.
Kvalme og oppkast
-etter operasjon
Et forskerteam ledet av Zheng publiserte i 2021 en oppsummering av forskningen på effekten av akupunktur mot kvalme og oppkast etter gynekologisk operasjon. I 2021 publiserte et forskerteam ledet av Chen en oppsummering av forskningen på akupunktur mot kvalme og oppkast etter operasjon hos personer som fikk satt inn kneprotese. Begge forskerteam konkluderer med at behandlingen har en effekt, men legger til at det på dette området trengs mer forskning av bedre kvalitet.
Migrene og hodepine
Linde mfl gikk i sin Cochrane-oppsummering fra 2016 gjennom forskningen på akupunktur som forebyggende behandling av episodisk migrene. De fant at akupunktur reduserte antall episoder/ anfall noe sett over tid, når de sammenlignet med ingen behandling eller med narreakupunktur. Den største forskjellen i grad av slik effekt ble funnet mellom akupunktur og standard medikamentell behandling, i favør av akupunktur. Nyere oppsummeringer (Fan mfl 2021, Giovanardi mfl 2020, Zhang mfl 2020, Chen mfl 2020) har styrket Cochrane-oppsummeringens konklusjoner.
I nyere tid har botox blitt lansert som et forebyggende alternativ mot migrene. Zheng mfl sammenlignet i 2021 forskningen på forebyggende effekt av akupunktur sammenlignet med botox. De fant at forskjellene var små.
Vickers mfl oppsummerte i 2018 forskningen på akupunktur som behandling ved kronisk hodepine inkludert migrene. De konkluderte på basis av 39 studier at akupunktur viste effekt ut over placebo mot migrene, andre typer hodepine og mot visse andre typer kronisk smerte. De mente også at den smertelindrende effekten så ut til å holde seg over tid.
Andre nyere oppsummeringer detaljerer forskjellige aspekter ved dette: Ou mfl (2020) vurderte forskningen til å gi middels god evidens for lindring av hodepine/ migrenesmerter; økt blodsirkulasjon, samt bedre total behandlingseffekt enn medikamentell behandling. Både Beier mfl (2021), Li mfl (2020) og Zhang mfl (2019) vurderer derimot kvaliteten på dokumentasjonen som middels til lav og uttrykker seg kanskje derfor mer forsiktig, med at akupunktur kan ha effekt i å lindre migrene og andre kroniske smertelidelser. Samtidig tilføyer de at akupunkturbehandling ser ut til å kunne øke migrenepasienters livskvalitet, på sikt redusere antall anfall, og bidra til lavere bruk av medikamentell migrenemedisin.
Opioidavhengighet
I 2021 publiserte en forskergruppe ledet av Wen en nettverksmetaanalyse hvor de konkluderte med at klassisk nåleakupunktur har effekt som tilleggsbehandling av opioidavhengighet hos personer som får metadon. Forskerne fant at behandlingen kan lindre abstinenssymptomer og hjelpe folk å til ikke lenger være avhengig av opioider. Men de legger til at det er svakheter ved studiene som gjør at resultatene bør tolkes med forsiktighet.
Et forskerteam ledet av Grant publiserte i 2016 en oppsummering av forskningen på akupunktur ved avhengighet av ulike rusmidler, inkludert opioider. Forskerne fant at nåleakupunktur ikke førte til mindre bruk av rusmidler og reduserte ikke sjansen for tilbakefall. Akupunktur brukt som tilleggsbehandling hadde en positiv effekt på abstinenssymptomer og angst. Men forskerne legger til at på grunn av svakheter ved studiene bør resultatene tolkes med forsiktighet.
Pollenallergi
Shaoyan Feng og Miaomiao Hang med flere oppsummerte i 2015 forskningen på nåleakupunktur ved pollenallergi. Studiene de undersøkte, viste at pasienter som fikk slik behandling fikk redusert sine pollenallergiutbrudd og behov for allergimedisin, sammenlignet med de som ikke mottok akupunktur. Forskerne fant imidlertid noen metodiske svakheter ved studiene som gjorde at de konkluderte med at funnene burde tolkes med forbehold, og at det fortsatt var behov for flere og større studier før man eventuelt kan anbefale akupunktur ved pollenallergi.
Psoriasis
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved psoriasis. Ved søk i oktober 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved psoriasis som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot psoriasis eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved psoriasis vil bli rapportert her senere.
Reisesyke
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved reisesyke. Ved søk i oktober 2021 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved reisesyke som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot reisesyke eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved reisesyke vil bli rapportert her senere.
Sesongavhengig depresjon (vinterdepresjon)
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved sesongavhengig depresjon. Ved søk i juli 2022 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved slik form for depresjon som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om akupunktur har effekt mot sesongavhengig depresjon eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved sesongavhengig depresjon vil bli rapportert her senere.
Skuldersmerter
En gruppe forskere ledet av Vickers gikk i 2018 gjennom forskningen på akupunktur mot kroniske skuldersmerter. Et forskerteam ledet av Ben-Arie forskningen oppsummerte i 2020 forskningen på akupunktur mot frossen skulder (definisjon hos Store medisinske leksikon). Begge team konkluderte med at akupunktur har en smertelindrende effekt, men det trengs mer forskning utført med gode forskningsmetoder på varigheten av smertereduksjonen.
I en tredje oppsummering (Dong med flere 2015) gikk forskerne blant annet gjennom studier der akupunktur var gitt i kombinasjon med trening mot smerter ved impingementsyndrom (svømmeskulder, definisjon hos Store medisinske leksikon). De konkluderte med at slik behandling har en smertelindrende effekt.
Det er også gjort forskning på nålebehandling av muskelknuter (triggerpunkter). Tre oppsummeringer konkluderer med at slik behandling kan ha en viss, men kortvarig effekt mot skuldersmerter. Disse oppsummeringene omhandler henholdsvis skuldersmerter som har sin opprinnelse i muskel og skjelett (Navarro-Santana med flere 2021), uspesifikke skuldersmerter (Hall med flere 2018) og behandling av muskelknuter som er assosiert med smerter i nakke og skulder (Liu med flere 2015). I alle tre oppsummeringene legger forskerne til at de fant begrensninger ved studiene som er gjort, og oppfordrer derfor til forsiktig tolkning av resultatene.
Smerter i skulder og arm etter slag
I en Cochrane-oppsummering fra 2016 fant et forskerteam ledet av Yang at akupunkturbehandling med nåler viste effekt mot smerter og andre symptomer etter slag. Studiene de brukte som grunnlag for å si noe om smerter, så på effekten av akupunktur mot smerter i skulder og arm. I 2019 konkluderte et forskerteam ledet av Liu at slik behandling kunne forsterke effekten av rutinemessig rehabilitering av slike plager. Et forskerteam ledet av Fernández-de-las-Peñas publiserte i 2021 en oppsummering hvor de konkluderte med at akupunkturteknikken dry-needling viste effekt mot slag-relaterte smerter i skulderen. I alle tre oppsummeringene etterlyser forskerne mer og bedre forskning for å kunne si dette sikrere.
Smerter ved slitasjegikt i kneet
En oppsummering (nettverksmetaanalyse) fra 2021 utført av en forskningsgruppe ledet av Liu, konkluderer med at akupunktur med nåler trolig har effekt mot smerter ved slitasjegikt (artrose) i kneet. Forfatterne av denne oppsummeringen så også på forskjeller mellom ulike former for akupunktur. De konkluderte med at elektroakupunktur ifølge studiene så ut til å virke bedre enn akupunktur hvor man bare bruker nåler.
I en Cochrane-oppsummering fra 2010, konkluderte en forskningsgruppe ledet av Mannheimer at akupunktur for slitasjegikt kan i en viss grad dempe smerte og forbedre funksjonen i ledd. De poengterte derimot at forskjellene i effekt av akupunkturnåler og juksenåler var liten. Les mer om utfordringer ved placebo-kontroll i akupunkturforskningen.
Stress og posttraumatisk stress (PTSD)
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved stress. Ved søk i januar 2023 fant vi at "stress" i forskningen på akupunktur hovedsaklig var knyttet til spesifikke diagnoser, så som posttraumatisk stress (PTSD). Vi fant ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot stress eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved for eksempel posttraumatisk stress (PTSD) og stressrelaterte lidelser vil bli rapportert her senere.
Søvnløshet (insomnia)
Ifølge norske utøvere brukes akupunktur mye ved søvnløshet. Ved søk i juli 2022 fant vi ingen systematiske oppsummeringer om nåle-akupunktur ved søvnløshet som oppfylte våre kriterier. Vi kan dermed ikke si om slik akupunktur har effekt mot søvnløshet eller ikke. Resultater fra forskningen på andre former for akupunktur (øre-akupunktur, elektro-akupunktur og eventuelt andre varianter) ved søvnløshet vil bli rapportert her senere.
Svangerskapskvalme og alvorlig svangerskapskvalme (hyperemesis)
Kunnskapen om akupunktur ved svangerskapskvalme og alvorlig svangerskapskvalme (hyperemesis, Helsenorge) ble samlet i to Cochrane-oppsummeringer i henholdsvis 2015 (Matthews med flere) og 2016 (Boelig med flere). Begge fant at det manglet god dokumentasjon for effekt, og konkluderte at mer og bedre forskning var nødvendig før de kunne si noe.
I 2018 ledet så forskeren Kannan Sridharan arbeidet med to nye oppsummeringer (nettverksmetaanalyser) av forskningen på akupunktur for disse problemene. I begge disse konkluderer Sridharan og teamene hans med at akupunktur har en effekt, men legger til at forskningen som de undersøkte ikke var av høy kvalitet, og at resultatene derfor bør tolkes med forsiktighet.
Søvn, angst og humør hos personer med schizofreni
I 2015 publiserte Peggy Bosch m.fl. en oppsummering av studier på bruk av akupunktur ved schizofreni. Funnene viste at pasienter med schizofreni fikk bedret søvnen og hadde mindre angst og bedre humør etter akupunkturbehandling. Forfatterne opplyste imidlertid at det var behov for flere og bedre utformede studier på større utvalgsstørrelser, for å trekke sikrere konklusjoner.
Temporomandibulær dysfunksjon (TMD)
To oppsummeringer som omhandler forskningen på akupunktur og temporomandibulær dysfunksjon (TMD, lenke til Helsedirektoratet), viser begge at behandlingen muligens har en kortvarig smertelindrende effekt. I den ene oppsummeringen vurderte man studier på effekten av klassisk akupunktur. I den andre oppsummeringen vurderte man studier på effekten av tørrnåling (dry needling), hvor man i tillegg til klassiske akupunkturpunkter satt nåler i muskulære triggerpunkter. Til tross for disse tekniske forskjellene fant man i begge oppsummeringene evidens for en viss kortvarig smertelindring. Begge forfatterteam (La Touche et al 2010 og Vier et al 2019) fant også visse mangler og svakheter ved studiene de undersøkte, noe som gjør at de oppfordrer til forsiktige tolkninger av resultatene og mer forskning av bedre metodisk kvalitet.
Tennisalbue (lateral epikondylitt)
Navarro-Santana ledet i 2020 to forskerteam som oppsummerte forskningen på henholdsvis klassisk nåleakupunktur og på tørrnåling (dry needling) brukt ved tennisalbue. I oppsummeringene konkluderte forskerne med at behandlingen hadde kortvarig effekt i forbedring av smerter, funksjon og styrke. Men oppfordret likevel til forsiktige tolkninger av de positive funnene, fordi forskningen de undersøkte ikke var av høy kvalitet. De etterlyste derfor mer og bedre forskning før man kan si noe sikkert.
Ufrivillig barnløshet (infertilitet)
Akupunktur og assistert befruktning
En forskergruppe ledet av Chenong publiserte i 2013 en Cochrane-oppsummering på effekten av akupunktur som tilleggsbehandling ved assistert befruktning. De konkluderte med at akupunktur ikke økte antallet fødsler. En forskningsgruppe ledet av Tyler publiserte i 2022 en oppsummering hvor de kom fram til samme konklusjon. I begge disse oppsummeringene etterlyste forskerne mer og bedre forskning.
Akupunktur versus medisiner
En forskergruppe ledet av Gao publiserte i 2019 en oppsummering på effekten av akupunktur sammenlignet med klomifensitrat, en medisin brukt mot manglende eggløsning. Forskerne fant at behandling med akupunktur alene fører til flere graviditeter sammenlignet med bare bruk av klomifensitrat. De så også på om akupunktur kunne øke effekten av denne medisinen, men konkluderte med at akupunktur ikke hadde slik effekt.
I 2020 publiserte en forskergruppe ledet av Jinhuan en nettverksmetaanalyse av tidligere oppsummeringer på akupunkturbehandlinger brukt ved infertilitet. Forskerne konkluderte med at akupunktur hadde bedre effekt enn medisiner. Akupunkturnåler kombinert med moxa var den akupunkturformen som hadde størst effekt. Mens bare bruk av akupunkturnåler (manuell akupunktur) var den av de undersøkte akupunkturformene som hadde minst effekt.
I begge disse oppsummeringene etterlyste forskerne mer og bedre forskning.
Ifølge Natural Medicines regnes akupunktur som vel tolerert av de fleste, og som sannsynligvis trygt når det utføres på riktig måte og med sterile nåler.
De vanligste bivirkningene som rapporteres beskrives som milde og forbigående, og omfatter blåmerker, smerter og hevelser i og rundt stikkstedet. Andre bivirkninger, som beskrives som mer sjeldne, er rødhet og kløe i huden, kvalme og vondt i magen, blødning i stikkstedet, svimmelhet og besvimelse, forbigående følelse av å være bedøvet (sedasjon), besvimelse (vasovagal synkope, Store medisinske leksikon), samt nedsatt sinnsstemning med gråt og irritabilitet.
Bruk av ikke-sterile nåler har ført til alvorlige infeksjoner. Det fins også rapporter om at feil bruk av nåler har ført til alvorlige bivirkninger i form av akutt respirasjonssvikt, sirkulasjonssvikt, indre blødning som lammer lungefunksjonen (hemothorax), luft mellom kraniet og dura mate (pneumokranium, Store medisinske leksikon), og punktert lunge (pneumothorax) med påfølgende død.
Norske utøvermiljøer fraråder generelt nåleakupunktur av fontanellene (på spedbarn), i øyeeplene, brystvortene, navlen (umbilicus) og genitalia. De fraråder også generelt bruk av elektroakupunktur på pasienter med pacemaker og/ eller implantater. På grunn av risiko for døsighet etter behandling advarer de også klientene sine å kjøre f.eks bil en stund etter behandlingen.
Akupunktur er blant de vanligste formene for alternativ behandling som også gis av helsepersonell og innenfor den offentlige helsetjenesten. Imidlertid kan kan alle som vil kalle seg akupunktør og gi slik behandling uten krav til utdanning. Eventuell utdanning innen akupunktur eller annen alternativ behandling gir heller ikke samme kompetanse, formelle kvalifikasjoner eller det ansvaret som autorisert helsepersonell har. Ikke alle som tilbyr/ utøver akupunktur i Norge er oppført i Utøverregisteret for alternative behandlere eller er medlem i et utøverforbund, og trenger derfor verken ha skadeforsikring eller å forholde seg til noen bransjekrav og -regler.
Indirekte risiko for forverring av helsetilstanden kan oppstå dersom symptomer tolkes feil eller overses av pasienten og/ eller behandleren, slik at nødvendig behandling forsinkes. Dette gjelder alle former for behandling.
For gravide og ammende
Akupunktur med sterile nåler regnes ifølge Natural Medicines som muligens trygt for gravide og ammende, men de påpeker at det ikke fins tilstrekkelig pålitelig informasjon til å si om elektroakupunktur eller laserakupunktur er trygt. Kilden oppfordrer derfor gravide og ammende til å være på den sikre siden og unngå bruk av slike former for akupunktur. Natural Medicines regner akupunktur som muligens trygt å bruke på barn, og påpeker at det har blitt brukt i forskning på barn uten rapporter om alvorlige bivirkninger.
LactMed skriver at til tross for at akupunktur har vært brukt og studert både for å sette i gang melkeproduksjonen, mot uønsket høy melkeproduksjon (hyperlaktasjon) og som supplement ved avslutning av amming, så foreligger det noen rapporter der akupunkturbehandlingen mistenkes å ha ført til uønsket utskillelse av melk/ melkelignende væske fra brystene under graviditeten, eller etter avsluttet amming (galaktoré).
Dersom du opplever at de nevnte bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.
Generelle forsiktighetsregler
- Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
- Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
- Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
- Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende omtaler.
Det er en vanlig forklaring at akupunktur opprinnelig kommer fra Kina, hvor slik behandling har vært praktisert og utviklet i mer enn 2000 år. Opprinnelsen har i nyere tid blitt utfordret av at tatoverte prikker/ punkter og linjer på ismannen Ötzis (Iceman.it) kropp sies å samsvare i stor grad med akupunkturlærens akupunkter og meridianer (Sciencedirect.com).
Det har utviklet seg to hovedretninger i teorien bak akupunktur: Medisinsk (vestlig) og klassisk (østlig). Ut fra disse finner man et noe ulikt syn på hvordan akupunktur sies å kunne virke:
Medisinsk/ vestlig akupunktur er hovedsakelig basert på fysiologiske prinsipper, og utøverne har en vestlig medisinsk forståelse og forklaring av helse og sykdom. For eksempel forklares spørsmål om virkning ved smerter, stivhet og lignende med at nålene stimulerer nerver og muskler.
I klassisk/ østlig akupunktur legges den tradisjonelle kinesiske medisinen til grunn. Der mener man at helseproblemer skyldes ubalanser eller blokkering av lærens livsenergi (qi), som sies å bevege seg i kroppen gjennom meridianer, og som kan påvirkes i definerte akupunkturpunkter på kroppen.
I praksis er det trolig få absolutte skiller, og man finner utøvere som er utdannet i klassisk akupunktur, men som viser til den vestlige/ medisinske forståelsen når de gjør rede for hvorfor og hvordan de mener behandlingen deres virker. Motsatt finnes det også akupunktører med bakgrunn i vestlig medisinsk akupunktur, som støtter seg på teoriene fra klassisk/ østlig akupunktur.
Selv om det er noen forskjeller mellom teoriene bak hovedretningene klassisk og medisinsk akupunktur, er det også likheter.
Søk i februar 2023 etter oppsummert forsking i PubMed, The Cochrane Library, Web of Science, Embase og CAM-Cancer, samt etter informasjon i Drugs and Lactation Database (LactMed) og Natural Medicines Comprehensive Database
- Huang J, Liu J, Liu Z, Ma J, Ma J, Lv M, Wang F, Tang X. Reliability of the Evidence to Guide Decision-Making in Acupuncture for Functional Dyspepsia. Front Public Health. 2022 Apr 1;10:842096. doi: 10.3389/fpubh.2022.842096.
- Mora DC, Overvåg G, Jong MC, Kristoffersen AE, Stavleu DC, Liu J, Stub T. Complementary and alternative medicine modalities used to treat adverse effects of anti-cancer treatment among children and young adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Complement Med Ther. 2022 Apr 2;22(1):97. doi: 10.1186/s12906-022-03537-w.
- Tyler B, Walford H, Tamblyn J, Keay SD, Mavrelos D, Yasmin E, Al Wattar BH. Interventions to optimize embryo transfer in women undergoing assisted conception: a comprehensive systematic review and meta-analyses. Hum Reprod Update. 2022 Mar 24:dmac009. doi: 10.1093/humupd/dmac009.
- Beier D, Callesen HE, Carlsen LN, Birkefoss K, Tómasdóttir H, Wűrtzen H, Christensen HW, Krøll LS, Jensen M, Høst CV, Hansen JM. Manual joint mobilisation techniques, supervised physical activity, psychological treatment, acupuncture and patient education in migraine treatment. A systematic review and meta-analysis. Cephalalgia. 2022 Jan;42(1):63-72. doi: 10.1177/03331024211034489. Epub 2021 Aug 18. PMID: 34404258.
- Wen H, Chen R, Zhang P, Wei X, Dong Y, Ge S, Luo W, Zhou Y, Xiao S, Lu L. Acupuncture for Opioid Dependence Patients Receiving Methadone Maintenance Treatment: A Network Meta-Analysis. Front Psychiatry. 2021 Dec 13;12:767613. doi: 10.3389/fpsyt.2021.767613.
- Amsallem F, Sanchez S, Armoiry X, Mion F. Effectiveness of Non-Pharmacological Interventions for Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Nov 8;2021:4404185. doi: 10.1155/2021/4404185.
- Fan SQ, Jin S, Tang TC, Chen M, Zheng H. Efficacy of acupuncture for migraine prophylaxis: a trial sequential meta-analysis. J Neurol. 2021 Nov;268(11):4128-4137. doi: 10.1007/s00415-020-10178-x. Epub 2020 Aug 24. PMID: 32839839.
- Kwon CY, Ko SJ, Lee B, Cha JM, Yoon JY, Park JW. Acupuncture as an Add-On Treatment for Functional Dyspepsia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Med (Lausanne). 2021 Jul 26;8:682783. doi: 10.3389/fmed.2021.682783.
- Zheng H, Huang SL, Chen YY, Tang TC, Qin D, Chen M. Topiramate, acupuncture, and BoNT-A for chronic migraine: a network meta-analysis. Acta Neurol Scand. 2021 May;143(5):558-568. doi: 10.1111/ane.13391. Epub 2021 Jan 3. PMID: 33393102.
- Karen Pilkington and the CAM Cancer Consortium. Acupuncture for chemotherapy-associated nausea and vomiting [online document]. March 9th, 2021
- Chen Z, Shen Z, Ye X, Xu Y, Liu J, Shi X, Chen G, Wu J, Chen W, Jiang T, Liu W, Xu X. Acupuncture for Rehabilitation After Total Knee Arthroplasty: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Med (Lausanne). 2021 Jan 18;7:602564. doi: 10.3389/fmed.2020.602564
- Fernández-de-Las-Peñas C, Pérez-Bellmunt A, Llurda-Almuzara L, Plaza-Manzano G, De-la-Llave-Rincón AI, Navarro-Santana MJ. Is Dry Needling Effective for the Management of Spasticity, Pain, and Motor Function in Post-Stroke Patients? A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Med. 2021 Feb 4;22(1):131-141. doi: 10.1093/pm/pnaa392.
- Zheng XZ, Xiong QJ, Liu D, Wei K, Lai Y. Effectiveness of Acupuncture Therapy on Postoperative Nausea and Vomiting After Gynecologic Surgery: A Meta-Analysis and Systematic Review. J Perianesth Nurs. 2021 Oct;36(5):564-572. doi: 10.1016/j.jopan.2020.12.005. Epub 2021 Aug 14.
- Liu W, Fan Y, Wu Y, Hou X, Xue B, Li P, Zhang S, Yue Q. Efficacy of Acupuncture-Related Therapy in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Pain Res. 2021;14:2209-2228, doi.org/10.2147/JPR.S315956
- Marcos J Navarro-Santana, PT, MSc, Guido F Gómez-Chiguano, PT, MSc, Joshua A Cleland, PT, PhD, Jose L Arias-Buría, PT, PhD, César Fernández-de-las-Peñas, PT, PhD, Gustavo Plaza-Manzano, PT, PhD, Effects of Trigger Point Dry Needling for Nontraumatic Shoulder Pain of Musculoskeletal Origin: A Systematic Review and Meta-Analysis, Physical Therapy, Volume 101, Issue 2, February 2021, pzaa216, https://doi.org/10.1093/ptj/pzaa216
- Rozenfeld E, Sapoznikov Sebakhutu E, Krieger Y, Kalichman L. Dry needling for scar treatment. Acupunct Med. 2020 Dec;38(6):435-439. doi: 10.1177/0964528420912255. Epub 2020 Mar 30. PMID: 32228036.
- Giovanardi CM, Cinquini M, Aguggia M, Allais G, Campesato M, Cevoli S, Gentili F, Matrà A, Minozzi S. Acupuncture vs. Pharmacological Prophylaxis of Migraine: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Front Neurol. 2020 Dec 15;11:576272. doi: 10.3389/fneur.2020.576272. PMID: 33391147; PMCID: PMC7773012.
- Jinhuan Zhang, Yuhai He, Yongfeng Liu, Xingxian Huang, Haibo Yu. Effectiveness of different acupuncture for infertility: Overview of systematic reviews and network meta-analysis. European Journal of Integrative Medicine, Volume 40, 2020. https://doi.org/10.1016/j.eujim.2020.101224.
- Navarro-Santana MJ, Sanchez-Infante J, Gómez-Chiguano GF, Cummings M, Fernández-de-Las-Peñas C, Plaza-Manzano G. Effects of manual acupuncture and electroacupuncture for lateral epicondylalgia of musculoskeletal origin: a systematic review and meta-analysis. Acupunct Med. 2021 Oct;39(5):405-422. doi: 10.1177/0964528420967364. Epub 2020 Dec 17
- Ben-Arie E, Kao PY, Lee YC, Ho WC, Chou LW, Liu HP. The Effectiveness of Acupuncture in the Treatment of Frozen Shoulder: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Sep 25;2020:9790470. doi: 10.1155/2020/9790470.
- Navarro-Santana MJ, Sanchez-Infante J, Gómez-Chiguano GF, Cleland JA, López-de-Uralde-Villanueva I, Fernández-de-Las-Peñas C, Plaza-Manzano G. Effects of trigger point dry needling on lateral epicondylalgia of musculoskeletal origin: a systematic review and meta-analysis. Clin Rehabil. 2020 Nov;34(11):1327-1340. doi: 10.1177/0269215520937468. Epub 2020 Jun 23.
- Ou MQ, Fan WH, Sun FR, Jie WX, Lin MJ, Cai YJ, Liang SY, Yu YS, Li MH, Cui LL, Zhou HH. A Systematic Review and Meta-analysis of the Therapeutic Effect of Acupuncture on Migraine. Front Neurol. 2020 Jun 30;11:596. doi: 10.3389/fneur.2020.00596. PMID: 32714268; PMCID: PMC7344239.
- Li YX, Xiao XL, Zhong DL, Luo LJ, Yang H, Zhou J, He MX, Shi LH, Li J, Zheng H, Jin RJ. Effectiveness and Safety of Acupuncture for Migraine: An Overview of Systematic Reviews. Pain Res Manag. 2020 Mar 23;2020:3825617. doi: 10.1155/2020/3825617. PMID: 32269669; PMCID: PMC7125485.
- Sridharan K, Sivaramakrishnan G. Interventions for treating hyperemesis gravidarum: a network meta-analysis of randomized clinical trials. J Matern Fetal Neonatal Med. 2020 Apr;33(8):1405-1411. doi: 10.1080/14767058.2018.1519540. Epub 2018 Sep 25. PMID: 30173590.
- Zhang J, Liu Y, Huang X, Chen Y, Hu L, Lan K, Yu H. Efficacy Comparison of Different Acupuncture Treatments for Functional Dyspepsia: A Systematic Review with Network Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Mar 18;2020:3872919. doi: 10.1155/2020/3872919.
- Chen YY, Li J, Chen M, Yue L, She TW, Zheng H. Acupuncture versus propranolol in migraine prophylaxis: an indirect treatment comparison meta-analysis. J Neurol. 2020 Jan;267(1):14-25. doi: 10.1007/s00415-019-09510-x. Epub 2019 Aug 21. PMID: 31435770.
- Zhang N, Houle T, Hindiyeh N, Aurora SK. Systematic Review: Acupuncture vs Standard Pharmacological Therapy for Migraine Prevention. Headache. 2020 Feb;60(2):309-317. doi: 10.1111/head.13723. Epub 2019 Dec 24. PMID: 31872864.
- Wu IX, Lam VC, Ho RS, Cheung WK, Sit RW, Chou LW, Zhang Y, Leung TH, Chung VC. Acupuncture and related interventions for carpal tunnel syndrome: systematic review. Clin Rehabil. 2020 Jan;34(1):34-44. doi: 10.1177/0269215519877511.
- Gao R, Guo B, Bai J, Wu Y, Wu K. Acupuncture and clomiphene citrate for anovulatory infertility: a systematic review and meta-analysis. Acupunct Med. 2020 Feb;38(1):25-36. doi: 10.1136/acupmed-2017-011629. Epub 2019 Oct 3. PMID: 31581787.
- Clécio Vier, Marina Barbosa de Almeida, Marcos Lisboa Neves, Adair Roberto Soares dos Santos, Marcelo Anderson Bracht, The effectiveness of dry needling for patients with orofacial pain associated with temporomandibular dysfunction: a systematic review and meta-analysis, Brazilian Journal of Physical Therapy, Volume 23, Issue 1, 2019, Pages 3-11, https://doi.org/10.1016/j.bjpt.2018.08.008.
- Liu S, Zhang CS, Cai Y, Guo X, Zhang AL, Xue CC, Lu C. Acupuncture for Post-stroke Shoulder-Hand Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2019 Apr 26;10:433. doi: 10.3389/fneur.2019.00433.
- Wu IXY, Wong CHL, Ho RST, Cheung WKW, Ford AC, Wu JCY, Mak ADP, Cramer H, Chung VCH. Acupuncture and related therapies for treating irritable bowel syndrome: overview of systematic reviews and network meta-analysis. Therap Adv Gastroenterol. 2019 Jan 20;12:1756284818820438. doi: 10.1177/1756284818820438.
- Sridharan K, Sivaramakrishnan G. Interventions for treating nausea and vomiting in pregnancy: a network meta-analysis and trial sequential analysis of randomized clinical trials. Expert Rev Clin Pharmacol. 2018 Nov;11(11):1143-1150. doi: 10.1080/17512433.2018.1530108. Epub 2018 Oct 5.
- Boelig RC, Barton SJ, Saccone G, Kelly AJ, Edwards SJ, Berghella V. Interventions for treating hyperemesis gravidarum: a Cochrane systematic review and meta-analysis. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018 Sep;31(18):2492-2505. doi: 10.1080/14767058.2017.1342805. Epub 2017 Jul 11.
- Vickers AJ, Vertosick EA, Lewith G, MacPherson H, Foster NE, Sherman KJ, Irnich D, Witt CM, Linde K; Acupuncture Trialists' Collaboration. Acupuncture for Chronic Pain: Update of an Individual Patient Data Meta-Analysis. J Pain. 2018 May;19(5):455-474. doi: 10.1016/j.jpain.2017.11.005. Epub 2017 Dec 2.
- Mansu SSY, Liang H, Parker S, et al. Acupuncture for Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:4806734. Published 2018 Mar 12. doi:10.1155/2018/4806734
- Hall ML, Mackie AC, Ribeiro DC. Effects of dry needling trigger point therapy in the shoulder region on patients with upper extremity pain and dysfunction: a systematic review with meta-analysis. Physiotherapy. 2018 Jun;104(2):167-177. doi: 10.1016/j.physio.2017.08.001. Epub 2017 Aug 7.
- Grant S, Kandrack R, Motala A, Shanman R, Booth M, Miles J, Sorbero M, Hempel S. Acupuncture for substance use disorders: A systematic review and meta-analysis. Drug Alcohol Depend. 2016 Jun 1;163:1-15. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2016.02.034.
- Linde K, Allais G, Brinkhaus B, Fei Y, Mehring M, Vertosick EA, Vickers A, White AR. Acupuncture for the prevention of episodic migraine. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 6. Art. No.: CD001218. DOI: 10.1002/14651858.CD001218.pub3.
- Yang A, Wu HM, Tang JL, Xu L, Yang M, Liu GJ. Acupuncture for stroke rehabilitation. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Aug 26;2016(8):CD004131. doi: 10.1002/14651858.CD004131.pub3.
- Bosch P, van den Noort M, Staudte H, Lim S. Schizophrenia and Depression: A systematic Review of the Effectiveness and the Working Mechanisms Behind Acupuncture, EXPLORE, Volume 11, Issue 4, 2015, Pages 281-291, ISSN 1550-8307
- Matthews A, Haas DM, O'Mathúna DP, Dowswell T. Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 8;2015(9):CD007575. doi: 10.1002/14651858.CD007575.pub4.
- Ma C, Sivamani RK. Acupuncture as a Treatment Modality in Dermatology: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2015 Sep;21(9):520-9. doi: 10.1089/acm.2014.0274. Epub 2015 Jun 26. PMID: 26115180.
- Liu L, Huang QM, Liu QG, Ye G, Bo CZ, Chen MJ, Li P. Effectiveness of dry needling for myofascial trigger points associated with neck and shoulder pain: a systematic review and meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2015 May;96(5):944-55. doi: 10.1016/j.apmr.2014.12.015. Epub 2015 Jan 7.
- Feng S, Han M, Fan Y, Yang G, Liao Z, Liao W, Li H. Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis. Am J Rhinol Allergy. 2015 Jan-Feb;29(1):57-62. doi: 10.2500/ajra.2015.29.4116. PMID: 25590322.
- Dong, Wei MM; Goost, Hans MD; Lin, Xiang-Bo MD; Burger, Christof MD; Paul, Christian MD; Wang, Zeng-Li MM; Zhang, Tian-Yi MM; Jiang, Zhi-Chao MSc; Welle, Kristian MD; Kabir, Koroush MD Treatments for Shoulder Impingement Syndrome, Medicine: March 2015 - Volume 94 - Issue 10 - p e510 doi: 10.1097/MD.0000000000000510
- Lan L, Zeng F, Liu GJ, Ying L, Wu X, Liu M, Liang FR. Acupuncture for functional dyspepsia. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Oct 13;(10):CD008487. doi: 10.1002/14651858.CD008487.pub2.
- Cheong YC, Dix S, Hung Yu Ng E, Ledger WL, Farquhar C. Acupuncture and assisted reproductive technology. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jul 26;(7):CD006920. doi: 10.1002/14651858.CD006920.pub3.
- La Touche, R. , Goddard, G. , De-la-Hoz, J. L. , Wang, K. , Paris-Alemany, A. , Angulo-Díaz-Parreño, S. , Mesa, J. & Hernández, M. (2010). Acupuncture in the Treatment of Pain in Temporomandibular Disorders: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. The Clinical Journal of Pain, 26 (6), 541-550. doi: 10.1097/AJP.0b013e3181e2697e.
- Manheimer E, Cheng K, Linde K, Lao L, Yoo J, Wieland S, van der Windt DA, Berman BM, Bouter LM. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Jan 20;(1):CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001
- White, A., Cummings, M., Filshie, J., (2008) : An Introduction to Western Medical Acupuncture Churchill Livingstone Elsevier, Edinburgh
- McMahon, S. B. og Koltzenburg, M.: Wall and Melzack’s Textbook of Pain. s. 587-588 og s.135 Elsevier, Fifth Edition, 2006
- Akupunkturforeningen: Retningslinjer for trygg akupunkturpraksis (2009). Hentet 16.06.22.
- Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Acupuncture. [Updated 2021 Sep 20]. Hentet 16.06.22.
- Felleskatalogen: Botox. Hentet 03.02.23
- Helsedirektoratet: Nasjonal faglig retningslinje for utredning og behandling av av TMD (tyggemuskulatur- og kjeveleddsplager)
- Helsedirektoratet: Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen
- Norsk elektronisk legehåndbok: Migrene
- Norsk legemiddelhåndbok: Bekkenløsning
- Norsk legemiddelhåndbok: Spenningshodepine (tensjonshodepine)
- Natural Medicines Comprehensive Database: Acupuncture. Hentet 16.06.22 (Krever abonnement).
- Rådet for muskelskjeletthelse: Nasjonale kliniske retningslinjer for korsryggsmerter - med og uten nerverotaffeksjon
- Store Norske Leksikon