Rød gjæret ris har lenge vært en del av tradisjonell kinesisk medisin, hvor det har blitt brukt til forskjellige hensikter, deriblant for å regulere kolesterol. I senere år har bruken av rød gjæret ris spedt seg til flere deler av verden.
Risen inneholder virkestoffet Monakolin K, som har samme egenskaper som stoffet lovastatin og brukes i legemiddel for kolesterol. Virkemekanismen, styrken og bivirkningene av monakolin K i rød gjæret ris kan likevel ikke garanteres, fordi det er et naturlig produkt som kan ha store variasjoner og tilleggsstoffer sammenlignet med et syntetisk og kontrollert fremstilt legemiddel. På grunn av faren for helseskadelige bivirkninger ved høye doser er midler med rød gjæret ris regulert i Norge, og slike produkter skal ikke inneholde mer enn 3 mg pr døgndose av monakolin K.
I Norge er rød gjæret ris i hovedsak tilgjengelig som kosttilskudd, og noen legemidler på godkjenningsfritak.
Kosttilskudd regnes i utgangspunktet ikke som alternativ behandling, dersom det brukes slik pakningsvedlegget angir, som supplement til vanlig kosthold.
Dersom det brukes til andre helseformål enn oppgitt på pakningsvedlegget, eller i større doser enn anbefalt vil det kunne regnes som alternativ behandling.
Les mer om forskjellen på kosttilskudd og legemidler her.
Ved farmasøytisk framstilling dyrkes gjærsoppen Monascus purpureus på ris under nøye kontrollerte forhold. Dette øker risens konsentrasjon av statiner (Store medisinske leksikon), deriblant lovastatin. Dette er stoffer som senker kolesterol og triglyserider (Store medisinske leksikon) i blodet, og de brukes i vanlige legemidler ment for å redusere kolesterol. Av disse grunner mener man også at rød gjæret ris har slike egenskaper.
Ved søk i kildene våre i mars 2024 etter systematiske oppsummeringer av forskning på rød gjæret ris, fant vi følgende:
Kolesterol og andre lipidnivåer
Seks oppsummeringer undersøkte effekten av rød gjæret ris (RYR) på lipidprofilen (lenke til snl.no) i blodet (Rahmani 2022, Osadnik 2022, Xu 2021, Ong 2016, Li 2022, Peng 2017). 5 av oppsummeringene inkluderte spesifikt befolkningsgrupper med forhøyede eller ujevne lipidnivåer. Rød gjæret ris ble sammenlignet med typisk medisin for høyt kolesterol, ingen behandling, eller andre kosttilskudd. RYR viste god effekt på lipidnivåene, men sammenlignet med typisk medisin var ikke rød gjæret ris bedre.
Flere av oppsummeringene undersøkte hvilken dosering og brukstid som kunne gi best effekt. Rahmani (2022) konkluderte med at bruk i mindre enn eller opp til 12 uker har best effekt. De undersøkte varierende doseringer, og fant at mindre enn 1200mg/dag var mer effektivt enn større doser. Alle oppsummeringene konkluderer med at det er behov for flere studier av god metodisk kvalitet for å underbygge funnene.
Hjertesykdommer
Et forskerteam ledet av Wang publiserte i 2022 en oppsummering om effekten av rød gjæret ris mot åreforkalkning (lenke til snl.no) Forfatterne konkluderte med at rød gjæret ris viste effekt i behandling av åreforkalkning, men understreker at det er behov for flere studier av god metodisk kvalitet.
I 2020 publiserte et forskerteam ledet av Sungthong en oppsummering om effekten av rød gjæret ris for personer som tidligere hadde hatt hjerteinfarkt, og i tillegg var på grensen til høyt kolesterol. De så at rød gjæret ris kunne redusere antall ikke-dødelige infarkt, men det var ingen betydelig endring i antall dødelige hjerteinfarkt. Forfatterne understreker behovet for flere studier av god metodisk kvalitet på temaet.
Et forskerteam ledet av Shang publiserte i 2012 en oppsummering om effekten av rød gjæret ris for personer med koronar hjertesykdom (lenke til snl.no), og dyslipidemi som komplikasjonsfaktor. Forfatterne så at rød gjæret ris forbedret lipidnivåene, og reduserte kardiovaskulære hendelser blant deltakerne.
Metabolsk syndrom (MetS)
I 2022 publiserte et forskerteam ledet av Yuan en oppsummering om effekten av rød gjæret ris. De undersøkte hvorvidt RYR kunne påvirke dødelighet, kardiovaskulære hendelser og risikofaktorer ved metabolsk syndrom (MetS, lenke til snl.no). Oppsummeringen inkluderte 30 RCT, og deltakerne hadde enten dyslipidemi, diabetes eller MetS. Forfatterne konkluderte med at kosttilskudd med RYR så ut til å kunne forbedre glukosenivå i blodet, lipidnivå og blodtrykk, men ønsker flere studier av høy metodisk kvalitet for å kunne konkludere sikkert.
Blodtrykk
Xiong m.fl. publiserte i 2017 en oppsummering om effekten av rød gjæret ris på blodtrykk, lipidnivåer og C-reaktivt protein (lenke til snl.no). Rød gjæret ris pluss standard behandling viste effekt på totalt kolesterol (TC), LDL-C og CRP sammenlignet med placebo pluss standard behandling. Når man sammenlignet rød gjæret ris med typisk medisin for høyt blodtrykk, var det ikke betydelig forskjell i effekt mellom de to. Forfatterne konkluderer med at det er lovende, men svakt bevis for effekten av RYR for høyt blodtrykk, og etterspør derfor mer og bedre forskning på temaet.
Monakolin K har kjemisk sett de samme egenskapene som statinet lovastatin, som er en aktiv ingrediens i flere legemidler, blant annet kolesterolregulerende legemidler.
På grunn av dette vurderer regjeringen rød gjæret ris for å ha lik risikoprofil som legemidler med lovastatin. Rapporten fra 2022 beskriver at det er registrert bivirkninger ved inntak av doser monakolin K ned til 3mg pr døgn. Mengder over 4,5 mg/døgn anses som legemiddel, og inntak over 10mg/døgn kan være helseskadelig.
NatMed Pro (krever abonnement) vurderer rød gjæret ris som mulig trygt å innta i regulerte mengder. Bruk av rød gjæret ris ser ut til å være trygt for normalt friske voksne, men sikkerheten er ikke godt nok dokumentert til at medisinsk bruk kan anbefales for folk flest.
Gravide frarådes å spise rød gjæret ris, fordi monakolin K kan medføre risiko for misdannelse på skjelettet hos fostre. Også ammende frarådes bruk, da det mangler vitenskapelig dokumentasjon på sikkerheten for denne gruppen.
Personer med nedsatt leverfunksjon, leverskade eller unormale testresultater på leverfunksjon, frarådes også å innta rød gjæret ris.
Bivirkninger
Ifølge NatMed Pro kan rød gjæret ris medføre magebesvær, halsbrann, luft i magen, samt svimmelhet. Det er i tillegg kjent at produkter av rød gjæret ris i noen tilfeller mistenkes å ha forårsaket myalgi (Store medisinske leksikon), leverbetennelse og rabdomyolyse (Store medisinske leksikon).
Statinene det inneholder, kan gi bivirkninger på lik linje med statiner i andre legemidler, ifølge en artikkel i Tidsskriftet for den norske legeforening, inkludert muskelsykdommer og økt nivå av leverenzymer.
Interaksjoner
Rød gjæret ris kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler, Helsenorge) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.
Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar. Se for eksempel dette: Svar fra RELIS om rød gjæret ris, interaksjoner og sikkerhet.
Rød gjæret ris er laget av vanlig hvit ris som har blitt gjæret med soppen Monascus purpureus og deretter tørket. Navnet kommer av at gjæringsprosessen gjør risen rød på farge. I flere asiatiske land og kulturer inngår rød gjæret ris i pulverform i det vanlige kostholdet. Der brukes det også som fargetilsetning til kjøtt og fisk, alkoholholdige drikker og ost. Til terapeutiske formål finnes det som pulver, kapsler eller ekstrakt.
Rød gjæret ris er kjent brukt i tradisjonell kinesisk medisin i lang tid. Der mener man at det hjelper mot blant annet diare, at det bedrer fordøyelsen og blodsirkulasjon, samt forebygger problemer med milt og mage.
Mot slutten av 1970-tallet fant man ut at produkter av rød gjæret ris inneholder monakolin K. Det ble da produsert og markedsført som kosttilskudd for å motvirke høyt kolesterol. Senere har produkter av rød gjæret ris i flere land blitt klassifisert som legemidler uten markedsføringstillatelse.
Flere av kildene fører til eksterne nettsider:
Ved
- Hiis, H. Lipidprofil i Store medisinske leksikon, snl.no. 11.09.23. (Hentet 27.05.24)
- Husøy, A-M. CRP - C-reaktivt protein i Store medisinske leksikon, snl.no. 18.01.24. (Hentet 21.05.24)
- Legemiddelverket
- Li P, Wang Q, Chen K, Zou S, Shu S, Lu C, Wang S, Jiang Y, Fan C, Luo Y. Red Yeast Rice for Hyperlipidemia: A Meta-Analysis of 15 High-Quality Randomized Controlled Trials. Front Pharmacol. 2022 Jan 17;12:819482. doi: 10.3389/fphar.2021.819482. PMID: 35111069; PMCID: PMC8802088.
- Natural Medicines: Red Yeast Rice (Hentet 28.05.24)
- Ong YC, Aziz Z. Systematic review of red yeast rice compared with simvastatin in dyslipidaemia. J Clin Pharm Ther. 2016 Apr;41(2):170-9. doi: 10.1111/jcpt.12374. Epub 2016 Mar 9. PMID: 26956355.
- Osadnik T, Goławski M, Lewandowski P, Morze J, Osadnik K, Pawlas N, Lejawa M, Jakubiak GK, Mazur A, Schwingschackl L, Gąsior M, Banach M. A network meta-analysis on the comparative effect of nutraceuticals on lipid profile in adults. Pharmacol Res. 2022 Sep;183:106402. doi: 10.1016/j.phrs.2022.106402. Epub 2022 Aug 18. PMID: 35988871.
- Peng D, Fong A, Pelt AV. Original Research: The Effects of Red Yeast Rice Supplementation on Cholesterol Levels in Adults. Am J Nurs. 2017 Aug;117(8):46-54. doi: 10.1097/01.NAJ.0000521973.38717.2e. PMID: 28749884.
- Rahmani P, Melekoglu E, Tavakoli S, Malekpour Alamdari N, Rohani P, Sohouli MH. Impact of red yeast rice supplementation on lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials. Expert Rev Clin Pharmacol. 2023 Jan;16(1):73-81. doi: 10.1080/17512433.2023.2138342. Epub 2022 Oct 25. PMID: 36259545.
- Shang Q, Liu Z, Chen K, Xu H, Liu J. A systematic review of xuezhikang, an extract from red yeast rice, for coronary heart disease complicated by dyslipidemia. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:636547. doi: 10.1155/2012/636547. Epub 2012 Apr 12. PMID: 22567033; PMCID: PMC3332166.
- Sungthong B, Yoothaekool C, Promphamorn S, Phimarn W. Efficacy of red yeast rice extract on myocardial infarction patients with borderline hypercholesterolemia: A meta-analysis of randomized controlled trials. Sci Rep. 2020 Feb 17;10(1):2769. doi: 10.1038/s41598-020-59796-5. PMID: 32066811; PMCID: PMC7026145.
- Thelle, DS. Hjerte- og karsykdommer i Store medisinske leksikon, snl.no. 07.03.23. (Hentet 21.05.24)
- Tidsskrift for den norske legeforening (hentet 22.03.13)
- Wang S, Chen Y, Wang R, Ma B, Wang Z, Tang G, Wang S, He Y, Qu L. Effectiveness of red yeast rice on carotid atherosclerosis: A systematic review and meta-analysis. Front Pharmacol. 2022 Sep 2;13:937809. doi: 10.3389/fphar.2022.937809. PMID: 36120360; PMCID: PMC9478999.
- Xiong X, Wang P, Li X, Zhang Y, Li S. The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1831-1851. doi: 10.1080/10408398.2015.1018987. PMID: 26167669.
- Xu G, Lin M, Dai X, Hu J. Comparing the effectiveness of Chinese patent medicines containing red yeast rice on hyperlipidaemia: A network meta-analysis of randomized controlled trials. Endocrinol Diabetes Metab. 2022 Jan;5(1):e00314. doi: 10.1002/edm2.314. Epub 2021 Nov 11. PMID: 34762365; PMCID: PMC8754237.
Yuan R, Yuan Y, Wang L, Xin Q, Wang Y, Shi W, Miao Y, Leng SX, Chen K, Cong W; and BPNMI Consortium. Red Yeast Rice Preparations Reduce Mortality, Major Cardiovascular Adverse Events, and Risk Factors for Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2022 Feb 21;13:744928. doi: 10.3389/fphar.2022.744928. PMID: 35264949; PMCID: PMC8899821.