Bruset og Poleszynski oppsummerte i 1994 akupressur til å være "en blanding av massasje og akupunkturbehandling", og utdyper det som massasje i form av statisk, vedvarende trykk på de spesielle behandlingspunktene (akupunkturpunktene) man finner i den østlige akupunkturlæren, som inngår i den tradisjonelle kinesiske medisinen.
Akupressur og andre former for påvirkning av akupunkturpunktene enn med nåler kan også forstås som varianter underordnet akupunktur, men NAFKAM velger å beskrive akupressur og akupunktur i separate artikler. Dette fordi akupunkturnåler ikke har den samme betydningen i de to; huden ikke blir perforerert under akupressurbehandling, trykkbehandlingen som regel vedvarer lenger enn nålebruken i akupunktur, samt at mesteparten av akupressurbehandling i Norge trolig foregår som selvhjelp/ egenbehandling (akupressurarmbånd).
Mye av forskningen som i litteraturen er betegnet med "akupressur" konkluderer ikke alltid tydelig på hva slags behandling som faktisk er brukt og hvordan den er gitt. Dette kan ha betydning for hva man faktisk kan si om akupressurbehandling utfra forskningen.
Ifølge den tradisjonelle kinesiske medisinen virker terapier hvor man påvirker akupunkturpunktene når og fordi man påvirker det punktet læren angir som riktig for det aktuelle helseproblemet pasienten har. Dette skal ifølge læren oppheve blokkeringer i den indre energistrømmen, hjelpe kroppen til å helbrede seg selv og å komme i balanse. Disse konseptene regnes ikke som påviste etter almenne vitenskapelige prinsipper og metode.
Det man vet, er at fysisk påvirkning generelt (trykk, varme, strekk, massasje mm) på eller nært steder der man har vondt, har nedsatt bevegelighet eller dårlig blodgjennomstrømming, kan påvirke slike plager positivt. Siden mange av akupunktene ligger nært nerver, kan dette forklare smertelindring fra slik behandling. Dette kan du lese mer om i vår generelle artikkel om fysikalske/ manuelle behandlingsformer. Fra forskningen på akupunktur vet man også at slik påvirkning kan frigi stoffer som lindrer smerte, påvirke humøret og motvirke kvalme.
Ved søk etter oppsummert forskning på akupressur i våre kilder i mai 2020 fant vi følgende:
Allergisk rhinitt (tett nese/ høysnue)
Juan Zhong mfl fant i 2021 at øreakupressur virket bedre enn allergimedisiner og jukse-akupressur mot vanlige symptomer på slik allergi. Til tross for de positive resultatene, mente forskerne at det var for tidlig å konkludere om effekt: Dataene i studiene som de undersøkte var ikke tilstrekkelige til å slå fast noen faktisk sammenheng mellom akupressurbehandlingen og symptomutviklingen. De konkluderte med at resultatene var interessante, men trenger bekreftelse fra større og strengere utformede studier.
Blodtrykk
Et forskerteam ledet av Gao, oppsummerte i 2019 forskningen på øreakupressur mot høyt blodtrykk. De fant at gitt som et tillegg, bidro slik behandling til økt effekt av blodtrykkssenkende medisin.
I 2020 gikk et team ledet av Zhi-Hui Zhao gjennom forskningen på akupressur for pasienter med både høyt blodtrykk og søvnproblemer. De fant at studiene viste gunstig effekt på både blodtrykk og søvn, men konkluderte med at ytterligere forskning er nødvendig for å hvordan dette virker og eventuelt kan justeres for optimal nytte.
Graviditet, fødsel og amming
Svangerskapskvalme: En Cochrane-oppsummering fra 2015 (Matthews mfl) fant at akupressur viste litt bedre effekt enn placebo mot kvalme og oppkast tidlig i svangerskapet. Forskerne betegnet dokumentasjonen som begrenset og svak. Nyere oppsummeringer detaljerer dette med at:
Van den Heuvel mfl fant i 2016 en viss effekt ved både moderate og sterke plager (Hyperemesis gravidarum). O'Donnell mfl fant i sin oppsummering fra samme år at effekten var begrenset til kvinner med milde til moderate symptomer. Begge forskerteam påpekte at dataene var noe begrensede og usikre, og burde tolkes med forsiktighet.
Igangsetting av fødsel: En Cochrane-gjennomgang fra 2017 ledet av Caroline Smith fant ingen klare tegn på at akupressur setter igang fødsler, målt ut fra at forekomsten av keisersnitt var like høy uansett om kvinnene fikk akupressur eller ikke. Forskerne vurderte kvaliteten på studiene de undersøkte som varierende, fra lav til høy.
Smerter under fødselen: Caroline Smith ledet i 2020 også oppdateringen av en Cochrane-oppsummering fra 2011 på smertelindring under fødsel. Forskerne var usikre på om akupressur hadde noe å bidra med når det ble gitt alene, men gitt sammen med standardbehandling så man at smertelindringen økte.
Varighet av fødselen: Makvandi mfl oppsummerte i 2016 forskningen på akupressur for å korte ned varigheten av fødsel. Sammenlignet med ingen behandling eller placebo, fant de at akupressur viste positiv effekt. De konkluderte med at akupressur kan ha spilt en rolle i de kortere fødslene, men at dette burdes forskes på i mer robuste, randomiserte kontrollerte studier før funnene eventuelt kan bekreftes.
Kvalme og oppkast hos fødende som får spinal- eller epidural bedøvelse: En Cochrane-oppsummering fra 2021 av Griffiths mfl tok for seg om blant annet akupressur kan forebygge kvalme hos fødende som får regionalanestesi (spinal- eller epidural bedøvelse) for keisersnitt. De fant at akupressur muligens kan motvirke kvalme og oppkast noe under selve inngrepet (intraoperativt), men ikke i etterkant av det (postoperativt).
Melkeproduksjon og amming: Chen mfl gikk i 2017 gjennom forskningen på øreakupressur for å stimulere melkeproduksjonen hos ammende. Forskerne fant at dette så ut til å ha en viss effekt, men de påpeker at studiene var såpass ulikt designet at de ikke lot seg dra entydige konklusjoner fra.
Kreftrelaterte plager
Hetetokter: CAM Cancer oppsummerer forskningsresultatene for akupressur og andre former for påvirkning av akupunkter mot kreftrelaterte hetetokter per 2021 til å være lovende, men begrenset på grunn av metodologiske svakheter ved studiene.
Kvalme og oppkast: CAM Cancer oppsummerer forskningsstatus for slik behandling mot cellegift-relatert kvalme og oppkast per 2021 til samlet sett å mangle overbevisende vitenskapelig støtte. For akupressur mot slike plager spesielt hos barn og unge, fant Momani og Berry i 2017 at forskningen var for begrenset til å kunne si noe om effekt eller ikke.
Pustevansker/ åndenød: CAM Cancer oppsummerer forskningsresultatene for akupressur og andre former for påvirkning av akupunkter mot pustevansker/ åndenød hos kreftpasienter per 2021 til å ikke vise noen klare fordeler. Effektene har vært små og uten klinisk betydning. Studiene som er gjort er små, med svak blinding. Positive funn bør betraktes som foreløpige, med behov for ytterligere bekreftelse.
Smerter: CAM Cancer oppsummerer forskningen på akupressur mot kreftrelaterte smerter til at resultatene er sprikende. De positive resultatene antyder at egenbehandling med akupressur kan kortvarig lindre kreftrelatert smerte.
Utmattelse (fatigue): CAM Cancer vurderer forskningsresultatene for akupressur mot kreftrelatert utmattelse per 2021 som for motstridende og preget av metodologiske svakheter ved studiene til å kunne konkludere om effekt eller ikke.
Kvalme og oppkast
Det er gjort endel forskning på akupressur mot kvalme og oppkast hos ulike grupper:
Brekninger ved tennbehandling: En Cochrane-oppsummering fra 2019 tok for seg om blant annet akupressur kan hjelpe pasienter som opplever brekninger under tannbehandling. Eachempati og de andre forskerne i teamet vurderte studiene som var gjort, til å ikke gi tilstrekkelig grunnlag for å kunne si noe om akupressur reduserer slike brekninger og øker slike personers kvalitet på tannebhadnlingen eller ikke.
Kvalme etter operasjon (postoperativ kvalme): Lee mfl konkluderte i 2015 i sin Cochrane-oppsummering at akupressur-armbånd hadde effekt på samme nivå som kvalmestillende legemidler (antiemetika) mot kvalme etter operasjon, men at studiene som var gjort var av varierende kvalitet slik at man ikke kan si dette helt sikkert.Ozgoli mfl fant i 2018 at akupressur-armbånd reduserte svangerskapskvalme, men at studiene de undersøkte var av for ulik kvalitet til å kunne si det sikkert.
Svangerskapskvalme, samt kvalme og oppkast hos fødende som får spinal- eller epidural bedøvelse: Se avsnittet "Graviditet, fødsel og amming".
Cellegift-relatert kvalme og oppkast: Se avsnittet "Kreftrelaterte plager".
Overvekt, vektreduksjon/ slanking
Huang mfl oppsummerte i 2019 forskningen på om øre-akupressur (aurikulær akupressur) bidrar ved slanking. Forskerne fant at studiene de vurderte, indikerte at slik behandling bidrar til vektreduksjon. Men, de påpekte at resultatene bør tolkes med forsiktighet, og at mer forskning på området er nødvendig for å si noe sikrere. Blant annet etterlyste de randomiserte kontrollerte studier, og bruk av standard måleparametre for fedme og vekt for å kunne oppdage endringer i fett-, muskel- og skjelettvekt.
Menstruasjonsproblemer
Premenstruelt syndrom (PMS): Et forskerteam ledet av Armour fant i sin Cochrane-gjennomgang fra 2018 at ekte akupressur så ut til å redusere forskjellige fysiske og mentale symptomer på PMS mer enn jukse-akupressur. Forskerne fant ingen studier som sammenlignet akupressur med standard medisinsk behandling av PMS, og de fant heller ingen som sammenlignet akupressur med ingen behandling. Derfor betegnet de dokumentasjonen som mangelfull og ikke tilstrekkelig til å dra sikre konkusjoner fra.
Dysmenorè: I en Cochrane-oppsummering fra 2016 fant Caroline Smith mfl at ekte akupressur lindret smertefull menstruasjon litt bedre enn jukse-akupressur, men dårligere enn standardbehandling med smertestillende legemidler (NSAIDer). Når de sammenlignet akupressur med ingen behandling, så de ingen særlig forskjell i effekt. Forfatterne mente at kvaliteten på studiene var såpass lav at de var usikre på om resultatene stemte.
I en nyere oppsummering (fra 2019) tok Armour med flere for seg forskningen på blant annet akupressur ved dysmenore spesielt blant unge kvinner (primær dysmenore). Studiene viste en moderat effekt av akupressur sammenlignet med ingen behandling; men lavere effekt når man sammenlignet akupressur med standard medisinsk behandling. Forskerne påpekte at forskningen som var gjort på akupressur inkluderte ulike former/ varianter av akupressur, og at antallet studier per slik variant var lavt. De anbefalte derfor mer forskning på de mest lovende formene for akupressur før man kan si noe sikrere om effekt.
Psykiske lidelser
Forskningsresultatene spriker for mye til å kunne si om akupressur har effekt på angst, depresjon og andre psykiske symptomer.
Røykeslutt
En Cochrane-oppsummering fra 2014 av Adrian White mfl bedre resultater mfl fant at akupressur så ut til å gi en viss kortvarig reduksjon av nikotinabstinenser. Ekte akupressur viste bedre effekt enn jukse-akupressur. Ingen av studiene de undersøkte kunne si noe om langtidseffekter. Forskerne konkluderte med at det ikke kunne trekkes sikre konklusjoner fra funnene, og at studiene varierte mye i metoder og grad av skjevhet (bias).
En meta-analyse fra samme år av Yan Ming Di mfl konkluderte med at øreakupressur viste bedre effekt ved nikotinabsitinens enn placebo, men ikke bedre enn samtale/ rådgivnings-terapi. Studiene som de undersøkte, ga ikke grunnlag for å sammenligne øreakupressur med medisinsk behandling nikotinerstatning.
Smerter
Forskningen viser sprikende og motstridende resultater når det gjelder akupressur mot ulike typer smerte:
Korsryggsmerter: Eunhea mfl fant i sin gjennomgang fra 2019 at øreakupressur viste en viss kortvarig smertelindring og forbedret bevegelse i korsryggen. Som behandling av smerter i korsryggen etter prolaps-operasjon, var resultatene derimot så motstridende at forskerne ikke kunne konkludere om akupressur har effekt eller ikke.
Kreftrelaterte smerter: Se avsnittet "Kreftrelaterte plager"
Menstruasjonssmerter: Se avsnittet "Menstruasjonsplager"
Nakkesmerter: Chan-Young Kwon mfl oppsummerte i 2018 forskningen på om akupressur kan hjelpe mot nakchim (et slags nakkesmertesyndrom som forårsaker nakkesmerter og stivhet uten åpenbare traumer, kjent fra østasiatisk tradisjonell medisin). Studiene de undersøkte, antyder at akupressur kan være effektivt ved på nakchim. Forskerne kunne imidlertid ikke si det sikkert, fordi studiene generelt hadde lav metodisk kvalitet og ga intet tilstrekkelig grunnlag for å konkludere.
Smerter etter kne-operasjon: Eunhea mfl fant i sin gjennomgang fra 2019 at ekte øreakupressur viste en viss kortvarig smertelindring og forbedret bevegelse etter operasjon i kneet.
Smerter under fødselen: Se avsnittet "Graviditet, fødsel og amming".
Søvnplager
Et forskerteam ledet av Waits oppsummerte i 2018 forskningen på akupressur mot søvnproblemer på tvers av pasientgruppene og de spesifikke helseproblemer som forskningen samlet sett hadde tatt for seg. De fant at personer som fikk akupressur før de la seg, sovnet raskere og sov lengre enn de som ikke fikk akupressur. Men, forskerne vurderte kvaliteten på disse funnene som middels til lav, hovedsaklig på grunn av høye risikoen for skjevhet (bias). Dette skyldtes i hovedsak manglende blinding av deltakere og personale. De skrev at dette er en stor metodologisk utfordring i forskning på akupressur, og utgjør hovedbegrensningen ved funn fra slik forskning.
Andre kunnskapsoppsummeringer fra nyere tid har tatt for seg akupressur mot søvnproblemer hos spesifikke grupper:
I 2020 gikk et team ledet av Zhi-Hui Zhao gjennom forskningen på akupressur for pasienter med både høyt blodtrykk og søvnproblemer. De fant at studiene viste gunstig effekt på både blodtrykk og søvn, men konkluderte med at ytterligere forskning er nødvendig for å hvordan dette virker og eventuelt kan justeres for optimal nytte.
I en Cochrane-oppsummering fra 2019 på blant annet akupressur mot søvnproblemer hos personer med kronisk nyresykdom, fant Natale mfl at pasientene som fikk akupressur før de la seg sovnet raskere og sov lengre enn de som ikke fikk akupressur. Men, i studier der ekte akupressur ble kontrollert opp mot jukse-akupressur, fant forskerne få eller ingen forskjeller i effekt. De påpekte at resultatene kom fra få og små studier, og anbefalte mer forskning før man kan si noe mer konkret om effekt eller mangel på sådan.
Binghan mfl oppsummerte i 2019 forskningen blant annet på akupressur for søvnproblemer blant eldre sykehjemsbeboere. De fant at studiene viste positive effekter på søvnkvalitet og nattesøvn, men vurderte antallet studier som så lavt at resultatene bør tolkes med forsiktighet, og at mer forskning er nødvendig.
Zhao mfl fant i sin gjennomgang fra 2018 av forskningen på øre-akupressur for komorbide søvnproblemer (søvnproblemer som følger av andre helseproblemer), at slik behandling så ut til å være effektivt. Forskerne kunne imidlertid ikke si dette noe sikrere, fordi studiene som de inkluderte var forholdsvis få, og sprikte i kvalitet. Forskerne anbefalte flere og større studier, med samme og bedre metodikk før man kan dra en sikker konklusjon.
Rong-Fang Hu mfl fant i sin Cochrane-oppsummering fra 2015 av forskningen på bl.a akupressur mot søvnproblemer hos pasienter innlagt på intensivavdeling i sykehus, bare ga små forbedringer i kvantiteten og kvaliteten på søvnen deres. De vurderte imidlertid kvaliteten på studiene som var gjort som svært lav, og anbefalte derfor å gjøre mer forskning med bedre metoder, før man kan si noe sikrere.
Det foreligger ikke mye dokumentasjon av sikkerheten ved bruk av akupressur, men Natural Medicines vurderer akupressur som veltolerert og trygt når det gis/ brukes på riktig måte. Akupressur har blitt brukt i mange studier uten at det er rapportert om alvorlige negative effekter. Risikoen for dette kan trolig regnes som lav.
Fra forskningen som er gjort, er det rapportert om milde og forbigående bivirkninger såsom blåmerker, hevelser og nummenhet på grunn av stramme akupressurbånd. I tillegg fins det noen rapporter om sjeldnere bivirkninger såsom svimmelhet, hodepine, hudirritasjoner og betennelser. Det nevnes også enkelttilfeller av svært lavt blodtrykk (hypotensjon) som assosieres med akupressurbehandling.
Ifølge utøvere kan man også oppleve milde og forbigående bivirkninger så som trøtthet og kvalme. Dersom du opplever at de nevnte bivirkningene blir alvorlige, eller du opplever negative virkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.
Det er ikke rapportert om at akupressur interagerer (endrer effekten) ved samtidig bruk av annen behandling; av urter/ kosttilskudd, eller at det kan påvirke resultatet av medisinske prøvert.
Alle som vil, kan kalle seg akupressør og tilby, gi råd om eller behandle med akupressur uten krav til utdanning. Eventuell utdanning i akupressur eller annen alternativ behandling gir ikke samme kompetanse, formelle kvalifikasjoner og ansvar som autorisert helsepersonell har. Derfor bør man være oppmerksom på risiko for forverring av helsetilstanden dersom behandleren feiltolker eller overser viktige symptomer som krever virksom behandling, og ikke råder pasienten til å oppsøke dette. Dette gjelder alle former alternativ behandling.
Gravide, ammende og barn
Ifølge Natural Medicines regnes akupressur som veltolerert og trygt også for disse spesifikke gruppene, ved at behandlingen er gitt til dem i flere kliniske studier uten rapporter om alvorlige bivirkninger eller risiko.
Lactmed inneholdt den 06.07.22 ingen sikkerhetsinformasjon spesifikt om akupressur for disse gruppene.
Noen utøvere unngår behandling på visse akupunkter hos gravide. De grunngir dette med at behandling av disse punktene ifølge den kinesiske medisinen kan fremkalle abort. Denne risikoen er ikke bekreftet av helseforskningen.
Vurderer du alternativ behandling? Les da pasientveiledningen vår, med generelle forsiktighetsregler og tips til hvordan du kan ta mer informerte helsevalg.
Akupressur kan regnes som en del av tradisjonell kinesisk medisin, fordi behandlingsformens teori og antatte virkemåte har klare likhetstrekk med både akupunktur, soneterapi og massasje. Andre forklaringer av behandlingens opprinnelse, bygger på at behandling med trykk sannsynligvis har eksistert før nåler ble tatt i bruk, men dette er lite dokumentert.
I moderne tid regnes framveksten av akupressur som en egen behandlingsform til andre verdenskrig, da akupunktur med nåler av hygienehensyn ble forbudt mange steder. Japanerne omgikk dette ved å bruke trykk/ massasje istedet for nåler på akupunkturpunktene. Dette regnes som starten på trolig ført til framvoksten av akupressur som en egen behandlingsform med eget navn.
På samme måte som øreakupunktur (aurikuloterapi) er en variant av akupunktur, fins det også en variant av akupressur der man kun forholder seg til punkter i øret. Dette foregår gjerne med klips eller frø, som festes mot øret for vedvarende press. Denne varianten kalles øre-akupressur .
Den vanligste formen av akupressur i Norge er trolig egenbehanding med akupressurarmbånd, for å forebygge kvalme og oppkast. Internasjonalt er øreakupressur (aurikulær akupressur) med tape-festede frø på øret utbredt, blant annet mot smerter, i avvenningsbehandling, ved angst/ depresjon med mere.
Forskningen er ikke alltid like tydelig på om akupressurbehandlingen som er studert, er egenbehandling eller terapi fra en behandler; om det er akupressurarmbånd eller øreakupressur som er brukt. Dette kan gjøre det vanskelig å forstå hva man egentlig kan si om akupressur.
I tråd med den kinesiske medisinen generelt vil behandlere forut for akupressur-behandling eller råd om egenbehandling med akupressur, finne ut hvilket punkt som ifølge læren er riktig for å behandle klientens problem. Behandleren kan i tillegg til samtale og intervju av klienten om helsetilstanden, bruke tradisjonelle kinesiske medisinske diagnoseteknikker såsom tungediagnostikk og pulsdiagnostikk til dette. Diagnostiseringen kan også omfatte vurdering av farge, tegn og trekk i klientens ansikt eller hud. Behandlere kan også bruke fingrene sine til å lete etter punkter med muskelspenninger o.l. på klientens kropp som behandleren mener trenger behandling.
Akupressurbehandling fra en utøver utføres ved at denne trykker eller masserer sakte på spesifikke punkter hos klienten, eller at behandleren taper fast frø på klientens øre for egenbehandling. I tillegg kan behandlerne gi klientene sine råd om hvordan de selv kan utføre trykk –og massasjeteknikker utenom behandlingstimene.
Varianter/ andre navn: shiatsu, Jin Shin Do, øreakupressur, aurikulo-/ aurikulær akupressur
Engelske navn: acupressure, ear acupressure, auriculo/ auricular acupressure
Søk etter systematiske kunnskapsoppsummeringer i The Cochrane Library, EMBASE, PubMed, Web of Science og CAM-Cancer den 05.07.2022, samt etter informasjon i Natural Medicines Comprehensive Database: Acupressure (Krever abonnement, hentet 06.07.22) og Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Acupressure. [Updated 2021 Sep 20] (Hentet 06.07.22):
- Zhong J, Liu S, Lai D, Lu T, Shen Y, Gong Q, Li P, Zhang Q. Ear Acupressure for Allergic Rhinitis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 May 3;2021:6699749. doi: 10.1155/2021/6699749. PMID: 34007299; PMCID: PMC8110385.
- Griffiths JD, Gyte GML, Popham PA, Williams K, Paranjothy S, Broughton HK, Brown HC, Thomas J. Interventions for preventing nausea and vomiting in women undergoing regional anaesthesia for caesarean section. Cochrane Database of Systematic Reviews 2021, Issue 5. Art. No.: CD007579. DOI: 10.1002/14651858.CD007579.pub3.
- Karen Pilkington, Edzard Ernst, CAM-Cancer Consortium. Acupuncture in cancer pain [online document]. September, 2021.
- Karen Pilkington, Edzard Ernst, CAM Cancer Consortium. Acupuncture for hot flushes [online document]. June 10, 2021.
- Karen Pilkington, Edzard Ernst, CAM Cancer Consortium. Acupuncture for fatigue [online document], June 3, 2021.
- Karen Pilkington and the CAM Cancer Consortium. Acupuncture for chemotherapy-associated nausea and vomiting [online document]. March 9th, 2021.
- Karen Pilkington, Edzard Ernst and the CAM Cancer Consortium. Acupuncture for breathlessness [online document], February 15, 2021
- Gao, J., Chen, G., He, H., Liu, C., He, Q., Li, J., & Wang, J. (2020). The effect of auricular therapy on blood pressure: A systematic review and meta-analysis. European journal of cardiovascular nursing : journal of the Working Group on Cardiovascular Nursing of the European Society of Cardiology, 19(1), 20–30. https://doi.org/10.1177/1474515119876778
- Zhao ZH, Zhou Y, Li WH, Tang ZH, Xia TW, Han-Li. Auricular Acupressure in Patients with Hypertension and Insomnia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Jun 17;2020:7279486. doi: 10.1155/2020/7279486. PMID: 32655667; PMCID: PMC7317612.
- Eachempati, P., Kumbargere Nagraj, S., Kiran Kumar Krishanappa, S., George, R. P., Soe, H., & Karanth, L. (2019). Management of gag reflex for patients undergoing dental treatment. The Cochrane database of systematic reviews, 2019(11), CD011116. https://doi.org/10.1002/14651858.CD011116.pub3
- Armour, M., Smith, C.A., Steel, K.A. et al. The effectiveness of self-care and lifestyle interventions in primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis.. BMC Complement Altern Med 19, 22 (2019). https://doi.org/10.1186/s12906-019-2433-8
- Binghan Shang, Huiru Yin, Yong Jia, Jinping Zhao, Xiangfei Meng, Li Chen, Peng Liu, Nonpharmacological interventions to improve sleep in nursing home residents: A systematic review. Geriatric Nursing, Volume 40, Issue 4, 2019, Pages 405-416, DOI: https://doi.org/10.1016/j.gerinurse.2019.01.001.
- Zhao, Huimin & Li, Dan & Yang, Ying & Liu, Yueting & Li, Jie & Mao, Jing. (2019). Auricular Plaster Therapy for Comorbid Insomnia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2019. 1-17. 10.1155/2019/7120169.
- Eunhea You, David Kim, Ryan Harris, Karen D'Alonzo, Effects of Auricular Acupressure on Pain Management: A Systematic Review, Pain Management Nursing, Volume 20, Issue 1, 2019, Pages 17-24, https://doi.org/10.1016/j.pmn.2018.07.010.
- Li, K., Giustini, D., & Seely, D. (2019). A systematic review of acupuncture for chemotherapy-induced peripheral neuropathy. Current oncology (Toronto, Ont.), 26(2), e147–e154. https://doi.org/10.3747/co.26.4261
- Natale P, Ruospo M, Saglimbene VM, Palmer SC, Strippoli GFM. Interventions for improving sleep quality in people with chronic kidney disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, Issue 5. Art. No.: CD012625. DOI: 10.1002/14651858.CD012625.pub2.
- Sharghi, M., Mansurkhani, S. M., Larky, D. A., Kooti, W., Niksefat, M., Firoozbakht, M., Behzadifar, M., Azami, M., Servatyari, K., & Jouybari, L. (2019). An update and systematic review on the treatment of primary dysmenorrhea. JBRA assisted reproduction, 23(1), 51–57. https://doi.org/10.5935/1518-0557.20180083
- Calcagni N, Gana K, Quintard B. A systematic review of complementary and alternative medicine in oncology: Psychological and physical effects of manipulative and body-based practices.. PLoS One. 2019;14(10):e0223564. Published 2019 Oct 17. doi:10.1371/journal.pone.0223564
- Zhong Q, Wang D, Bai YM, Du SZ, Song YL, Zhu J. Effectiveness of Auricular Acupressure for Acute Postoperative Pain after Surgery: A Systematic Review and Meta-Analysis. Chin J Integr Med. 2019;25(3):225‐232. doi:10.1007/s11655-019-3063-1
- Alaia Harvie, Amie Steel, and Jon Wardle. Traditional Chinese Medicine Self-Care and Lifestyle Medicine Outside of Asia: A Systematic Literature Review. The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Aug 2019.789-808.http://doi.org/10.1089/acm.2018.0520
- Chen, M.-C., Yang, L.-Y., Chen, K.-M., & Hsu, H.-F. (2019). Systematic Review and Meta-Analysis on Using Acupressure to Promote the Health of Older Adults. Journal of Applied Gerontology. https://doi.org/10.1177/0733464819870027
- Huang CF, Guo SE, Chou FH. Auricular acupressure for overweight and obese individuals: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2019;98(26):e16144. doi:10.1097/MD.0000000000016144
- Andreia Vieira, Ana Mafalda Reis, Luís Carlos Matos, Jorge Machado, António Moreira, Does auriculotherapy have therapeutic effectiveness? An overview of systematic reviews, Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 33, 2018, Pages 61-70, DOI: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.08.005.
- Ozgoli, G., & Saei Ghare Naz, M. (2018). Effects of Complementary Medicine on Nausea and Vomiting in Pregnancy: A Systematic Review. International journal of preventive medicine, 9, 75. https://doi.org/10.4103/ijpvm.IJPVM_430_16
- Alexander Waits, You-Ren Tang, Hao-Min Cheng, Chen-Jei Tai, Li-Yin Chien Acupressure effect on sleep quality: A systematic review and meta-analysis. Sleep Medicine Reviews, Volume 37, 2018, Pages 24-34, https://doi.org/10.1016/j.smrv.2016.12.004.
- Armour M, Ee CC, Hao J, Wilson TM, Yao SS, Smith CA. Acupuncture and acupressure for premenstrual syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 8. Art. No.: CD005290. DOI: 10.1002/14651858.CD005290.pub2.
- Chan-Young Kwon, Boram Lee, Clinical effects of acupressure on neck pain syndrome (nakchim): a systematic review, Integrative Medicine Research, Volume 7, Issue 3,2018,Pages 219-230, DOI: https://doi.org/10.1016/j.imr.2018.01.002.
- Jing X, Liu J, Wang C, et al. Auricular acupressure is an alternative in treating constipation in leukemia patients undergoing chemotherapy: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Clin Pract. 2018;31:282‐289. doi:10.1016/j.ctcp.2018.03.005
- Badiee Aval S, Ravanshad Y, Azarfar A, Mehrad-Majd H, Torabi S, Ravanshad S. A Systematic Review and Meta-analysis of Using Acupuncture and Acupressure for Uremic Pruritus. Iran J Kidney Dis. 2018;12(2):78‐83.
- Mohsen Yeganeh, Hamid Reza Baradaran, Mostafa Qorbani, Yousef Moradi, Saeed Dastgiri, The effectiveness of acupuncture, acupressure and chiropractic interventions on treatment of chronic nonspecific low back pain in Iran: A systematic review and meta-analysis, Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 27, 2017, Pages 11-18, https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2016.11.012.
- Yang, L. H., Duan, P. B., Hou, Q. M., Du, S. Z., Sun, J. F., Mei, S. J., & Wang, X. Q. (2017) Efficacy of Auricular Acupressure for Chronic Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. . Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2017, 6383649. https://doi.org/10.1155/2017/6383649
- Liang, Y., Lenon, G. B., & Yang, A. W. H. (2017). Acupressure for respiratory allergic diseases: a systematic review of randomised controlled trials. Acupuncture in Medicine, 35(6), 413–420. https://doi.org/10.1136/acupmed-2016-011354
- Yeh ML, Ko SH, Wang MH, Chi CC, Chung YC. Acupuncture-Related Techniques for Psoriasis: A Systematic Review with Pairwise and Network Meta-Analyses of Randomized Controlled Trials. J Altern Complement Med. 2017;23(12):930‐940. doi:10.1089/acm.2016.0158
- Liu Y, Tang WPY, Gong S, Chan CWH. A Systematic Review and Meta-Analysis of Acupressure for Postoperative Gastrointestinal Symptoms among Abdominal Surgery Patients. Am J Chin Med. 2017;45(6):1127‐1145. doi:10.1142/S0192415X17500616
- Liu YH, Dong GT, Ye Y, et al. Effectiveness of Acupuncture for Early Recovery of Bowel Function in Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:2504021. doi:10.1155/2017/2504021
- Yang, Li-Hua & Duan, Pei-Bei & Hou, Qing-Mei & Shizheng, Du & Sun, Jin-Fang & Mei, Si-Juan & Wang, Xiao-Qing. (2017). Efficacy of Auricular Acupressure for Chronic Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2017. 1-14. 10.1155/2017/6383649.
- Momani, T. G., & Berry, D. L. (2017) Integrative Therapeutic Approaches for the Management and Control of Nausea in Children Undergoing Cancer Treatment: A Systematic Review of Literature. Journal of Pediatric Oncology Nursing, 34(3), 173–184. https://doi.org/10.1177/1043454216688638
- Smith CA, Armour M, Dahlen HG. Acupuncture or acupressure for induction of labour. Cochrane Database Syst Rev. 2017;10(10):CD002962. Published 2017 Oct 17. doi:10.1002/14651858.CD002962.pub4
- Chen ML, Tan JY, Suen LK. Auricular therapy for lactation: A systematic review. Complement Ther Clin Pract. 2017;29:169‐184. doi:10.1016/j.ctcp.2017.09.006
- Vieira, B. L., Lim, N. R., Lohman, M. E., & Lio, P. A. (2016). Complementary and Alternative Medicine for Atopic Dermatitis: An Evidence-Based Review.American journal of clinical dermatology, 17(6), 557–581. https://doi.org/10.1007/s40257-016-0209-1
- Smith CA, Armour M, Zhu X, Li X, Lu ZY, Song J. Acupuncture for dysmenorrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 4. Art. No.: CD007854. DOI: 10.1002/14651858.CD007854.pub3.
- O'Donnell A, McParlin C, Robson SC, et al. Treatments for hyperemesis gravidarum and nausea and vomiting in pregnancy: a systematic review and economic assessment. Health Technol Assess. 2016;20(74):1‐268. doi:10.3310/hta20740
- Van den Heuvel E, Goossens M, Vanderhaegen H, Sun HX, Buntinx F. Effect of acustimulation on nausea and vomiting and on hyperemesis in pregnancy: a systematic review of Western and Chinese literature. BMC Complement Altern Med. 2016;16:13. Published 2016 Jan 13. doi:10.1186/s12906-016-0985-4
- Abaraogu UO, Igwe SE, Tabansi-Ochiogu CS. Effectiveness of SP6 (Sanyinjiao) acupressure for relief of primary dysmenorrhea symptoms: A systematic review with meta- and sensitivity analyses. Complement Ther Clin Pract. 2016;25:92‐105. doi:10.1016/j.ctcp.2016.09.003
- Lee H. (2016). The evidence for acupuncture related techniques for nausea and vomiting during pregnancy is promising, but not conclusive. Focus on Alternative and Complementary Therapies, 21, 99-100. https://doi.org/10.1111/fct.12256
- Makvandi S, Mirzaiinajmabadi K, Sadeghi R, Mahdavian M, Karimi L. Meta-analysis of the effect of acupressure on duration of labor and mode of delivery. Int J Gynaecol Obstet. 2016;135(1):5‐10. doi:10.1016/j.ijgo.2016.04.017
- Kim KH, Lee MS, Kim TH, Kang JW, Choi TY, Lee JD. Acupuncture and related interventions for symptoms of chronic kidney disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 6. Art. No.: CD009440. DOI: 10.1002/14651858.CD009440.pub2.
- Hu RF, Jiang XY, Chen J, et al. Non-pharmacological interventions for sleep promotion in the intensive care unit. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(10):CD008808. Published 2015 Oct 6. doi:10.1002/14651858.CD008808.pub2
- Lee A, Chan SKC, Fan LTY. Stimulation of the wrist acupuncture point PC6 for preventing postoperative nausea and vomiting. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 11. Art. No.: CD003281. DOI: 10.1002/14651858.CD003281.pub4.
- Liu, X. L., Tan, J. Y., Molassiotis, A., Suen, L. K., & Shi, Y. (2015). Acupuncture-Point Stimulation for Postoperative Pain Control: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2015, 657809. https://doi.org/10.1155/2015/657809
- Matthews A, Haas DM, O'Mathúna DP, Dowswell T. Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 9. Art. No.: CD007575. DOI: 10.1002/14651858.CD007575.pub4.
- Mollart LJ, Adam J, Foureur M. Impact of acupressure on onset of labour and labour duration: A systematic review. Women Birth. 2015;28(3):199‐206. doi:10.1016/j.wombi.2015.03.007
- Au, D. W. H., Tsang, H. W. H., Ling, P. P. M., Leung, C. H. T., Ip, P. K., & Cheung, W. M. (2015). Effects of acupressure on anxiety: a systematic review and meta-analysis(33(5), 353–359. https://doi.org/10.1136/acupmed-2014-010720
- Ukachukwu Okoroafor Abaraogu, Chidinma Samantha Tabansi-Ochuogu. As Acupressure Decreases Pain, Acupuncture May Improve Some Aspects of Quality of Life for Women with Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review with Meta-Analysis., Journal of Acupuncture and Meridian Studies, Volume 8, Issue 5, 2015, Pages 220-228, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jams.2015.06.010.
- Kannan P, Claydon LS. Some physiotherapy treatments may relieve menstrual pain in women with primary dysmenorrhea: a systematic review.. J Physiother. 2014;60(1):13‐21. doi:10.1016/j.jphys.2013.12.003
- White AR, Rampes H, Liu JP, Stead LF, Campbell J. Acupuncture and related interventions for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 1. Art. No.: CD000009. DOI: 10.1002/14651858.CD000009.pub4.
- Ya-Wen Chen, Hsiu-Hung Wang, The effectiveness of acupressure on relieving pain: a systematic review, Pain Management Nursing, Volume 15, Issue 2, 2014, Pages 539-550, https://doi.org/10.1016/j.pmn.2012.12.005.
- Yuan Ming Di, Brian H. May, Anthony Lin Zhang, Iris Wenyu Zhou, Christopher Worsnop, Charlie C.L. Xue, A meta-analysis of ear-acupuncture, ear-acupressure and auriculotherapy for cigarette smoking cessation. Drug and Alcohol Dependence, Volume 142, 2014, Pages 14-23, https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2014.07.002.
- Yeh, C. H., ChiangEfficacy of Auricular Therapy for Pain Management: A Systematic Review and Meta-Analysis Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 934670. https://doi.org/10.1155/2014/934670
- Chen, M. N., Chien, L. W., & Liu, C. F. (2013). Acupuncture or acupressure at the sanyinjiao (SP6) acupoint for the treatment of primary dysmenorrhea: A meta-analysis. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 493038. https://doi.org/10.1155/2013/493038
- Cheong, K. B., Zhang, J. P., Huang, Y., & Zhang, Z. J. (2013). The effectiveness of acupuncture in prevention and treatment of postoperative nausea and vomiting--a systematic review and meta-analysis. PloS one, 8(12), e82474. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0082474
- Chung YC, Chen HH, Yeh ML. Acupoint stimulation intervention for people with primary dysmenorrhea: Systematic review and meta-analysis of randomized trials. Complement Ther Med. 2012;20(5):353‐363. doi:10.1016/j.ctim.2012.02.008
- Holmér Pettersson P, Wengström Y. Acupuncture prior to surgery to minimise postoperative nausea and vomiting: a systematic review. J Clin Nurs. 2012;21(13-14):1799‐1805. doi:10.1111/j.1365-2702.2012.04114.x
- Posadzki, P., Ernst, E. and Lee, M.S. (2012), Complementary and alternative medicine for Alzheimer's disease: An overview of systematic reviews. Focus on Alternative and Complementary Therapies, 17: 186-191. doi:10.1111/fct.12001
- Cheuk DKL, Wong V, Chen WX. Acupuncture for autism spectrum disorders (ASD). Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 9. Art. No.: CD007849. DOI: 10.1002/14651858.CD007849.pub2.
- Smith CA, Collins CT, Crowther CA, Levett KM. Acupuncture or acupressure for pain management in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 7. Art. No.: CD009232. DOI: 10.1002/14651858.CD009232.
- Wei ML, Liu JP, Li N, Liu M. Acupuncture for slowing the progression of myopia in children and adolescents. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 9. Art. No.: CD007842. DOI: 10.1002/14651858.CD007842.pub2.
- Robinson, N., Lorenc, A., & Liao, X. (2011). The evidence for Shiatsu: a systematic review of Shiatsu and acupressure. BMC complementary and alternative medicine, 11, 88. https://doi.org/10.1186/1472-6882-11-88
- Lee, J. S., Lee, M. S., Min, K., Lew, J. H., & Lee, B. J. (2011). Acupressure for treating neurological disorders: a systematic review. The International journal of neuroscience, 121(8), 409–414. https://doi.org/10.3109/00207454.2011.570465
- Kim, K. H., Lee, M. S., Kang, K. W., & Choi, S. M. (2010). Role of Acupressure in Symptom Management in Patients with End-Stage Renal Disease: A Systematic Review. Journal of palliative medicine, 13(7), 885–892. https://doi.org/10.1089/jpm.2009.0363
- Chao LF, Zhang AL, Liu HE, Cheng MH, Lam HB, Lo SK. The efficacy of acupoint stimulation for the management of therapy-related adverse events in patients with breast cancer: A systematic review. Breast Cancer Res Treat. 2009;118(2):255‐267. doi:10.1007/s10549-009-0533-8
- Algotsson, Sven (2002): Akupressur: Bedre helse og helbredelse. N.W. Damm & Søn, Oslo.
- Beresford-Cook, C (1998): Akupressur: Fingertrykkmassasje mot vanlige plager. Hilt & Hansteen, Oslo Første gang utgitt på engelsk i 1996.
- Bruset S, Poleszynski D V. Alternativ medisinsk leksikon. Det Beste A/S 1994. ISBN 82-7010-250-4.
- NNH
- Store Norske Leksikon