Ved søk i våre kilder i mars 2024 fant vi følgende oppsummert forskning på ashwagandha:
Angst og stress
Et forskerteam ledet av Della Porta publiserte i 2023 en oppsummering om effekten av ashwagandha på kortisolnivå i kroppen. Oppsummeringen inkluderte 8 RCT, som vurderte effekten av ashwagandha i varierte doser, og tidsrom fra 30 til 112 dager på personer med høyt stress. Forfatterne konkluderer med at ashwagandha har en stressreduserende effekt, men ønsker flere studier for å undersøke effekten ved lengre tids bruk. Forfatterne understreker viktigheten av å bruke ashwagandha i samråd med helsepersonell.
I 2022 publiserte Akhgarjand med flere en oppsummering om effekten av ashwagandha på angst og stress. De inkluderte 12 RCT, hvor 7 undersøkte stress og 8 angst. Meta-analysen så også på doseringseffekten, hvor lavere doseringer viste effekt på stress, mens 600 mg/dag viste resultater for både angst og stress. Forfatterne konkluderte med at ashwagandha viser positiv effekt på stress og angst, men at det trengs flere studier for å konkludere sikkert. Disse resultatene reflekteres også av en oppsummering av Lopresti m. fl. (2021).
Infertilitet hos menn / Erektil dysfunksjon
I 2022 publiserte et forskerteam ledet av Ahmadian en oppsummering om effekten av medisinske urter og kosttilskudd for infertilitet hos menn. To RCT undersøkte ashwagandharot på flere aspekter ved fertilitet og spermkvalitet. Forfatterne konkluderte med at ashwagandha viste positiv effekt på disse punktene.
Et forskerteam ledet av Petre publiserte i 2023 en oppsummering om effekten av kosttilskudd på erektil dysfunksjon (ereksjonsproblemer, lenke til snl.no). Oppsummeringen inkluderte to RCT om ashwagandha. Studiene viste motstridende resultater, og forfatterne kan derfor ikke konkludere for hvorvidt ashwagandha har effekt eller ikke.
Kognitiv ytelse
Et forskerteam ledet av Lopresti publiserte i 2021 en oppsummering om effekten av ashwagandha for en rekke fysiske og psykiske plager, deriblant kognitiv ytelse. Oppsummeringen inkluderte 3 RCT om kognitiv ytelse i varierende befolkningsgrupper. Til tross for forskjellen mellom studienes deltakergrupper så forfatterne positiv effekt av ashwagandha på hukommelse, eksekutive funksjoner og informasjonsprosessering sammenlignet med placebo.
Søvn
I 2021 publiserte et forskerteam ledet av Cheah en oppsummering om effekten av ashwagandhaekstrakt på søvn. Meta-analysen inkluderte 5 RCT som undersøkte effekten av ashwagandha på søvn i perioder opp til 8 uker. Forfatterne konkluderte med at ashwagandha kan ha positiv effekt på søvnkvaliteten sammenlignet med placebo, men at det trengs flere studier for å undersøke effekten av lengre tids bruk.
Testosteronnivå hos menn
Smith med flere gikk i 2021 gjennom 32 studier av forskjellige urter for å motvirke synkende testosteronnivå hos menn med alderen. De fant at studiene indikerte at ekstrakter av bukkehornkløver og ashwagandha så ut til å ha slik effekt, men at denne syntes mest tydelig hos yngre menn (under 40 år). Forfatterne påpekte at konklusjonen måtte modereres på grunn av generelt lite forskning, og fordi ekstraktene som var undersøkt varierte mye i dose og sammensetning. Også på grunn av manglende dokumentasjon av sikkerheten i disse studiene, etterlyste de mer forskning før man kan si om bukkehornkløver og ashwagandha kan være gode behandlingsalternativer for menn med synkende testosteronnivå.