Høring om fjerning av MVA-fritak for registrerte alternative behandlere

Image
Kalkulator og hånd som trykker på den

Finansdepartementet har invitert NAFKAM og en rekke andre instanser til å avgi høringsuttalelse om forslaget om å fjerne MVA-fritaket som vel halvparten av de i alt 8.000 organiserte behandlere i dag har fordi de står i Registeret for utøvere av alternativ behandling (Utøverregisteret).

Dette offentlige, åpne registeret ble opprettet som en del av Brønnøysundregistrene i 2004, og retter seg til alle som trenger opplysninger om registrerte utøvere og om godkjente utøverorganisasjoner. Ordningen rundt og med dette registeret har som formål å ivareta pasientvernet og forbrukerrettighetene for den som oppsøker en registrert alternativ behandler. I tillegg har ordningen som mål å medvirke til seriøsitet og ordnede forretningsforhold blant utøvere av alternativ behandling.

NAFKAMs leder Miek Jong er tilfreds med å ha blitt invitert til høringen, og vil avgi sin uttalelse innen fristen som er 3. august:

-NAFKAM skal verken påvirke befolkningens bruk av alternativ behandling eller slik behandlings posisjon i samfunnet,  men skal bidra til økt pasientsikkerhet og kunnskapsbaserte helsevalg på et uoversiktlig felt. I vår høringsuttalelse vil vi derfor primært ha som utgangspunkt i at norske pasienters sikkerhet må ivaretas. Av hensyn til pasientsikkerheten på dette feltet bør tiltak av økonomisk/ juridisk karakter veies særlig opp mot faren for økt risiko for de som oppsøker slike behandlere, og for en lavere seriøsitet i bransjen.

Ifølge NAFKAMs befolkningsundersøkelse oppsøkte nesten 1 av 4 (23%) av voksne nordmenn alternativ behandler minst en gang i 2018, og brukte i snitt vel NOK 3000 hver på slik behandling.

Oppdatering: NAFKAM har levert sin høringsuttalelse. Se høringsnotatet fra Finansdepartementet her, og les innleverte høringsuttalelser her.

NAFKAM -

Norway's National Research Center in Complementary and Alternative Medicine

We work to give you facts about complementary and alternative medicine, so that you can make safer choices for your health.

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: