Senskader etter brystkreftbehandling - med fokus på fatigue hos brystkreftoverlevere. Er akupunktur et relevant behandlingstilbud? – en pilotstudie

Fatigue/tretthet regnes som en senskade etter kreftbehandling. Den er den hyppigst rapporterte plagen blant kvinner som er brystkreftoperert og som har fått påfølgende tilleggsbehandling med cellegift, stråleterapi og/eller medikamentell behandling. Den aktuelle studien er en pilotstudie. Hensikten med pilotstudien er å få erfaring med forsøksplan og logistikk i forkant av en eventuell hovedstudie. Studien har et design og en metodikk som vil være lik en framtidig planlagt randomisert kontrollert studie.

Hensikten med hovedstudien blir å undersøke effekten av akupunktur sammen med standard behandling versus standard behandling alene, for håndtering av fatigue hos brystkreftoverlevere.

Deltagerne, er kvinner i alderen 18-60 år, de er brystkreftoverlevere og medisineres med Tamoxifen. Studien igangsettes i Oslo i løpet av mars 2018.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Høyskolen Kristiania, Akershus universitetssykehus, NAFKAM, UiT Norges Arktiske universitet, Dana Farber Cancer Institute og Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Prosjektleder: Terje Alræk

Andre medarbeidere er Hilde Skjerve og Anette Sørensen, Høyskolen Kristiania, Hilde Presterud Ødegård, Akershus Universitetssykehus, Stein Atle Lie, Universitetet i Bergen, Weidong Lu, Dana Farber Cancer Institute, Boston og Gary Deng, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York

NAFKAM -

Norway's National Research Center in Complementary and Alternative Medicine

We work to give you facts about complementary and alternative medicine, so that you can make safer choices for your health.

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: