Vitaminer, mineraler og sporstoffer

Govva
Collage av bilder av injeksjonssprøyte, grønne matvarer, piller, røde Q10-piller og aprikoskjerner
Collage: NAFKAM

Vitaminer, mineraler og sporstoffer er stoffer som kroppen trenger i små mengder for å fungere. Vi trenger 13 forskjellige vitaminer: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, C-vitamin og de 8 forskjellige typene B-vitamin. Vi trenger også en rekke mineraler og sporstoffer: bor, fluor, fosfor, jern, jod, kalium, kalsium, klor, kobber, kobolt, krom, magnesium, mangan, molybden, natrium, selen, sink og svovel. For de fleste er det tilstrekkelig å spise i tråd med kostholdsrådene for å dekke kroppens behov for disse stoffene.

I noen tilfeller blir vitaminer, mineraler og sporstoffer brukt som behandling. Dette gjelder primært personer som av medisinske grunner trenger tilskudd av stoffene. Det kan være personer som lenge har hatt et ensidig kosthold, personer som på grunn av sykdom eller aldring som gjør at de har redusert opptak av enkelte stoffer. I slik behandling brukes både mat som er rike på spesifikke vitaminer, mineraler og sporstoffer, og stoffene i form av kosttilskudd og legemidler.

Her er en oversikt over de vitaminene, mineralene og sporstoffene vi har beskrevet nærmere:

Vitaminer

Mineraler og sporstoffer

Sink.

Vitaminlignende stoffer

Koenzym Q-10.

Uekte vitaminer

B17 er ikke et vitamin.

Sikker bruk av vitaminer, mineraler og sporstoffer

Inntak av vitaminer, mineraler og sporstoffer gjennom de mengder man vanligvis får gjennom kosten og som tilskudd i henhold til pakningsvedlegget regnes som trygt.

Dersom du vurderer et kosthold som går på tvers av kostholdsrådene, eller bruke vitaminer, mineraler og sporstoffer som alternativ behandling, bør du snakke med legen din om dette. Legen kan da gi deg personlige anbefalinger som er tilpasset din helsesituasjon og eventuell behandling som du allerede får. Eller henvise deg til for eksempel en klinisk ernæringsfysiolog som er spesialist på kosthold og helse. 

Å snakke med legen din om alle midlene du bruker og vurderer å bruke, er den eneste måten du kan forsikre deg om at legen kan høyde for alle midler du bruker når legen gir deg en medisin. Dersom dere ikke vet om en bestemt dose av et stoff eller en kombinasjon av midler er trygg, kan du via legen din kontakte RELIS hvor det jobber farmasøyter som svarer på denne typen spørsmål. Dere kan da vite om midler alene eller i kombinasjon er anbefalt for deg.

Generelle forsiktighetsregler

Store medisinske leksikon:

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: