Fibromyalgi - norske kvinner rammes oftest

Norske kvinner blir oftere rammet av fibromyalgi enn sine medsøstre rundt om i verden. Sykdommen kan ikke helbredes medisinsk, og et stort flertall velger derfor å prøve alternative behandlingsmetoder. 12.mai er den internasjonale fibromyalgidagen.

En samling smertesymptomer

Fibromyalgi er en relativt ny diagnose innen medisinen, det var først på åttitallet at lidelsen fikk aksept som sykdom. Det finnes ingen prøver som kan påvise sykdommen, den beskrives som en samling smertesymptomer. Årsaken til fibromyalgi er omstridt, men mange mener den bunner i psykisk og fysisk overbelastning.

I følge Tidsskrift for Den norske legeforening rangerer leger lidelsen nederst i det medisinske statushierarki, og pasienter føler seg ofte mistrodde og lite respekterte.

Norske kvinner rammes oftest

I følge Norsk Revmatiker Forbund forekommer fibromyalgi blant 5 prosent av befolkningen, Pasienthåndboka opererer med 3 prosent. Et ubestridt fakta er at det er en stor overvekt av kvinner som rammes av sykdommen.

I følge Pasienthåndboka er Norge det landet i verden med høyest forekomst av denne sykdommen.

Mange søker alternativer

Det finnes ingen helbredende medisinsk behandling for fibromyalgi. Av tradisjonell medisin er det medisiner som brukes mot depresjon som har vist seg å ha best effekt. Smertestillende medikamenter har vist seg å ha liten effekt.

Flertallet av fibromyalgipasienter søker derfor til alternative behandlingsmetoder. National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) i USA oppgir at nitti prosent av de som lider av fibromyalgi bruker en eller annen form for alternativ eller komplementær behandling.

Noen av de behandlingsmetodene som blir brukt er akupunkturbiofeedback, hypnose, magnesiumtilskudd, magnetterapimassasjeSAMe (S- Adenosyl-L-Methionine)yoga og tai chi.

Forskning om alternativ behandling og fibromyalgi

Akupunktur

Forskning på akupunktur brukt på pasienter med fibromyalgi har i noen tilfeller vist positiv effekt. Det er blant annet gjort flere studier på fibromyalgi og elektroakupunktur. Ved elektroakupunktur stimuleres nålene med lavspent elektrisk strøm. Tre av disse studiene har vist positiv effekt, men langtidsvirkningene uteble.

Forskningen som er gjort på fibromyalgi og akupunktur kritiseres også for ikke å være av god nok kvalitet.

Les mer om akupunktur og fibromyalgi på CochraneNCCAMInterscience og BNet.

Magnesiumtilskudd

Noen hevder lave nivåer av magnesium i kroppen kan bidra til fibromyalgi. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige beviser som gjør at vi kan konkludere med at magnesiumtilskudd letter symptomene av sykdommen.

Les mer på CochraneNCCAM og Interscience.

Massasje

Også massasje har i noen studier vist positive tendenser hos fibromyalgipasienter, men heller ikke her kan man trekke noen klare konklusjoner basert på vitenskapelig forskning.

Les mer på CochraneNCCAM og PubMed.

Yoga og Tui Na

En mindre studie er også gjort på yoga brukt mot fibromyalgi, og hvorvidt effekten eventuelt ble forsterket ved bruk av Tui Na. Tui Na er en slags kinesisk massasjemetode, som ligner akupressur.

Denne undersøkelsen viste gode resultater ved bruk av yoga mot fibromyalgi. Effekten på kort sikt ble også forsterket når det i tillegg ble brukt Tai Nu, men på lang sikt hadde de forsøkspersonene som bare brukte yogateknikker de beste resultatene.

Denne undersøkelsen er imidlertid så liten at vi må regne resultatene som usikre.

Noen andre alternativer

Trening

Mange av de som har fibromyalgi opplever en forbedring når de trener og mosjonerer.
I følge Pasienthåndboka skal 30 minutters trening 2-3 ganger er uke ha gitt klar forbedring av smerter, overskudd og arbeidskapasitet hos personer med fibromyalgi. Det er imidlertid viktig å opprettholde den fysiske aktiviteten, ellers får man tilbakefall av symptomer.
Norsk Revmatiker Forbund anbefaler også trening i oppvarmet basseng.

Atferdsterapi

For noen hjelper det å endre tenkesettet rundt plagene. Det finnes teknikker som skal hjelpe deg til å overvinne plagene og mestre hverdagen. I følge Pasienhåndboka har det vist seg at slik behandling reduserer smerte og depresjon/angst, bedrer livskvalitet og gir bedre evne til å godta plagene.

Lærer du samtidig noen gode avspenningsteknikker skal det øke effekten av behandlingen.

Kosttilskudd

Norges Fibromyalgiforbund anbefaler en rekke kosttilskudd, som antioksidanter, Fibromyol, selen, omega 3 og vitamin D.

Revmatisk lidelse

Fibromyalgi regnes inn under de revmatiske lidelsene.

Symptomer ved fibromyalgi

Mest vanlig:

Felles for de aller fleste som lider av fibromyalgi er:

  • Smerter: dyp, intens, verkende, sviende og/eller brennende.
  • Utmattelse som ikke gir seg ved søvn og avslapning.
  • Søvnproblemer

Andre symptomer: Indre frost, hodepine, nummenhet og hovenhetsfølelse, synsforstyrrelser, fordøyelsesproblemer og irritabel tykktarm, forverring ved uvant fysisk aktivitet, forverring ved fysisk og psykisk stress, depresjon, angst, opplevelse av å ha "klump" i halsen, glemsomhet, konsentrasjonsvansker, øresus, munntørrhet, svimmelhet, kvalme, hyppig vannlating

Kilde: Fibromyalgiforbundet og ProHealth

 

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: