Tallene fra NAFKAM-undersøkelsen 2024

- Nordmenns bruk av alternativ behandling som en del av «egeninnsatsen» sin for helsa er betydelig, og på høyde med hva vi finner i sammenlignbare land, sier Ola Lillenes ved NAFKAM.

Bilete
Foto: Yuri Arcurs, Mostphotos.com
Foto: Yuri Arcurs, Mostphotos.com

NAFKAM bruker den faste befolkningsundersøkelsen sin for å følge med på bruken av behandlere og terapier som er underlagt det norske lovverket for alternativ behandling, men også hvordan befolkningens egenomsorg med selvhjelpsteknikker, urter og naturmidler, kosttilskudd, dietter og lignende, utvikler seg. 


- Dette gjør vi blant annet for å kunne følge med på risikobildet, og varsle dersom vi ser nye trender som kan true pasientsikkerheten, sier Ola.
- Vi har gjort disse undersøkelsene annethvert år siden 2012. Etter en nedgang i første del av perioden så er andelen i befolkningen som bruker alternativ behandling nå tilbake på 2012-nivå, som vil si mer enn 40 prosent.

 

Ola Lillenes, informasjonssjef ved NAFKAM.
Ola Lillenes,
informasjonssjef ved NAFKAM.
Flere kvinner enn menn bruker alternativ behandling

 


I 2024-utgaven av undersøkelsen oppga 46 prosent av deltakerne å ha brukt en eller flere former for alternativ behandling, i den hensikt å behandle eller forebygge konkrete helseproblemer. Dette var en liten økning fra undersøkelsen i 2022. Som i de tidligere undersøkelsene, var det flere kvinner enn menn som oppga å ha brukt alternativ behandling.


- I fjor var gjennomsnittsalderen blant brukerne 53 år. Størst bruk fant vi blant kvinnene (57%) og i den yngste aldersgruppen på 18-39 år, der mer enn 55% hadde brukt det. Gjennomsnittsbrukeren brukte 4700 kr på slik behandling i fjor, og som før brukte kvinnene mer penger enn mennene på dette, sier Ola og fortsetter:
- Videre så vi at snittalderen på de som bruker alternativ behandling hadde økt med hele syv år høyere nå enn i 2022. 

 
Størst økning i bruk av urter og naturmidler


- Den største økningen i bruk fra forrige undersøkelse gjaldt urter og naturmidler. Mye av denne økningen kan nok forklares med at vi denne gangen spurte spesifikt om navngitte urter, mens vi tidligere bare har spurt generelt om de hadde brukt slike produkter. Samtidig føyer dette funnet seg inn i en generell oppadgående trend for bruk av urter og naturmidler som vi har sett siden 2016, sier han.

 

4 prosent opplevde negativ innvirkning på helsetilstanden


- Selv om de fleste som sa de hadde brukt alternativ behandling i fjor opplyste at det hadde positiv innvirkning på helsetilstanden deres, var det 4% som sa at behandlingen hadde hatt negative innvirkninger i form av bivirkninger, interaksjoner med medisiner, forverring av plagene og lignende. Fire prosent høres kanskje ikke mye ut, men på befolkningsnivå tilsvarer det mer enn 81 000 individer, sier han og fortsetter:


- Videre fant vi at bare hver tredje bruker hadde rådført seg med lege eller annet helsepersonell om hva de gjør selv for helsa. Dette tilsier at man fortsatt trenger objektive fakta og et fokus på risiko og pasientsikkerhet, for å bidra til refleksjon og kunnskapsbaserte valg for egen helse når det gjelder alternativ behandling, kosttilskudd, dietter og andre former for egenomsorg som ikke krever tilsyn fra personale med medisinske kunnskaper.

 

Les mer: Rapport: Tall og fakta fra NAFKAM-undersøkelsen 2024
 

Other websites from NAFKAM: