Prosjekter

NAFKAM har siden oppstarten gjennomført en rekke prosjekter på tvers av fagmiljøer, organisasjoner og landegrenser. På denne siden vil du finne en oppsummering av noen av våre utvalgte prosjekter, både pågående og avsluttede. 

Denne listen inkluderer ikke Phd-prosjekter. Listen over doktorgradsavhandlinger tilknyttet NAFKAM finner du her.

Pågående

Bakgrunn

NAFKAM har som mål å øke pasientsikkerheten til personer som bruker, eller vurderer å bruke, alternativ behandling ved å være en leverandør av objektiv forskningsbasert informasjon om effekten og sikkerheten ved slik behandling. Dette gjør vi i hovedsak gjennom undersøkelser og forskning, ved å drifte vårt nettleksikon og svare på henvendelser fra publikum.

I perioden 2024-2026 ønsker vi å nå ut til spesifikke grupper som vi vet bruker mye alternativ behandling, gjennom samarbeid med pasientorganisasjonene Kreftforeningen, Norsk Revmatikerforbund (NRF) og Mental Helse.

For å øke pasientsikkerheten til disse brukergruppene vil vi sammen med organisasjonene undersøke bruken av alternativ behandling blant deres medlemmer og deretter utvikle og distribuere informasjon som er spesifikt rettet mot de diagnosene og behandlingene som er relevante for dem.

Fremgangsmåte

Utgangspunktet for hvert av prosjektene vil være en spørreundersøkelse til medlemsmassen/brukergruppene som vil gi oss oversikt over hvilke former for alternativ behandling som er relevant for denne gruppen, hva slags informasjon de trenger, hvordan de ønsker å motta informasjon, med mer.

Det vil gjennomføres søk etter oppsummert forskning på temaet etter våre kriterier for å skaffe oversikt over hvilke former for alternativ behandling det finnes forskning om sikkerhet og effekt på.

På bakgrunn av denne informasjonen vil vi produsere informasjonspakker som er spesifikt rettet mot pasientgruppene, i det formatet som er best egnet for gruppen. Kjernen i de tre samarbeidene vil være det samme, men på grunn av pasientgruppenes ulikheter, vil de resultere i forskjellig informasjon og leveranser (produkter/resultater).

Samarbeid – introduksjon av forbundene


NRF – Norsk Revmatikerforbund

NRF (lenke til ekstern nettside) er en av Norges største helseorganisasjoner, med rundt 30 000 medlemmer. De jobber for at alle med en revmatisk sykdom skal få den oppfølgingen og behandlingen de trenger, og kunne ha god livskvalitet uavhengig av sine helseutfordringer. Følg prosjektet på våre nettsider og les oppdateringer her (lenke kommer). 


Kreftforeningen

Kreftforeningen (lenke til ekstern nettside) er en av de største bruker- og interesseorganisasjonene i Norge. De jobber for at færre skal få kreft, at flere skal overleve kreft og for bedre livskvalitet for pasienter og pårørende. Følg prosjektet på våre nettsider og les oppdateringer her (lenke kommer). 


Mental Helse

Mental Helse (lenke til ekstern nettside) er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseutfordringer, pårørende og andre interesserte. I 45 år har de jobbet for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseutfordringer og et bedre helsetilbud. Følg prosjektet på våre nettsider og les oppdateringer her (lenke kommer). 


Andre pasienter

I dette prosjektet har vi valgt å samarbeide med pasientorganisasjoner, og bruke deres medlemsmasse som grunnlag for å samle inn informasjon. Vi vet at det finnes mange mennesker med disse diagnosene som ikke er medlem av en pasientorganisasjon. Likevel håper vi at medlemsmassen og brukergruppenes erfaringer og meninger skaper et representativt bilde av gruppen, og at resultatene både fra forskningen og forbrukerinformasjonen kommer flere til gode. 

Forskning

Forskningsdelen av prosjektet består av spørreundersøkelser blant samarbeidsorganisasjonenes medlemmer eller brukergrupper. 
Undersøkelsen kartlegger: 

  • Hvilke alternative behandlingsmetoder pasientene bruker 
  • Hvorfor de bruker alternativ behandling
  • Kommunikasjon med helsepersonell rundt slik bruk
  • Selvrapporterte effekter og bivirkninger av de alternative behandlingene
  • Hvilke informasjonskilder de har brukt ved valg av alternative behandlingsmetoder

Formålet er å samle inn, analysere og kontekstualisere data om gruppenes bruk og opplevelse av alternativ behandling.

Seniorforsker ved NAFKAM, Agnete Kristoffersen, står bak spørreundersøkelsene og de påfølgende forskningsartiklene i nært samarbeid med representanter fra pasientorganisasjonene. I samarbeidet med kreftforeningen er det allerede publisert 4 artikler på bakgrunn av spørreundersøkelsen i deres brukergruppe. 

Disse artiklene kan du lese her: 

Kristoffersen AE, Nakandi K, Norheim AJ, Bjelland M, Nilsen JV, Ben-Arye E. Exploring men's cancer journeys in Norway: a comprehensive survey on diet, supplements, and use of complementary and alternative therapies. BMC Complement Med Ther. 2025 Feb 24;25(1):74. doi: 10.1186/s12906-025-04748-7. PMID: 39994718; PMCID: PMC11849388.


Kristoffersen AE, Stub T, Nilsen JV, Nordberg JH, Broderstad AR, Wider B, Bjelland M. Exploring dietary changes and supplement use among cancer patients in Norway: prevalence, motivations, disclosure, information, and perceived risks and benefits: a cross sectional study. BMC Nutr. 2024 Apr 26;10(1):65. doi: 10.1186/s40795-024-00872-8. PMID: 38671478; PMCID: PMC11055316.


Kristoffersen AE, Wider B, Nilsen JV, Bjelland M, Mora DC, Nordberg JH, Broderstad AR, Nakandi K, Stub T. Prevalence of late and long-term effects of cancer (treatment) and use of complementary and alternative medicine in Norway. BMC Complement Med Ther. 2022 Dec 5;22(1):322. doi: 10.1186/s12906-022-03790-z. PMID: 36471296; PMCID: PMC9721050.


Kristoffersen AE, Nilsen JV, Stub T, Nordberg JH, Wider B, Mora D, Nakandi K, Bjelland M. Use of Complementary and Alternative Medicine in the context of cancer; prevalence, reasons for use, disclosure, information received, risks and benefits reported by people with cancer in Norway. BMC Complement Med Ther. 2022 Jul 29;22(1):202. doi: 10.1186/s12906-022-03606-0. PMID: 35906578; PMCID: PMC9336131.


 

Avsluttede

Bakgrunn for samarbeidet

Norske og kinesiske helsemyndigheter inngikk i 1999 en intensjonsavtale om et helsesamarbeid, og høsten 2002 ble en treårig handlingsplan undertegnet av helseministrene Dagfinn Høybråten og Zhang Wenkang. En tilleggsavtale om tradisjonell kinesisk medisin (TKM) ble undertegnet i 2004.

NAFKAM fikk i oppdrag av Sosial- og helsedirektoratet å ivareta det faglige ansvaret for den delen av samarbeidet som var knyttet til tradisjonell kinesisk medisin. Terje Alræk var leder og faglig ansvarlig, Jianping Liu ved Beijing University of Chinese Medicine arbeidet med å styrke kunnskapsformidlingen innen TKM og Brit J. Drageset var koordinator.

Hovedområdene for samarbeidet var TKM, HIV/AIDS, offentlig helsevesen og forebyggende medisin.

Det overordnete målet var å heve den norske kompetansen innen TKM innenfor helseforvaltningen, forskningsmiljøer, helsetjenesten og blant utøvere av kinesisk medisin gjennom å bygge opp og utvikle et nettverk av kinesiske eksperter og forskere.

Mål for samarbeidet

  1. Formidling av kunnskap om TKM til forskere, klinikere i helsetjenesten og utøvere av kinesisk medisin, blant annet gjennom et samarbeid med Cochrane-sentrene
  2. Samarbeid om forskning og videreutdanning innen TKM
  3. Utforske behandlingsmuligheter innen TKM ved psykiske lidelser såsom depresjon
  4. Utveksling av helsepersonell, utøvere og studenter med fokus på interaksjon mellom TKM og vestlig medisin

Aktiviteter

Samarbeidet mellom Norge og Kina resulterte i planlegging og gjennomføring av en rekke ulike aktiviteter, som involverte og engasjerte en bred gruppe av aktører. Gjennom felles forskningsprosjekter, utvekslingsprogrammer og faglige seminarer bidro begge landene til å styrke kunnskapen og forståelsen innen disse feltene. Samarbeidet fremmet ikke bare vitenskapelig utvikling, men også kulturell utveksling og gjensidig læring.

Forskerseminar

Høsten 2005 holdt forskere fra NAFKAM kurs i forskningsmetodikk for kinesiske forskere og utøvere innen TKM i Beijing og Shanghai.

Akupunktur og leddgikt

Revmatologisk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) hadde i samarbeid med NAFKAM et pilotprosjekt for leddgiktpasienter og bruk av akupunktur.

Lindrende kreftbehandling

XiYuan-sykehuset i Beijing satte i gang en kohortstudie som tok for seg lindrende behandling av pasienter med tykktarmskreft. NAFKAM ga forskningsfaglig bistand.

Acuflash

En stor, norsk studie av akupunktur og hetetokter ble satt i gang.

Kronisk utmattelsessyndrom – CFS/ME

En gruppe norske forskere reiste høsten 2006 til Shanghai for å se på TKM og tretthet/utmattelse. Det ble produsert to kunnskapsoppsummeringer av forskningen på alternativ behandling ved CFS/ ME. (Her fra 2011 og her fra 2014)

"The Program"

Departementet for vitenskap og teknologi i Kina finansierte et program for utbredelse og styrking av TKM i de deler av verden der NAFKAM hadde aktivitet (samarbeidsprosjekter). Programmet omfattet forskere, helsemyndigheter og legemiddelfirmaer.

Oppsummert

Samarbeidet mellom Norge og Kina førte til økt kompetanse og kunnskapsformidling innen TKM for norske forskere og klinikere. Det resulterte også i flere forskningsprosjekter og publikasjoner, spesielt innen akupunktur og behandling av helseproblemer som leddgikt, overgangsalder og kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME).

Det ble gjennomført pilotprosjekter og kliniske studier, og det ble etablert et internasjonalt nettverk av forskere og eksperter innen TKM. Samarbeidet utforsket også nye behandlingsmetoder, spesielt for psykiske lidelser som depresjon, og bidro til å integrere TKM og vestlig medisin.

Samarbeidet på det politiske plan opphørte i 2010, men ansatte ved NAFKAM har fortsatt samarbeid med forskningsinstitusjoner i Kina.

Aktuelle lenker

Årsrapport 2005

Årsrapport 2006

Årsrapport 2007

Årsrapport 2008

Årsrapport 2009

Publikasjonsliste

Brev til HOD ang. avvikling av samarbeidet av 25.06.08

Handlingsplan mellom norske og kinesiske myndigheter av 12.10.06

Bilder fra samarbeidet

 



 

 

Informasjon om dette prosjektet er under arbeid.

Bakgrunn for prosjektet 

Fra midten av 1980-tallet har det vært en offentlig debatt i Norge om helserisiko fra amalgamfyllinger.

I 2009 nedsatte Helsedirektoratet en arbeidsgruppe som skulle forberede et samarbeidsprosjekt om behandling av bivirkninger av amalgam. Terje Alræk ved NAFKAM satt i denne arbeidsgruppen, som utviklet en prosjektskisse som omfattet to delprosjekter med hver sin målgruppe. Målgruppen i delprosjekt 1 var pasienter med amalgamfyllinger som, til tross for grundige undersøkelser og behandlinger, fortsatt hadde helseplager som de mente skyldtes amalgam. Delprosjekt 2 var et rehabiliteringsprosjekt for pasienter som fortsatt hadde helseplager knyttet til amalgamfyllinger, selv etter at fyllingene var blitt skiftet ut. Dette prosjektet, Integrated Medical Care Rehabilitation (IMCR) ble senere organisert ved NAFKAM i Tromsø.

Før NAFKAM ble involvert, ble pasientene undersøkt av både tannlege og lege i henhold til retningslinjene. Deretter fikk de skiftet ut alle amalgamfyllingene sine. Etter utskiftingen opplevde pasientene en betydelig reduksjon i generelle helseplager sammenlignet med før utskiftingen. Denne reduksjonen var også mye større enn i en sammenligningsgruppe som ikke skiftet ut amalgamfyllinger. Helseøkonomiske analyser viste at fjerning av amalgamfyllinger var svært kostnadseffektivt for denne pasientgruppen. 

Fremgangsmåte 

NAFKAM deltok i Amalgamprosjektet ved å utvikle og gjennomføre et medisinsk rehabiliteringsprogram for disse pasientene. Det skulle også gjennomføres en større undersøkelse blant medlemmene i Forbundet Tenner og Helse. Prosjektet ble ledet av Frauke Musial ved NAFKAM og målet var å forbedre pasientenes livskvalitet og evne til å håndtere sykdomssituasjoner gjennom en kombinasjon av medisinske og komplementære behandlingsmetoder.

NAFKAMs behandlingsprogram bestod av to kjernedeler; et livsstilorientert gruppeprogram og et individualisert program. I det individualiserte programmet kunne studiedeltakerne velge mellom seks forskjellige terapityper (kinesiologi, refleksologi, homøopati, øreakupunktur og akupunktur, healing og fysioterapi) ved hjelp av kuponger. Disse terapiene ble utledet fra en undersøkelse blant medlemmer av målgruppen og ble valgt i henhold til prinsippet om bruk - sikkerhet - nytte. 

Hovedmålet med gruppeprogrammet var å hjelpe pasientene med å samle erfaringer, gjenvinne kompetanse og kontroll, føle seg sikre på egne valg og stole på seg selv som eksperter på egen situasjon. 

Resultater 

Resultatene fra delprosjekt 1 er sammenfattet i rapporten «Utprøvende behandling ved helseplager attribuert til amalgamfyllinger. En prospektiv kohortstudie» fra 2022.

Resultatene av studien ved NAFKAM indikerer at IMCR-behandling er mulig, og studiedeltakerne var fornøyde med studien og opplevde en overføringsverdi fra programmet til sitt dagligliv. Selve studieresultatene, hovedsakelig symptombelastning og livskvalitet, må tolkes med forsiktighet siden dette ikke var noen effektstudie. Når studien evalueres med behørig forsiktighet, indikerer resultatene en reduksjon av symptombelastningen og økt livskvalitet. 

Referanser

Tannlegetidende.no: Rapport fra prosjektet “Utprøvende behandling ved helseplager attribuert til amalgamfyllinger” (2022)

Björkman L, Musial F, Alræk T, Werner EL, Hamre HJ. Utprøvende behandling ved helseplager attribuert til amalgamfyllinger. En prospektiv kohortstudie. NORCE; 2022. 74 p. 

Other websites from NAFKAM: