Agnete E. Kristoffersen, som i skrivende stund er på vei til Island (se egen sak), har allerede avtaler om å bli med plantekyndige på sanketur. Hun har tidligere gjort flere studier på lesing (en nord-norsk form for helbredelse) og nå er det altså plantene sin tur. Studien er en del av et større nordisk samarbeidsprosjekt, og handler om å undersøke og dokumentere bruken av planter som medisin - det vil si bruk av planter for å ivareta eller forbedre helsa.
Mai Løvaas (bildet), som skal samle inn denne kunnskapen i Midt- og Nord-Norge, er også på vei ut i felten: Hun søker kvinner og menn som bruker selvsankede planter som medisin, og som ønsker å dele denne kunnskapen i et forskningsprosjekt.
Primært samles denne kunnskapen for å ta vare på og gi den tilbake til folk som bor i denne regionen. Kunnskapen fra alle som bidrar og deler vil derfor bli formidlet tilbake til dem, og i tillegg presentert i fagtidsskrift, vitenskapelige publikasjoner og på NAFKAM sin hjemmeside.
«Det begynner å haste», og «denne kunnskapen må ikke gå tapt» var noen av tilbakemeldingene forskerne fikk da prosjektet startet i fjor, og utsagn som «mange av de som har denne kunnskapen med seg fra barnsben av er her snart ikke lenger» fikk dem til å starte opp nå. De har også erfart at folk de har intervjuet, er positive til at forskere vil lære kunnskapen deres å kjenne, og syns det er bra at det tas tak i et ‘bortgjemt’ tema.
Prosjektet er omtalt i den samiske avisen Sàgat, og Agnete ble intervjuet i NRK Finnmarkssendinga 8. juli om det (Spol i radiospilleren til 07:53:17).
Om du sitter på kunnskap du ønsker å dele med forskerne, kan du kontakte Agnete E. Kristoffersen (prosjektleder) eller Mai Løvaas (intervjuer, tlf 98 31 06 70).
Foto: Mai Løvaas