Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med Thomas Weiss, Ph.D. Professor for Biologisk Psykologi og Christian Puta, Ph.D. Institutt for Idrettsmedisin, Friedrich Schiller Universitet, Jena, Tyskland.
Målet med prosjektet er å utforske «komponentvirkning» og «biologiske mekanismer» av ikke-farmakologiske terapier mot rygg- og nakkesmerter. Det overordnete målet er å utvikle kunnskap om hva alternativ behandling kan bidra med for å lindre eller forkorte smerter i muskulær/skjelettsystemet og slik bedre livskvalitet i en sosioøkonomisk relevant, stor pasientgruppe.
KST er en veletablert, diagnostisk metode innenfor konvensjonell smerteforskning og undersøkelser av smertepasienter, og NAFKAM bruker metoden i forskning på alternativ behandling og smerter. Men ikke alle under-tester av selve KST-testopplegget har blitt brukt til å måle terapieffekter av ikke-farmakologiske smerteterapier. Derfor er det viktig å utforske stabiliteten og reproduserbarheten av selve metodikken.
Prosjektleder: Frauke Musial
Aktuelle publikasjoner (andre finnes i NAFKAMs publikasjonsoversikt):
Nothnagel H, Puta C, Lehmann T, Baumbach P, Menard MB, Gabriel B, et al. How stable are quantitative sensory testing measurements over time? Report on 10-week reliability and agreement of results in healthy volunteers. Journal of pain research. 2017;10:2067-78.