Ulovlige innholdsstoffer i kosttilskudd kan gi helseskader

Det viser et prosjekt gjennomført av Mattilsynet i 2011. De har kontrollert innhold, merking og markedsføring av kosttilskudd i gruppene: potensmidler, slankeprodukter, energigivende midler og smertestillende produkter.

- Det er disse disse produktgruppene som oftest rapporteres når det er snakk om ulovlige innholdsstoffer og uredelig markedsføring, forteller prosjektleder Aina Svenneby i Mattilsynet. Disse regnes derfor for å utgjøre størst risiko for forbrukerne.

Vis forsiktighet ved kjøp via internett

Mattilsynet opplever de fleste aktørene i kosttilskuddsbransjen som seriøse. Svenneby anbefaler likevel at man likevel bør være kritiske når man skal kjøpe kosttilskudd, spesielt via internett.

- Prosjektet bekrefter vår antagelse om at det er tryggere å handle i helsekostbutikker enn på nett. Ikke kjøp produkter fra nettsider uten kontaktinformasjon! Når det ikke er mulig å spore hvem som er ansvarlig for produktene, mister en muligheten til å stille noen til ansvar om det skulle oppstå bivirkninger.

Hun forklarer videre at det er spesielt viktig å utvise forsiktighet når man kjøper kosttilskudd fra utenlandske selskaper:

- Salg over nett er en hodepine for myndighetene, vedgår hun. - Mattilsynet har bare myndighet til å stoppe omsetning av produkter i Norge. Vi kan dessverre ikke stoppe utenlandske internettselskaper uansett hvor farlige produktene deres er.

Potensmidler verst

Hele 18 av 33 kontrollerte produkter i gruppen potensmidler inneholdt ulovlige stoffer. 11 av disse inneholdt udeklarerte legemiddelstoff som ble funnet ved analyser. Med unntak av ett produkt var alle solgt via internett eller “erotiske butikker”. Mattilsynet har nedlagt omsetningsforbud for alle produkter der innholdet har vært ansett som helsefarlig.

Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Tollvesenet og Statens Legemiddelverk.

Les pressemeldingen fra Mattilsynet her.

NIFAB bekrefter tendensen

Ola Lillenes ved NAFKAM bekrefter at interessen for kjøp av kosttilskudd og andre helseprodukter fra utlandet har økt:

-I 2011 har vi merket stadig flere forespørsler om effekt og sikkerhet ved produkter som ikke fås i handelen i Norge. Det er tydelig at folk leter over hele verden. Ofte er det begrenset informasjon vi kan gi om de ulike produktene – fordi det ikke har blitt forsket på verken effekt eller sikkerhet ved dem. Vårt budskap er som før: Husk at naturlig ikke alltid er ufarlig.

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: