Kultur på resept i Sverige

Den svenske regjeringen sa i november ja til prøveprosjektet "Kultur på recept" i Helsingborg.

Her vil de undersøke om kultur kan brukes i primærhelsetjenesten - om kulturopplevelser som et tillegg til ordinær behandling kan forebygge og korte ned svenskenes langtidssykefravær.

-Sykdom påvirker mennesker på mange vis, og kan føre til fravære av forskjellig lengde, sa Sveriges sosialminister Cristina Husmark Pehrsson under offentligjøringen av prosjektet. –Jeg håper at dette skal gi oss ny innsikt i hvordan kultur kan virke inn på pasienters rehabilitering.

-Kulturen som kan gis på resept kan være opplevelser som styrker selvfølelsen. Kulturen skal være et tillegg til den vanlige helsetjenesten, forklarer Christina Gedeborg-Nilsson som er sjef for enheten ”Kultur i vården” i Skåne.

Mot depresejon, stress og angst

Pilotprosjektet retter seg mot pasienter med diagnoser som for eksempel mild til middels grad av depresjon, stress og angst, såvel til de som har hatt rygg-, nakke- eller skulderproblemer i mer enn tre måneder. ”Kultur på Resept” har fått tildelt en halv million SEK, og skal gjennomføres på et av pasientmottakene ved Capio Citykliniken Söder i Helsingborg. Et lignende forsøk skal for tilsvarende sum settes i gang i Umeå.

I området hvor prosjektet skal gjennomføres, bor det en del immigranter som fra krigsområdene på Balkan og i Irak. -Mange av disse lider av traumer etter krigsopplevelser, uten å ha fått tilstrekkelig hjelp, sier klinikksjef Anna Carin Persdotter ved Capo Citykliniken. –Prosjektet vil rette seg også mot disse, og vi estimerer at prosjektet vil bestå av 50:50 svensker og utenlandske. Vi må være både forsiktige og kreative, slik at også de som ikke er opprinnelig svenske kan føle at kulturen vi tilbyr, passer også for dem.

Regjeringens forsøk med ”Kultur på recept” handler ikke om teater- eller konsertbilletter, men heller mer om ”ti ganger korsang” - det vil si at pasientene kan delta aktivt. Samtidig utvider svenskene sitt kulturbegrep, til at også blomstrende hager og kunsthåndverk kan inngå blant ”medikamentene”: I Helsingborg tenker man seg et samarbeid hvor primærhelsetjenesten kan kan oversende pasienter til for eksempel Sofieros Slottsträdgård eller friluftsmuseet i Fredriksdal.

Kultur hjelper

Svenskenes kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth anser på sin side prosjektet for å kunne bidra til å spre kulturens positive effekter inn i andre deler og aspekter av folks liv: - Kulturen fins og eksisterer overalt – i skoler, i helsetjenesten og i det offentlige rom. Vi vet at kultur er med på å holde folk friske, og jeg er overbevist om at dette kan øke verdien og effekten av annen behandling.

- Man vet at kulturell aktivitet og et langt friskt liv henger nøye sammen, og det fins mange eksempler på det, sier professor Gunnar Bjursell ved Centrum för kultur och hälsa ved Göteborgs universitet. Bjursell mener at skolemedisinen i Sverige nå er i ferd med å utvides: .–Vi har et hundretalls eksempler på hvordan kultur fungerer forebyggende eller terapeutisk. Forskningen vi bygger dette på, kommer fra store universiteter som Harvard og Zürich.

Pilotprosjektet ender med en rapport tilbake til regjeringen I løpet av juni 2011.

 

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: