Tuberkulose - "den glemte epidemien"

Hvert sekund blir en ny person smittet av tuberkulose, og daglig dør 5000 mennesker av sykdommen i følge WHO.

I Norge forekommer sykdommen så sjelden at Nasjonalt Folkehelseinstitutt omtaler den som ”den glemte tuberkuloseepidemien”. Nå vil de ha oss til å åpne øynene.

Tuberkulose i Norge

- Dette er et kjempestort internasjonalt problem utenfor Norges grenser, til og med i våre naboland. Trykket vi opplever fra omverdenen gjør at vi må fortsette kontrollen vi fører i Norge i dag, sier Ulf Dahle, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Tuberkulose er fortsatt en sjelden sykdom i Norge. I 2007 ble det meldt 307 tilfeller av smittede her i landet. Dahle mener likevel nordmenn ikke har noen grunn til å bekymre seg slik situasjonen er i dag.

 Åtti prosent av smittetilfellene i Norge er ”importert” fra utlandet. Det betyr at det i stor grad er innvandrere som har smitten med seg fra sitt hjemland. De blir kurert så fort at de ikke rekker å smitte andre. Det vil si at vi har svært liten forekomst av ny smitte i landet.

Dahle forteller at vi i Norge er helt spesielle i internasjonal sammenheng. Selv i Stockholm har de opplevd at det har utviklet seg en mindre tuberkuloseepidemi med over hundre smittede.

- I Norge behøver vi ikke bekymre oss for feil behandling eller for at pasienter ikke tar medisinen sin. Vi praktiserer det vi kaller observert behandling. Det betyr at pasientene må ta medisinene under oppsyn av helsepersonell.

Faren for smitte er i Norge regnet som så lav at man har valgt å ta ”tuberkulosevaksinen” BCG ut av vaksinasjonsprogrammet. Nordmenn har siden 1946 fått en sprøyte med BCG som 14-åringer. Nå vil det vurderes om vaksinen skal gis til de som skal ut å reise i spesielt utsatte områder.

Urtemedisin mot tuberkulose

Det er mange land hvor tuberkulosesmitte er et reelt problem. I følge WHO skal Sørøst Asia og Afrika være spesielt utsatt. Mangel på medisiner og feilmedisinering gjør også at det stadig dukker opp resistente stammer av tuberkulose.

I den ugandiske avisa ”Daily Monitor” kan vi lese hvordan kvakksalvere saboterer kampen mot tuberkulose ved å selge ”urtemedisin” mot tuberkulose. I denne har de tilsatt tuberkulosemedisin, men ikke nok til å kurere sykdommen.

I følge avisen rapporteres det om mellom 60 000 til 80 000 nye smittede årlig i landet, mens bare 42 000 er registrert som mottakere av tuberkulosemedisin.

- Dette er et eksempel på den enkleste formen for resistensutvikling, sier seniorforsker Dahle.

- Det finnes alltid noen bakterier som er ekstra motstandsdyktig. Dersom man ikke får nok antibiotika vil resistensbakterien få anledning til å vokse opp. Dette er et langt mer alvorlig problem enn vanlig tuberkulose, og krever betydelig mer behandling.

Markering av verdens tuberkulosedag

24. mars er verdens tuberkulosedag. WHO og den internasjonale tuberkuloseunion markerer dagen under slagordet ” I am stopping TB.” Det er til ære for alle de som jobber for å bekjempe tuberkulose rundt om i verden i dag, og i respekt til de som er smittet.

I Norge markeres dagen med en landskonferanse, som er et samarbeid mellom Norsk Folkehelseinstitutt, Norsk sykehus- og helsetjenesteforening, Norges Røde Kors og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Formålet med konferansen er å øke kunnskapen om tuberkulose i fagmiljøene samt redusere stigma av personer som er rammet av sykdommen.

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: