Cyanidforgiftet av aprikoskjerneekstrakt

Image
En og en halv aprikos

I en artikkel levert av CTV News, skrives det om en 67 år gammel mann som tok aprikoskjerneekstrakt i håp om at det skulle forbedre helsen hans. Mannen ble i stedet cyanidforgiftet.

Mannen, som var friskmeldt fra prostatakreft, var inne til en rutineundersøkelse da det ble oppdaget at han hadde et svært lavt oksygennivå i blodet. Legene forsøkte å høyne dette, men lyktes ikke. Årsaken viste seg å være cyanidforgiftning. Forgiftningen skyldes at han hadde tatt to teskjeer hjemmelaget aprikoskjernekstrakt hver dag de siste fem årene, samt tre tabletter av Novodalin. Det regelmessige inntaket førte til at han fikk målt et cyanidnivå på 521 μmol/L. Normalt nivå ligger på mellom 20 and 80 μmol/L for ikke-røykere.

Aprikoskjerner og –frø inneholder amygdalin (vitamin B17). Amygdalin omgjøres til cyanid allerede i magesekken, og kan føre til stor skade. Health Canada sier i en uttalelse at det ikke finnes tegn på at amygdalin kan forhindre kreft.

Da mannen sluttet å ta tilskuddet i tre dager, gikk oksygennivået i blodet raskt tilbake til normalen. Til tross for sterke advarsler, valgte han å fortsette å ta tilskuddet da de tre dagene var over. Health Canada sier at saken illustrerer hvordan langvarig egenbehandling kan få alvorlige konsekvenser. Cyanidforgiftning kan i verste fall føre til døden.

Rapporten om saken finnes hos BMJ Reports.

Fakta:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: