Kreft | NAFKAM
Behandling

Akupunktur mot fatigue ved kreft

12. november 2019
Innledende studier har antydet at akupunktur kanskje kan ha effekt mot fatigue ved kreft, men dette er ikke bekreftet i systematiske kunnskapsoppsummeringer.
Behandling

Akupunktur mot pustevansker ved kreft

12. november 2019
Kliniske studier har ikke påvist effekt på pustevansker, men foreløpige funn antyder at akupunktur kanskje kan redusere morfinbehov og angst knyttet til slike pustevansker.
Behandling

Akupunktur mot leukopeni forårsaket av kreftbehandling

12. november 2019
Noen pasienter opplever å få leukopeni som følge av kreftbehandling, og akupunktur påstås å kunne hjelpe. Forskningen på feltet er mangelfull og utilstrekkelig og kan ikke støtte påstanden.
Behandling

Akupunktur mot hetetokter ved kreft

12. november 2019
Kliniske studier av akupunktur mot hetetokter hos kvinner med brystkreft har så langt ikke gitt dokumentasjon som støtter påstanden om eventuell effekt.
Behandling

Akupunktur mot kreftrelaterte smerter

12. november 2019
Akupunktur hevdes å være nyttig for en lang rekke plager og symptomer, men er ikke bekreftet å ha effekt i forbindelse med kreftrelaterte smerter.
Behandling

Akupunktur mot cellegift-relatert kvalme og oppkast ved kreft

4. november 2019
Kunnskapsoppsummeringer har antydet at akupunktur muligens kan redusere noe av ubehaget ved kvalme og oppkast forårsaket av cellegift, men resultatene er for sprikende til at forskningen kan si noe entydig om eventuell effekt.
Behandling

Refleksologi ved kreft

21. oktober 2019
Refleksologi og soneterapi anses i hovedsak som trygt, men dokumentasjonen på eventuell effekt er mangelfull og sprikende.
Behandling

Qigong ved kreft

17. oktober 2019
Qigong regnes i hovedsak som trygt, men dokumentasjonen for en eventuell sammenheng mellom bruk av qigong og påstått effekt anses som sprikende og utilstrekkelig.
Behandling

Råmelk (kolostrum) ved kreft

14. juni 2018
Råmelk selges hovedsakelig som diettprodukter i form av pulver eller kapsler. Det foreligger ingen klinisk dokumentasjon som støtter påstanden om gunstig effekt ved kreft.
Behandling

Spirulina ved kreft

14. juni 2018
Spirulina markedsføres ofte som "supermat" og som et kosttilskudd som hevdes å kunne ha gunstig effekt på immunforsvaret.
Behandling

Makrobiotisk diett ved kreft

14. juni 2018
Makrobiotisk diett er i hovedsak et vegetarisk kostregime som hevdes å kunne forebygge eller behandle kreft. I sin strengeste form kan regimet forårsake underernæring.
Behandling

Ukrain (svaleurt) ved kreft

14. juni 2018
Ukrain er et produkt basert på ekstrakt av planten Chelidonium majus L (svaleurt). I Norge er dette klassifisert som reseptpliktig legemiddel.
Behandling

Lykopen ved kreft

14. juni 2018
Den rødoransje fargen i blant annet tomater er dannet av naturstoffet lykopen. Dette fremmes som en antioksidant, men tilgjengelig forskning gir ikke støtte til å hverken anbefale eller fraråde ekstra inntak av lykopen.
Behandling

Katteklo ved kreft

14. juni 2018
Klatreplanten Katteklo har vært benyttet i tradisjonell folkemedisin mot flere medisinske formål, også kreft, men forskning har ikke påvist reell effekt.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: