Internasjonalt samarbeid gir deg bedre informasjon

  • Initiert av NIFAB (i dag nafkam.no) i 2007
  • Et internasjonalt samarbeidsforum for deling av erfaringer og informasjon
  • Mål: Bedre informasjon om alternativ behandling til forbrukere, helsepersonell
  • Medlemmene er nasjonalt eide/finansierte informasjonsformidlere
  • 6 medlemsland representert (USA, Storbritannia, Norge, Danmark, Tyskland, Australia)
  • Medlemmene betjener over 458 millioner mennesker
  • Internettsiden til ICCR

Tore i Bergen har kreft i bukspyttkjertelen og leter etter en alternativ behandling som kan lindre smertene. Jane i Oxford er plaget med hyppige urinveisinfeksjoner. Hun lurer på om akupunktur kan hjelpe henne. Mary er lege i Tampa, Florida, og er usikker på om homeopatmedisinen en av hennes pasienter bruker kan brukes sammen med medisinene pasienten mottar for migrene. Hva har Tore, Jane og Mary felles?

Eksemplene over illustrerer hvordan forbrukere og helsepersonell verden over har mange av de samme spørsmål når det gjelder alternativ behandling: Hva er bra for meg, min diagnose og mine symptomer? Hva er bra for mine pasienter?

Vi på NIFAB ønsker å bidra til at både Tore, Jane og Mary får best mulig svar på spørsmålene sine.

Internasjonalt samarbeid

NIFAB tok i 2007 initiativet til et internasjonalt samarbeid med andre statlige og offentlig finansierte sentre som formidler informasjon om alternativ behandling. Samarbeidet har fått navnet the International Collaboration on Complementary Therapy Resources (ICCR), og har et eget nettsted

Målet med ICCR er å skape et levende forum hvor vi kan lære av hverandre for å forbedre våre tjenester. Tanken bak samarbeidet er å gi forbrukere og helsepersonell verden over bedre informasjon ved å dra veksler på hverandre.

Representanter fra informasjonssentre i USA, England, Danmark, Tyskland, Australia og Norge er i dag med i samarbeidet. Dette er det første internasjonale samarbeidsforum av denne typen mellom aktører på nasjonalt nivå.

Tunge aktører

Flere av sentrene har mange års fartstid innen arbeid med informasjonsformidling. NCCAM ble som det eldste senteret opprettet allerede i 1998. Medlemmene i ICCR har mye kompetanse om alternativ behandling generelt, og har samlet store mengder kvalitetssikret kunnskap om ulike aspekter ved alternativ behandling: For eksempel informasjon og fakta-ark om alternative behandlingsformer, urter, kosttilskudd, virkninger, bivirkninger, forskingsresultater, databaser, og annen informasjon som er relevant for både forbrukere og helsepersonell.

Vi deler kunnskap

Vi i ICCR ønsker å dele de erfaringene som de ulike medlemmene har med informasjonsformidling om alternativ behandling på nett.

For eksempel bruker vi på NIFAB linking og henvisning til ulike typer informasjon, fakta-ark og forskningsresultater som er samlet hos våre samarbeidspartnere. Målet vårt er å gi brukerne av våre tjenester best mulig tilgang til informasjon med høy kvalitet.

Innføring med video

Hvis Tore kontakter oss for å få vite mer om alternativ behandling og kreft, kan vi i tillegg til å gi ham den kunnskap vi har samlet, bruke vårt internasjonale nettverk. Vi kan gjøre søk i deres databaser og bruke den kunnskap de har samlet opp om Tores spørsmål for å hjelpe ham til å kunne ta best mulig valg om egen helse.

Vi i NIFAB bidrar med de tingene vi er sterke på. For eksempel produserer vi introduksjonsvideoer til ulike behandlingsformer for web. NIFAB bruker også aktivt ”newsfeed” (det vil si at vi kontinuerlig presenterer nyheter om alternativ behandling fra elektroniske medier fra hele verden).

Der forskere strides

Alle medlemmene i ICCR baserer seg på den samme internasjonale forsknings- og erfaringsbaserte kunnskap. Vi arbeider daglig med svært like utfordringer med å formidle god informasjon, samt å veilede folk til å kunne ta gode valg om egen helse.

Et dagsaktuelt eksempel på utfordringer vi står overfor er debatten som har rast både i Storbritannia og internasjonalt om homeopati: Forskerne strides om alt fra konkrete forskningsresultater til forskningsmetodikk. Anbefalingene strider i alle retninger. Hva skal forbrukerne tro? Hva gjør vi som informasjonsformidlere når ekspertene strides og den ene forskningsrapporten slår den andre i hjel?

Hva mener de?

Et annet eksempel er hvordan man kan formidle forskningsresultater til publikum slik at alle forstår dem og kan bruke dem på en god måte. Forskningsresultater er ofte skrevet på et språk som er vanskelig tilgjengelig både for forbrukere og helsepersonell. For å kunne ta gode valg om egen helse basert på forskningsresultater, er det en fordel å ha omfattende kunnskap ikke bare om forskningsmetodikk, men også om alternativ behandling generelt.

I et forum som ICCR kan vi diskutere denne typen problemstillinger og forsøke å komme frem til gode løsninger til det beste for vårt publikum, både for Tore i Bergen, Jane i Oxford og Mary i Tampa.

Fremst i løypa

2 av våre samarbeidspartnere forteller hvorfor de er medlem i ICCR.

The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) ved the National Instiutes of Health (NIH) i USA ble opprettet i 1998. NCCAM har 75 ansatte, og et budsjett på 121,5 millioner amerikanske dollar i 2008. Senteret betjener en befolkning på over 305 millioner mennesker bare i USA.

NCCAM ser på deltakelse i ICCR som en viktig komponent i internasjonal utveksling og Irene Liu, Public Liaison Officer, sier: 

"- Vårt mål er å utføre forskning, bygge opp forskningsressurser, og formidle informasjon om alternativ behandling. Internasjonalt samarbeid er viktig for å kunne gi kvalitetsinformasjon, dele ressurser og å ligge i forkant av å gjøre forskningsbasert informasjon om alternativ behandling tilgjengelig og forståelig for offentligheten, forskere, helsearbeidere, beslutningstaker og andre."

Spesialisert bibliotek

The Complementary and Alternative Medicine Specialist Library (NHS CAM SL) består av et prosjektteam på 4 personer som bruker et fagnettverk med over 45 eksperter på alternativ behandling. De er en del av Storbritannias Nasjonale Helsebibliotek, som er en serviceinstans som gir informasjon om alle aspekter ved helse. NHS CAM SL betjener en befolkning på over 61 millioner mennesker bare i Storbritannia.

Karen Pilktington i NHS CAM SL sier følgende: Alternativ behandling er brukt av en stor del av befolkningen i Storbritannia, og det er derfor ekstremt viktig å gi befolkningen informasjon som er relevant, av høykvalitet og oppdatert for å hjelpe dem med å ta egne beslutninger. Ved å arbeide sammen som en del av et internasjonalt samarbeid (ICCR), kan vi lære av hverandres erfaring, gjøre det beste ut av våre ressurser og forbedre våre informasjonstjenester. Oppsummert betyr dette bedre informasjon for alle våre brukere.

460 millioner brukere

Til sammen betjener sentrene som er medlemmer i ICCR grovt regnet 458 millioner mennesker. I tillegg kan forbrukere og helsepersonell fra andre land som behersker engelsk og har tilgang til internett også benytte seg av våre tjenester. NIFAB arbeider i disse dager med en engelsk versjon av nettsidene som vil være tilgjengelig på nett i løpet av 2009.

Samarbeidet utvides

Finland og New Zealand vurderer å opprette nasjonale informasjonssentre. Australia er allerede i gang med oppbyggingen av sitt nasjonale senter. Til sammen har medlemmene av ICCR enormt mye kompetanse og erfaring som vi ønsker å dele, og å bringe videre til de land som er i startgropa.

Gode svar på dine spørsmål

ICCR arbeider nå med å utvikle en ”felles verktøykasse”. I denne verktøykassen samler vi erfaringer om alt fra måten informasjon best samles, presenteres og kvalitetssikres på, til å finne ut hva Tore i Bergen, Jane i Oxford og Mary i Tampa ønsker å vite mer om for å kunne gi dem best mulig svar på deres spørsmål.

Vi skal ha neste møte i USA i mai, og holder deg oppdatert med en nyhetsartikkel om den videre utviklingen av ICCR etter møtet.

 

(Merknad: NIFAB var navnet på NAFKAMs informasjonsavdeling frem til høsten 2018. Da ble de to enhetene slått sammen til én enhet - NAFKAM.)

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: