Homøopati ved kreft

Homøopati anses i hovedsak som trygt. Slik behandling kan likevel medføre risiko dersom den brukes i stedet for konvensjonell kreftbehandling.

Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskningen på Homøopati ved kreft. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Homeopati er et medisinsystem basert på similia-prinsippet («behandle med like»). Det innebærer vanligvis å ta sterkt fortynnede midler gjennom munnen. Homeopater hevder å behandle den enkelte pasient holistisk slik at kroppen stimuleres til å helbrede seg selv. Homeopati blir dermed tatt til orde for alle menneskelige forhold; i onkologi er dette mest for palliativ og støttende behandling.

En systematisk gjennomgang av åtte kontrollerte kliniske studier av homeopati for forebygging eller behandling av bivirkninger av kreftbehandlinger konkluderte med at bevisene ikke er overbevisende. Resultater fra syv nyere studier viser ikke at homeopati er en effektiv behandling for kreft.

  • Strålerelatert dermatitt: Foreløpige bevis antydet en effekt av Calendula-ekstraktsalve på dermatitt, men effekten er sannsynligvis farmakologisk snarere enn homøopatisk på grunn av konsentrasjonen av aktiv ingrediens. Ingen bevis er tilgjengelig for andre midler.
  • Slimhinnebetennelse/stomatitt: Positive effekter rapportert innledningsvis har ikke blitt bekreftet i påfølgende studier
  • Kjemoterapi-indusert kvalme og oppkast (CINV): Det er foreløpig ingen bevis for effekt av homeopatiske midler på CINV.
  • Venøs funksjon: Det er foreløpig ingen bevis for en effekt av homeopatiske medisiner på venøs funksjon.
  • Menopausale symptomer: Det er foreløpig ingen bevis for en effekt av homeopati på menopausale symptomer assosiert med medisiner hos kreftpasienter.
  • Leddsmerter: Det er svært lav grad av bevis på en effekt for leddsmerter relatert til aromatasehemmere.
  • Restitusjon etter operasjon: Det er ingen bevis for en effekt av homeopati på restitusjon etter brystkreftoperasjon.
  • Global helsestatus og velvære: Det finnes noen bevis for en gunstig effekt av individualisert homeopati på global helsestatus og velvære, men på grunn av en høy risiko for skjevhet er ikke dette beviset avgjørende.
  • Tretthet og livskvalitet: Positive effekter er rapportert av en gunstig effekt av homeopati lagt til konvensjonelle behandlinger på tretthet og livskvalitet, men dette er foreløpige bevis og ytterligere bekreftelse er nødvendig.

Det er ingen alvorlige direkte risikoer forbundet med homeopati, men det er indirekte risikoer hvis homeopatiske preparater brukes i stedet for konvensjonell kreftbehandling.

Informasjon om originaldokumentet:

Karen Pilkington, Edzard Ernst, CAM Cancer Consortium. Homeopathy [online document], December, 2019.

Last updated and revised in December 2019 by Karen Pilkington
Updated and revised in July 2016 by Karen Pilkington. 
Updated in May 2013 by Edzard Ernst.
Updated and revised in November 2011 by Edzard Ernst.
First published in June 2010, authored by Edzard Ernst.

Mulig risiko ved bruk av homøopati ved kreft

Bivirkninger: Sterkt fortynnede midler vil neppe forårsake alvorlige bivirkninger. Mindre fortynnede midler, som fortsatt kan beskrives som "homeopatiske", vil sannsynligvis ha en farmakologisk effekt av den viktigste aktive ingrediensen.

Kontraindikasjon: Ingen kjente

Annet/vær ekstra obs på: Den mest alvorlige risikoen for homeopati er indirekte: Hvis homeopatiske midler erstatter konvensjonell kreftbehandling, kan dette forårsake uønskede utfall, inkludert for tidlig død. I denne sammenheng er det viktig å innse at ifølge en tysk undersøkelse, søker kreftpasienter mye oftere homøopatiske behandlinger fra leverandører som ikke er leger enn hos leger. Homeopati/homeopatiske midler bør ikke brukes som erstatning for konvensjonell kreftbehandling..

Les også:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: