Andrew Weil tar tempen på Norge

Andrew Weil ser lignende helseutfordringer i hele Vesten. I USA krever stadig flere en helsereform, hvor man satser på mer integrativ behandling. Det samme tror Weil vil skje i Norge.

Andrew Weil, "Doktor Amerika", i Tromsø.
Dr. Andrew Weil er i Tromsø for å snakke om medisin for "hele" mennesket Foto: Christel Slettli Hansen - Nafkam.no

Kjendislege

Andrew Weil er grunnlegger av og direktør ved Arizona Center for Integrative Medicine, ved University of Arizona, hvor han også er professor i klinisk medisin og folkehelse. Dr Weil er en anerkjent ekspert innen integrativ medisin, medisinske planter og forholdet mellom mental og fysisk helse.

Han har blitt kjent som ” Amerikas doktor” etter jevnlige opptredener på talkshows som Oprah Winfrey og Larry King show, han er fast spaltist for britiske The Times, og er til stadighet å se i ledende amerikanske nyhetsmedier som CNN, USA Today og New York Times. I 2005 ble han kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av TIME Magazine.

I går kunne en nesten fullsatt sal på SAS i Tromsø høre Weil snakke varmt om et helsevesen hvor man gir rom for å behandle ”hele” mennesket.

Foredrag med Andrew Weil, SAS
Her holder Andrew Weil foredrag for en fullsatt sal på SAS-hotellet. Foto: Solveig Johansson, Nafkam.no

Livsstilsmedisin

- Den største tragedien i moderne medisin, er at man har beveget seg helt bort fra et tett lege- pasient forhold, sa Weil. – Når hver pasient får rundt ti minutter inne hos legen, sier det seg selv at de ikke har tid til å få noe helhetlig bilde av pasientens helsetilstand.

Han tror integrativ behandling er morgendagens medisin for hele det vestlige helsevesen. En av hovedtrekkene ved integrativ medisin er at man insisterer på at mennesket er mer enn en fysisk kropp, og at det er en rekke faktorer som påvirker vår helse.

Sammen med sine medarbeidere på Arizona Centre for Integrative Medicine jobber Weil for å utvikle feltet "livsstilsmedisin". Han mener at når det store flertallet av kroniske sykdommer er livsstilsrelatert, trenger vi å forstå hvordan man påvirkes av faktorer kosthold, fysisk aktivitet, av våre relasjoner og hvordan vi takler stress.

- I moderne amerikansk medisin er det gjerne slik at man kun behandler sykdom og plager, men gjør lite for å lære mennesker å leve slik at de kan unngå å bli syke, forklarte Weil.

 - Vi trenger å gi folk tilbake tilliten til kroppen sin, og dens evne til å helbrede seg selv, sier Weil, som mener noe er alvorlig feil når ordet medisin har blitt synonymt med farmasøytiske medikamenter.

Tror det vestlige helsevesenet er i forandring

Andrew Weil har lenge jobbet for et integrativt helsevesen i USA, og ser nå at det er en stor bevegelse blant den amerikanske befolkningen som krever mer integrativ behandling. Det samme tror han vil skje i Norge, som han mener har lignende utfordringer som USA. Her bruker man stadig mer penger på helse, men får stadig mindre ut av hver krone. Han mener det er misforstått samfunnsøkonomi når man forsøker å spare inn pengene ved at hver lege stadig får flere pasienter.

- Det er folket som må kreve forandringene, de vil ikke komme fra politikere eller helsevesenet, sier Weil. – Integrativ medisin er den medisin folk vil ha og som leger har lyst til å gi dem, selv om det kan virke annerledes for pasientene.

Han mener samtidig at samfunnet vil tjene på forebygge sykdommer, i stedet for å behandle dem. Han håper at vi nå vil gå over fra å snakke om medisinsk vitenskap, til å snakke om helsevitenskap.

- Det vi mangler nå er å vise at helse betaler seg, sa Weil. – Vi vet vi har hatt suksess den dagen begrepet integrativ behandling ikke lengre brukes, men når vi i stedet prater om GOD helse.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: